gAuto

Maşinile cu volan pe dreapta au cam început să dispară din România, mai ales după ce de la 1 ianuarie a fost interzisă înmatricularea maşinilor aduse din Marea Britanie. Practic în acest moment pot fi înmatriculate în ţara noastră doar autovehicule din Cipru, Malta sau Irlanda (singurele ţări din Uniunea Europeană unde se circulă pe partea stângă).

Un nou proiect de lege prevede interzicerea circulaţiei pe drumurile publice din România pentru toate maşinile cu volan pe dreapta, inclusiv celor înmatriculate deja. Vor fi exceptate doar autovehiculele de interes istoric şi autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală).

Această modificare legislativă ar fi necesară deoarece maşinile cu volan pe dreapta provoacă peste 10% din totalul accidentelor anuale, procent foarte ridicat ţinând cont de numărul redus al acestor autovehicule. Din nefericire accidentele în care sunt implicate aceste maşini sunt în general din cele mai grave, deoarece “coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor”.

Rămâne de văzut dacă aceste proiect de lege va trece de votul în Parlament.

Sursa: profit.ro