Hardware

Microsoft a anunţat lansarea de noi produse dedicate mediului educaţional: sistemul de operare Windows 11 SE şi notebook-ul Surface Laptop SE.

Windows 11 SE vine ca o alternativă la Chrome OS şi este gândit special pentru hardware modest. Sistemul de operare este optimizat pentru a răspunde nevoilor profesorilor şi a elevilor, astfel că acesta vine cu aplicaţii preinstalate precum Word, PowerPoint, Excel, OneNote sau OneDrive, iar toate fişierele salvate local vor fi salvate automat şi în cloud. Avem chiar şi o acceptare implicită a extensiilor de Chrome în Edge.

Noul sistem de operare vine şi cu destul de multe lipsuri sau limitări, iar aici aş evidenţia lipsa accesului în Microsoft Store sau multitasking-ul limitat la două ferestre deschise simultan. Important este că Windows 11 SE este simplu de utilizat şi de administrat, astfel că administratorii IT (în speţă profesorii) vor putea gestiona foarte uşor device-urile cu acest sistem de operare.

Windows 11 SE este recomandat a se utiliza pe ecrane de maxim 11 – 12 inci şi pe notebook-uri ieftine, de buget. Primul produs cu acest sistem de operare preinstalat este Surface Laptop SE. Acesta are un preţ de plecare de 249 dolari şi specificaţii modeste:

  • display TFT LCD de 11.6 inci cu rezoluţie de 1366 x 768 pixeli şi aspect 16:9;
  • procesor Intel Celeron N4020 de tip dual core / Intel Celeron N4120 de tip quad-core cu Intel UHD Graphics 600;
  • 4 / 8 GB RAM şi 64 / 128 stocare;
  • Windows 11 SE şi pachetul Microsoft 365 for Education;
  • cameră frontală de 1 Megapixeli capabilă de filmare la 720p cu 30 fps;
  • Wi-Fi ac, bluetooth 5.0 LE, 1 x USB-C, 1 x USB-A, jack audio de 3.5 mm, difuzoare stereo de 2 W, microfon;
  • dimensiuni: 283.70 x 193.05 x 17.85 mm şi 1.1 kg greutate;
  • baterie ce oferă o autonomie de până la 16 ore.

Interesant în cazul Surface Laptop SE este că notebook-ul poate fi uşor dezasamblat, astfel că în cazul unor probleme tehnice, foarte multe componente hardware se pot înlocui de către profesor sau elev fără prea mare efort.