Despre UMi Super am scris numeroase articole pe site, iar mulţi dintre voi aţi apreciat design-ul său. Sincer să vă spun imaginile de presă nu sunt mincinoase în acest caz, iar UMi Super atrage privirile încă de la primul contact vizual. Avem de-a face cu un smartphone frumos.

Telefonul l-am primit în teste de la partenerii noştri tomtop.com, iar în aceste zile încercăm să facem rost şi de principalul său competitor, Ulefone Future. Mi-aş dori să pot face o comparaţie între cele două, mai ales că din punct de vedere hardware, software şi preţ sunt similare, principalele diferenţe regăsindu-se la nivel estetic.

UMi Super este un terminal foarte reuşit pentru preţul său de sub 200 dolari şi chiar dacă producătorul a tras foarte tare pe partea de construcţie, finisare şi design, inginerii UMi au ratat şedinţele de brainstorming la capitolul foto. Cu toate acestea am impresia că veţi aprecia acest device dacă ne veţi acorda câteva minute pentru a citi întreaga sa analiză.

Specificații UMi Super

specificatii

Design

umi super (3)

UMi şi-a propus să impresioneze utilizatorul chiar de la primul contact cu pachetul de retail şi chiar a reuşit. Majoritatea producătorilor chinezi îşi livrează telefoanele în cutii banale din carton, însă UMi a preferat plasticul. Un plastic de buna calitate, cu o finisare peste medie şi cu un aspect plăcut ochiului. În interiorul pachetului regăsim telefonul, cablul USB – USB Type-C, încărcătorul de 1.25A, agrafa şi pachetul de instrucţiuni. Cum ne-am obişnuit deja nu primim căşti pe jack de 3.5 mm, însă mi-aş fi dorit măcar o folie de protecţie aplicată din fabrică (chiar dacă ecranul este protejat cu sticlă curbată Corning Gorilla Glass 3).

UMi Super este cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase telefoane cu preţ de sub 200 dolari. Este un smartphone unibody cu o construcţie metalică în proporţie de 90% (mici porţiuni sunt realizate din policarbonat), finisări excelente şi estetică foarte atrăgătoare. Am fost foarte surprins şi de îmbinarea dintre sticla curbată şi restul telefonului. La alte device-uri simţi cum agaţă degetul, însă la UMi Super trecerea este fină, abia sesizabilă.

Am găsit şi 2 aspecte care mă nemulţumesc, însă nimic foarte important: tastele de volum mi se par uşor cam zgomotoase la apăsare, iar cele 185 de grame se simt în utilizarea de zi cu zi. Dacă cu prima problemă să spunem că te poţi acomoda, cea de-a doua poate oferi bătăi de cap doamnelor şi domnişoarelor. Ţinând totuşi cont că vorbim de un smartphone de 5.5 inci cu o construcţie preponderent metalică, era cam greu de crezut că va fi uşor.

Ca elemente de exterior regăsim la bază 3 taste capacitive, iar butonul de home include şi un LED ce poate fi customizat cu până la 7 culori în funcţie de notificările dorite. Din păcate tastele de back şi editare nu sunt luminate absolut deloc. În zona frontală mai avem camera de 5 megapixeli şi senzorii de lumină şi proximitate, iar pe spate avem camera foto de 13 megapixeli, flash-ul dual-LED, scannerul de amprente, logo-ul UMi şi un microfon pentru atenuarea zgomotului de fond.

Lateral stânga există slotul combo pentru cardurile microSIM şi microSD, un buton pentru scurtături cu timp scurt de răspuns (se pot alege din foarte multe variante), lateral dreapta regăsim tastele de volum şi butonul power, în zona superioară jack-ul de 3.5 mm, iar la bază două grătărele cu rol estetic (difuzorul este ascuns în spatele celui din dreapta) şi port-ul USB Type-C.

Ca o scurtă recapitulare, dacă scoatem din calcul greutate considerabilă, UMi Super este aproape perfect pentru gama sa de preţ. Un mare plus la acest capitol pentru UMi.

Ecran și sunet

umi super (6)

Un alt punct forte pentru UMi Super este ecranul Sharp cu tehnologie LTPS (low-temperature polycrystalline silicon) de 5.5 inch cu rezoluție FullHD (1920 x 1080 pixeli), cu o densitate a pixelilor de 401 ppi şi protejat cu sticlă curbată 2.5D Corning Gorilla Glass 3. Este un display de o calitate mult peste medie, cu o luminozitate ridicată, claritate, culori vii şi unghiuri de vizualizare foarte largi.

