De cele mai multe ori testez fie monitoare de gaming, fie dintre cele destinate profesioniștilor din domenii ca fotografi și videografi, designeri, ingineri proiectanți etc. Dar mai este o categorie de monitoare, poate chiar dintre cele mai cerute din piață, anume cele office. Monitoare fără prea multe pretenții, dar care se pot dovedi suficient de bune și pentru conținut multimedia, dar și pentru ceva gaming de relaxare. Ei bine, fix unul ca acesta este și cel despre care vorbim pe larg mai departe.

Specificații monitor BenQ GW3290QT

Date Tehnice

Monitor
BenQ GW3290QT
EcranIPS mat, 31.5 inch, 2560 x 1440 pixeli, aprox. 93 ppi, aspect 16:9
Contrast nativ1.000:1
Luminozitate350 nits tipică
Culori1.07 miliarde culori, acoperire 99% sRGB
Timp de răspuns5 ms GtG
Rată de refresh75 Hz
Conectivitate1 x HDMI 1.4, 2 x DisplayPort 1.2 (1 x DP In + 1 x DP Out), 1 x USB-C cu suport DisplayPort și PowerDelivery 65W, 1 x USB-C upstream, 1 x USB-C Downstream, 3 x USB-A 3.2 downstream, 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet
Audiodifuzoare 2 x 2W
microfon integrat
Consum25W (normal)
152W (maxim)
AlteleFlicker-free, Brightness Intelligence Gen2 (B.I. Gen2), Low Blue Light Plus, funcție Eye Reminder, funcție ePaper
Dimensiuni (lățime x înălțime x grosime)714.6 x 488.1 - 597.7 x 251.5 mm cu stand
714.6 x 428.7 x 62.6 mm fără stand
Greutate10.1 kg cu stand
7.2 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor BenQ GW3290QT

🔺Monitor în culoarea albă, cu desing modern, elegant.

Am primit monitorul BenQ GW3290QT în cutia de retail, în care mai sunt cele două elemente ale standului de birou, cablul de alimentare, cablu USB-C la USB–C cu suport de date, cablu HDMI, ghid de pornire rapidă, pliant cu informații de siguranță și certificat de garanție:

Așa cum m-a obișnuit deja BenQ, și la monitorul GW3290QT suportul se montează în maxim 2 minute, nefiind nevoie de vreo unealtă. Strângi cu mâna un singur șurub pentru a asambla cele două elemente, după care prinderea pe spatele monitorului se face printr-un mecanism cu click.

Standul oferă numeroase reglaje, așa cum se poate observa și din galeria foto de mai sus. Avem înclinare de la -5 la 20 de grade, pivotare stânga / dreapta de 20 / 20 grade, ajustare a înălțimii pe distanță de 110 mm și rotire la ecranului în mod portret, deci la 90 de grade, atât pe partea stângă, cât și pe dreapta. Excelent din acest punct de vedere.

BenQ GW3290QT vine în culoarea albă, deci se potrivește nu doar în birourile moderne, cât și acasă. Pe spate apare un model cu linii curbe care se intersectează, în timp ce pe centru vedem denumirea producătorului.

Pe latura de jos, spre colțul din dreapta, sunt butoanele pentru navigarea prin meniul OSD, care sunt 4 în total, dintre care un joystick ce se și poate apăsa. Mai spre dreapta de acesta este și butonul Power, care integrează și un LED de status.

Dacă tot am amintit de meniul OSD, el se prezintă optim, ușor de parcurs odată ce te obișnuiești cu navigarea prin joystick.

Meniul OSD al monitorului BenQ GW3290QT:

Privit din față, monitorul BenQ GW3290QT afișează o latură de jos mai groasă, de culoare albă, cu toate că marginea neagră din jurul ecranului este acolo mai îngustă decât celelalte trei.

Pe centru apare din nou denumirea producătorului, iar mai jos de aceasta un modul de culoare neagră unde sunt senzorii de lumină, care permit reglarea automată nu doar a luminozității ecranului, cât și a balansului de alb, în funcție de lumina ambientală.

