Audio

Diego Liatis, un gamer din Montreal, Canada este ameninţat cu un proces în care i se vor cere daune de 49.200$, după ce acesta a creat o hartă pentru binecunoscutul joc Counter-Strike: Global Offensive. Harta respectivă recrează cea mai populară staţie de metrou din Montreal – Berri-UQAM.

Iniţial, autorităţile i-au cerut gamer-ului să nu lanseze această hartă, deoarece aceasta va crea panică printre călători dând posibilitatea unor terorişti să exploreze staţia respectivă. Apoi, societatea de transport din Montreal (STM) l-a ameninţat pe Diego cu procesul menţionat mai sus, menţionând că li se încalcă drepturile de autor privind arhitectura staţiei respective.

Înainte să se apuce de această hartă Diego a cerut acordul autorităţilor însă deşi a primit un refuz, acestă a decis să o creeze oricum.

Diego Liatis a spus că nu va retrage harta, declarând că “este un loc public” şi că “are dreptul să reproducă digital o locaţie publică, aşa cum oricine altcineva are dreptul să fotografieze locaţia respectivă”. Diego a lucrat, împreuna cu colegul său Frédérik Denis, mai bine de nouă luni la această hartă şi spune că o va lansa în martie.

Motivându-şi răspunsul către autorităţile locale, Diego a spus că harta respectivă nu reprezintă un pericol pentru călători, deoarece eventualii terorişti ar fi liberi să studieze singuri acea staţie de metrou, nu ar avea nevoie de o hartă într-un joc video.

Ei bine, părerea mea privind această situaţie, este undeva pe la mijloc. Consider că cel mai bine ar fi să nu o lanseze. Cu siguranţă nu este singura harta care reproduce un loc public cu un grad mai ridicat de pericol de terorism – aici este o staţie din Budapesta – însă trebuie luat în calcul faptul că au fost deja atacuri cu bombe la metrouri. Sunt din ce în ce mai multe încercări de acest gen. Recent, un terorist a fost prins în timp ce plănuia un astfel de atac la o staţie din SUA.

Dilema este pe bune, zic eu. Dacă aş fi terorist şi as vrea să arunc în aer o staţie de metrou, unul dintre primele lucruri pe care le-aş face ar fi să studiez locaţia. Cum aş face acest lucru? Cu siguranţă printr-o hartă de Counter-Strike, dacă ar exista una. De ce? Simplu, de ce să fac mai multe călătorii la locaţia respectivă riscând să atrag atenţia sau să fiu surprins pe camerele video? Aş încerca să ies cât mai puţin în evidenţă şi probabil să merg la locaţia respectivă o singură dată înainte de atacul propriu-zis.

Voi ce părere aveţi? Reprezintă aceste hărţi un pericol?

Trailer hartă:

Sursa: ARS