gAuto

Din păcate sau din fericire (depinde cum priveşti lucrurile) sfârşitul maşinilor cu motoare termice este mai aproape ca niciodată (cel puţin în Uniunea Europeană).

Săptămâna viitoare vor fi prezentate noi propuneri de reducere a emisiilor de CO2 în Uniunea Europeană, iar una dintre propuneri va fi ca până în anul 2035 să fie eliminate complet emisiile generate de maşini. În acest moment vehiculele electrice sunt singurele care îndeplinesc această cerinţă, astfel că este foarte probabil ca din 2035 să nu mai poată fi comercializate maşini diesel sau pe benzină.

Sigur că până atunci drumul este lung, iar măsurile de reducere a emisiilor de CO2 vor fi din ce în ce mai dure. În prezent există un plafon mediu impus la nivel de producător de 95 grame CO2 / kilometru, iar acesta va fi diminuat treptat până la 0 grame CO2 / kilometru în 2035.

Nu doar producătorii auto vor avea multe constrângeri, ci şi oamenii. Se pare că în următorii ani maşinile cu motoare termice (în special cele diesel) vor avea anumite restricţii de circulaţie, restricţii care la rândul lor vor fi treptat implementate de la anumite zone, până la oraşe / regiuni întregi.

Sfârşitul motoarelor termice în ”2035 este un bun compromis între 2030, care ar fi prea devreme pe plan industrial şi social şi 2040, care ar fi prea târziu pe plan climatic”, a declarat preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Pascal Canfin. Acesta pledează şi pentru crearea unui fond de ”mai multe miliarde de euro” pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii din sectoarele ameninţate de această mutaţie tehnologică.

Sursa: hotnews.ro