BenQ GW3290QT este construit cel puțin corect, cu plastic de bună calitate, pe care nu-l simți ieftin când îl atingi. Calitatea de fabricație este și ea cel puțin decentă, ba chiar mai mult de atât, deci nu sunt deloc probleme din acest punct de vedere.

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor BenQ GW3290QT

🔺Deviațiile Delta E după calibrare sunt demne chiar și de monitoare cu pretenții, dintre cele profesioanale, dedicate fotografilor, videografilor, designerilor etc.

Deși nu anunță neapărat multe din fișa tehnică, ecranul lui BenQ GW3290QT se dovedește mai bun decât te-ai fi așteptat. Panoul este mat și chiar nu reflectă mai deloc mediul ambiant și nici lumina naturală ce ajunge direct perpendicular pe display nu deranjează. Mai mult, unghiurile de vizualizare sunt cu adevărat largi, abia de la peste 45 – 50 de grade apar mici distorsiune de culoare și o scădere a constrastului.

Luminozitatea maximă este de 350 niți, eu am măsurat în schimb un maxim de 341 cd/mp, deci foarte aproape de promisiuni. Intensitatea cea mai ridicată este în centrul ecranului, iar la setări de 100% pentru luminozitate, dar și pentru contrast, deci în cele mai grele condiții, uniformitatea nu este cu adevărat bună. Dar, repet, sunt condiții de test, pe care niciun utilizator nu are de să le folosească. 

Distribuție luminozitate la 100% intensitate și contrast pe ecranul monitorului BenQ GW3290QT:

Distributie luminozitate monitor BenQ GW3290QT

Ba chiar am observat că nu ai de ce să ridici mai sus de 50% rata contrastului din setările monitorului, deci sub nicio formă nu ai de ce să ajungi cu el la 100%.

În fine, negrul este adânc, nu perfect, dar niciodată nu se duce extrem de mult spre gri. Aș spune că este cum mă așteptam de la un panoul IPS de bună calitate.

La fel și despre culori. Încă din fabrică le-am descoperit bine reglate, intense, dar fără a fi deranjante, fără a fi suprasaturate. Am testat deviațiile Delta E în toate modurile predefinite de afișare, iar cele mai corecte setari vedem că sunt pe Movie și User.

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe BenQ GW3290QT:

După calibrarea ecranului nu mică mi-a fost mirarea să descopăr deviații Delta E extrem de reduse, cu punctare bună și pe Gamma și la punctul de alb. Chiar și pe standardul mult mai exigent Delta E 2000 avem deviație medie de doar 0.5, cu un maxim de numai 1.1 pe verde. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat cu ochiul liber.

Deviații Delta E după calibrarea monitorului BenQ GW3290QT:

Rezoluția 2K (2560 x 1440 pixeli) o consider ca limita de jos la o diagonală de circa 32 inch, dar la BenQ GW3290QT nu este nimic în neregulă, cel mai probabil avem un dot pitch redus (nu am găsit informații oficiale) și astfel conturarea este exactă chiar și pentru fonturi mici.

Ecranul monitorului BenQ GW3290QT ne arată iată că este bun spre foarte bun nu doar pentru office și multimedia, ci și pentru eventuale editări foto-video. Ba chiar aș spune că nici de gaming amator nu se sperie, cu toate că aici nu poate atrage pe de-a-ntregul cu o rată maximă de refresh la 75Hz și cu timp de răspuns Gray-to-Gray de 5 ms.

Sunet

🔺Nici calitatea și nici intensitatea sunetului nu conving la BenQ GW3290QT.

Cele două difuzoare integrate, cu putere maximă anunțată de 4W (2 x 2W) nu sunt ceea ce trebuie. Să zic că sunt suficiente pentru ceva ședințe sau conferințe online, dar cam atât. Ba chiar dacă este multă gălăgie, zgomot în jurul tău s-ar putea ca nici pentru așa ceva să nu fie suficient de puternice. Așadar, volumul maxim nu este atuul acestor difuzoare, cum nici calitatea nu este. Avem doar medii corecte, care astfel conturează corect vocea de orice timbru, dar nimic în plus.

