Hardware

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufactoring Company) este unul dintre cei mai mari producători globali de semiconductori şi (poate) cel mai avansat din punct de vedere tehnologic. Compania foloseşte cele mai moderne echipamente ASML, acestea utilizând cele mai noi procese de litografie.

După cum ne spune şi numele, TSMC este o companie taiwaneză, iar cele mai importante fabrici ale sale sunt, desigur, în Taiwan. Acolo se regăsesc cele mai puternice tehnologii occidentale, la o aruncătură de băţ de China.

În contextul în care teama unei invazii chineze creşte de la an la an, foarte mulţi îşi pun întrebarea: ce se va întâmpla dacă toată această capacitate de producţie de vârf va ajunge în mâinile chinezilor ?

TSMC (fabricantul semiconductorilor) şi ASML (producătorul olandez al echipamentelor) au anunţat că au fost luate în calcul toate scenariile, iar în cel mai pesimist dintre acestea, echipamentele sunt distruse. Toată tehnologia prezentă în fabricile TSMC din Taiwan are funcţie de autodistrugere, una ce poate fi activată inclusiv de la distanţă.

O astfel de ipoteză pusă în practicată ar aduce cu sine una dintre cele mai mari crize economice globale din istorie. În prezent Taiwan este cel mai mare furnizor de microprocesoare din lume, iar distrugerea tehnologiilor avansate din această ţară ar putea bloca numeroase activităţi economice.

Sursa: bloomberg.com