În viitor ne-am putea produce propria energie electrică din mai multe surse, nu doar din clasicele panouri fotovoltaice.
Una dintre variante este propunerea start-up-ului american Airiva. În frunte cu designerul Joe Doucet şi finanţat de omul de afaceri Jeff Stone, Airiva ne provoacă imaginaţia şi vine cu nişte turbine eoliene verticale de mici dimensiuni ce pot fi integrate rapid în peisajul unei case, unui bloc, unei curţi, unui aeroport, în general a unei structuri ce poate avea gard de împrejmuire.
Turbinele sunt construite din materiale similare precum cele utilizate pe turbinele clasice şi sunt încadrate în blocuri modulare de forma unui gard (fiecare bloc are 4 turbine şi atinge 2.1 metri înălţime şi 2.1 metri lungime). Aceste blocuri modulare pot fi unite, iar în varianta finală ele vor integra şi un sistem de control al puterii electrice generate.
Propunerea Airiva este aceea de a înlocui clasicele garduri cu aceste blocuri modulare, unele care nu doar că arată bine estetic, dar vor produce şi energie electrică în zilele cu vânt.
La prima vedere totul sună foarte bine, însă există şi mici probleme ale acestei tehnologii. Curentul electric generat este limitat, în testele iniţiale, în condiţii aproape perfecte, Airiva a declarat că un bloc modular poate genera până la 1.100 kWh / an, adică puţin mai mult decât generează un panou fotovoltaic. O altă problemă şi poate cea mai dureroasă va fi preţul de achiziţie. Momentan Airiva nu a menţionat nimic despre cost, dar ţinând cont că vorbim de o tehnologie nouă, patentată, cu siguranţă aceasta nu va fi deloc ieftină (ori în aceste condiţii de ce ai cumpăra aşa ceva, când panourile solare sunt la preţuri minime istorice?).
View this post on Instagram