BenQ GW3290QT integrează și microfon, iar acesta este ok. Nimic de lăudat, dar nici nu-l pot numi chiar slab. Cumva de nivelul unuia care este pe laptopuri entry-level și de început de zonă mid-range.

BenQ GW3290QT dispune și de un jack audio de 3.5 mm de unde iese un sunet de nivel mediu, atât la calitate, cât și la intensitate. Nu este cu nimic mai bun decât un astfel de port de pe orice laptop sau desktop, așa că mai bine te conectezi la acelea și doar în caz de nevoie îl poți folosi pe acesta de pe monitor. 

Conectivitate

Monitor BenQ GW3290QT

🔺Fără a veni cu versiuni performante pentru HDMI și DisplayPort, conectivitatea este completă și chiar nu pot spune că lipsește ceva, ba din contră.

Aici nu cred că lipsesc porturi. Este adevărat că la HDMI și DisplayPort nu avem standarde deloc performante, fiind vorba despre versiuni 1.4, respectiv 1.2, dar nu cred că era nevoie de mai mult de la un monitor precum BenQ GW3290QT.

Nu am avut cum să nu apreciez că avem un USB-C multifuncțional să zic, care acceptă și transfer de date, și intrare DP, dar care generează la ieșire o putere de 65W, suficientă cât să încarce un laptop, de exemplu. Mai mult, avem un DisplayPort cu rol de ieșire, deci monitorul vine cu funcție „daisy chain”, adică poți reda de la un PC către acest monitor, care va transmite mai departe semnalul video către un alt monitor / TV / proiector. O funcție utilă în multiple scenarii de utilizare office.

Monitor BenQ GW3290QT

🔺Trei porturi pe care le vei folosi destul de des sunt pe latura de jos.

Dispunerea porturilor este pe două zone. Una este pe spate, cu intrările de jos în sus, cealaltă este pe latura de jos, spre stânga, unde vedem un al doilea USB-C, pe cel de-al treilea USB-A, precum și jack-ul audio de 3.5 mm cu rol de ieșire sunet.

Preț

Monitor BenQ GW3290QT – 2.060 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Review Box 0
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate bună de fabricație, design curat, plăcut, elegant;
  • suportul de birou oferă multiple posibilități de ajustare, pe înclinare, pivotare, rotire, înălțime;
  • imagine foarte bună încă din fabrică, din toate punctele de analiză, cu multiple moduri optim reglate fiecare pentru scopul lor;
  • conectivitate extinsă, chiar dacă pe HDMI și DisplayPort nu avem cele mai performante versiuni;
  • preț corect raportat la cum se prezintă acest monitor.
Contra
  • sunetul prin boxele interne este cel mult acceptabil și nici prin jack-ul audio nu primești o calitate mai grozavă.
Concluzii

Fără să anunțe prea multe din descrierea oficială sau din lista cu specificații, BenQ GW3290QT a demonstrat că este un monitor pregătit pentru multiple scenarii de folosire și că în niciunul nu dezamăgește. Este un fel de monitor bun la toate, cu o imagine foarte echilibrată și bine reglată încă din fabrică. Sunt moduri dedicate pentru activitățile office, evident, dar mai sunt și pentru programatori, pentru cei cu dispozitive Mac, pentru filme și chiar gaming. Ba avem chiar și mod ePaper și multiple posibilități de reglaj pentru confortul ochilor, unde BenQ GW3290QT chiar te ajută să nu-ți obosească indiferent de condiții. Nici prețul nu mi se pare deloc ridicat acum, după ce l-am testat serios, singurele minusuri evidente fiind pe partea de sunet integrat, dacă ai fi avut cumva pretenții pe această direcție.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul BenQ GW3290QT a fost testat timp de 8 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.