Copiii pot fi foarte uşor influenţaţi, iar acest aspect este îngrijorător dacă ne gândim câte riscuri există în online. Sigur că nu îi putem ţine într-un glob de sticlă, însă cu siguranţă îi putem proteja prin diverse metode, unele chiar la îndemâna oricui.
Operatorul telecom EE din Marea Britanie transmite părinţilor să nu cumpere smartphone-uri copiilor, acesta recomandând ca până la vârsta de 11 ani cei mici să nu primească un telefon conectat la internet (aici ne referim la un device propriu, unul pe care să îl aibă tot timpul la ei). Reprezentanţii EE susţin că până la vârsta de 11 ani este recomandat un device simplu, clasic, unul care să permite doar apeluri telefonice şi mesaje text.
Acelaşi operator mai recomandă ca accesul la reţelele de socializare să fie limitat ca timp până la cel puţin 13 ani, iar controlul parental să existe cam până la vârsta de 16 ani.
Conform celor mai recente studii realizate de OFCOM (autoritatea de reglementare), în Marea Britanie aproape un sfert din copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani deţin un smartphone.
Tind să sper, chiar să cred, că în România procentul este mult mai mic. Băieţelul meu a terminat clasa 1 şi din ce am discutat cu el prin primăvară, prea puţini copii ar veni cu telefon la şcoală (acum nu ştiu dacă vorbim de smartphone sau model clasic).