Un alt avantaj al acestui display este utilizarea tehnologiei Sunlight Screen care creşte lizibilitatea în condiţii de soare puternic. Am testat comportamentul telefonului în condiţii extreme de luminozitate, iar vizibilitatea este mulţumitoare. Din păcate aceasta este mult afectată de amprentele ce se acumulează instant. O altă bilă albă o pot acorda şi timpului de răspuns al touch-ului care a fost foarte scurt.

Luminozitate 100% între UMi Super vs HTC One M9

umi super (1)

Dacă display-ul este excelent pentru un smartphone mid-range, sunetul este mediocru. Chiar dacă prin difuzorul extern sunetul emis este clar, volumul său este foarte scăzut. Dacă ar fi să îl compar cu Ulefone Vienna, device care a impresionat la acest capitol, aş putea spune că volumul său dat la maxim este undeva la sub 50%. Este suficient pentru a auzi un apel, însă dacă vrei să te uiţi la un clip, recomand utilizarea unor căşti pe jack-ul de 3.5 mm, deoarece acolo situaţia este mult mai roză. Sunetul este redat corect, cu volum suficient, veţi putea asculta muzică la înalte standard calitative cu o pereche de căşti decente.

Hardware, sistem de operare și aplicații

umi super (16)

UMi Super utilizează un hardware suficient de puternic pentru a duce cam tot ce există la ora actuală în Google Play, însă insuficient pentru a reda la calitate high jocurile pretenţioase: procesor MediaTek Helio P10 (MT6755) octa-core pe 64 biţi tactat la 2.0 GHz, ARM Mali-T860 GPU, 4 GB LPDDR4 memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare + slot combo (2 x microSIM sau 1 x microSIM + 1 x microSD de până la 256 GB). Memoria internă reală este de 24.69 GB, suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.

Trebuie să recunosc faptul că UMi a făcut o treabă excelentă la capitolul software, deoarece acesta se mişcă impecabil pentru un device chinezesc. UMi Super rulează o versiune de Android 6.0 Marshmallow foarte uşor customizată, aerisită şi care se mişcă neaşteptat de bine. Am primit chiar şi un mic update via OTA de 67.6 MB care a rezolvat câteva bug-uri şi erori.

Interfaţa permite utilizarea celor 3 taste capacitive sau utilizarea unor taste virtuale direct pe display, se pot alege diverse aplicaţii pentru butonul extern cu rol de scurtătură, se pot seta până la 7 culori pentru LED-ul de notificare din jurul butonului Home şi poţi alege ce aplicaţii să nu fie închise automat când intră în stand-by. Mi pare că inginerii UMi au lucrat destul de bine la optimizarea sistemului de operare, deoarece în cele câteva zile în care am utilizat smartphone-ul nu am găsit niciun fel de eroare sau bug. Nici în multitasking nu stă rău, iar aici se văd cei 4 GB RAM.

Din păcate apar nişte limitări atunci când încercăm jocuri solicitante. Le duce pe toate (Asphalt 8, FIFA 2016, Modern Combat 5), însă la detalii medii din punct de vedere grafic. Gameplay-ul este decent, însă se observă că acceleratorul grafic trage din greu şi că nu poate reda corect toate detaliile. Dacă vreţi un telefon pentru jocuri, UMi Super nu este una dintre cele mai bune alternative.

Cum spuneam anterior, interfaţa este foarte aerisită, iar bloatware-ul este minim: Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare vocală, Ceas, Copie de rezervă, Descărcări, Lanternă, Galerie, Gmail, Google Search, Google Hărţi, înregistrare sunet, Magazin Play, Manager fişiere, Mesagerie, Muzică, Radio FM, Scanare, Setări, Sim Toolkit şi Telefon.

Performanță

benchmark umi super (1)

Am realizat şi câteva teste de benchmark care dovedesc şi teoretic că procesorul şi GPU-ul nu sunt cele mai performante.

benchmark

Conectivitate

umi super (13)

UMi Super stă foarte bine la capitolul conectivitate: 4G / LTE Cat.6 cu viteze în download de până la 300 Mbps, slot combo (2 x microSIM sau 1 x microSIM + 1 x microSD de până la 256 GB), Wi-Fi a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, port USB Type-C, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS, HIFI şi senzor de amprentă cu recunoaştere la 360 de grade.

Nu am întâmpinat probleme în apelurile de voce, în conectivitatea Wi-Fi, 3G, 4G, bluetooth sau Radio FM. UMi Super recunoaşte 4G-ul celor de la RCS & RDS, aşa că îl puteţi achiziţiona fără probleme pentru această reţea. Scannerul de amprentă are un timp de răspuns foarte scurt, iar recunoaşterea de 360 de grade este corectă în peste 95% din încercări. Chiar mi-a lăsat o impresie pozitivă acest senzor.

Cameră foto și video

umi super (21)

Dacă aţi citit analiza lui UMi Super până acum, aţi observat că aceasta a fost în mare parte pozitivă, cu mici critici pe ici pe colo. Din păcate acest terminal are un călcâi al lui Ahile, iar acesta este camera foto. Senzorul de 13 megapixeli produs de Panasonic promite multe pe hârtie, însă în realitate este o cameră foto modestă, des întâlnită pe smartphone-urile chinezeşti.

Imaginile sunt cam şterse, culorile cam palide, iar uneori albul preia o uşoară nuanţă gălbuie, mai ales când razele solare bat puternic. Trebuie să recunosc că pentru un telefon cu pretenţii am rămas puţin dezamăgit. Există numeroase poze cu zgomot de imagine, iar autofocusul chiar dacă este rapid nu oferă cele mai exacte rezultate atunci când imaginea este aglomerată.

Capturi de ecran cu UI-ul camerei foto de pe UMi Super;

Despre camera frontală nu aş avea prea multe de spus decât că este pe aceeaşi lungime de undă cu cea principală, adică se zbate undeva la limita subzistenţei. Sper ca UMi să lanseze cât de curând un update, deoarece sunt sigur că se pot obţine poze mult mai reuşite cu acest senzor Panasonic.

Clip făcut cu UMi Super;

Autonomia

Trecem acum la o caracteristică cu rezultate foarte bune şi anume autonomia. Bateria de 4000 mAh produsă de Sony este una de bună calitate, iar rezultatele sunt pe măsură. UMi Super trece pragul a 24 de ore de utilizare fără emoţii, iar cu mici sacrificii pe partea de conectivitate şi luminozitate puteţi prinde fără probleme chiar şi 48 de ore utilizare continuă.

Funcţia de încărcare rapidă funcţionează foarte bine, iar în aproximativ 45 de minute bateria se încarcă undeva pe la 60%. O încărcare completă durează puţin peste 1h şi 30 de minute.

În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube de la 100% la 5% şi conexiune Wi-Fi la internet) UMi Super a obţinut un rezultat de 8 ore şi 55 de minute, mult peste majoritatea terminalelor cu preţ de sub 200 dolari.

autonomie

Preț

UMi Super poate fi achiziţionat de pe site-ul tomtop.com la preţul standard de 219.99 dolari, însă dacă aplicaţi codul 40UmiSuper beneficiaţi de o reducere de 40 dolari. Preţul final iese astfel 179.99 dolari, adică aproximativ 735 lei. La această valoare trebuie să mai adăugaţi şi TVA 20%.

Concluzii

umi super (28)

Am ajuns şi la finalul acestei recenzii, iar concluziile personale sunt simple şi la obiect. UMi Super este un smartphone care merită atenţia celor aflaţi în căutarea unui telefon elegant, bine construit, cu finisări excelente, ce oferă un display foarte bun, cu autonomie mult peste medie şi conectivitate 4G dual-sim. Din păcate camera foto nu oferă rezultatele aşteptate, iar pachetul procesor + GPU nu excelează la capitolul grafică.

UMi Super se descurcă foarte bine în multitasking, iar preţul de sub 200 dolari îl tranformă cu siguranţă într-un device atrăgător. Cele câteva zile de utilizare ale lui UMi Super au fost o placere, iar pe viitor mi-aş mai dori telefoane chinezeşti entry-level şi mid-range care să se mişte la fel de bine.

PRO

  • display Sharp luminos, clar, iar datorită tehnologiei Sunlight Screen lizibil chiar şi sub acţiunea razelor solare;
  • construcţie + finisare + calitatea materialelor la înalte standarde de calitate;
  • Android 6.0 Marshmallow aproape de versiunea stock, aerisit şi bine optimizat;
  • autonomie cu rezultate excelente;
  • design plăcut ochiului.

CONTRA

  • procesor + GPU modeste în jocurile cu grafică mai complexă;
  • cameră foto mediocră;
  • din cauza construcţiei metalice, smartphone-ul este destul de greu.