UTOK 450Q – review

26/09/2014

În ultimele zile am avut ocazia să testez și UTOK 450Q, telefon ieftin cu conectivitate dual-sim, procesor quad-core și Android 4.4 KitKat. Prin carcasele colorate și prin prețul său aș spune că UTOK 450Q se adresează tinerilor. L-aș compara cu unele telefoane ieftine cu Windows Phone 8.1.

Prevăd multe comentarii legate de cei 512 MB RAM. Am trecut peste acest detaliu și am testat telefonul, iar impresiile formate le găsiți în articol. Vedeți ce știe să facă cu 512 MB de RAM, dacă merită sau nu a fi luat în calcul spre o eventuală achiziție. Prevăd că un astfel de telefon va primi un preț actualizat și mai interesant, în perioada imediat următoare și asta în contextul în care Black Friday este la o aruncătură de băț.

UTOK-450Q (4)

Specificații complete pentru UTOK 450Q:

Specificatii-UTOK-450Q

Design

UTOK-450Q (8)

De când i-am văzut cutia generoasă mi-am dat seama că alături de UTOK 450Q sunt puse și câteva accesorii suplimentare. În pachet dați de smartphone, bateria de 1650 mAh, folia de protecție a display-ului este deja montată, cod de activare pentru Zonga pe o perioadă de 30 de zile, capace interschimbabile pe alb, roșu, albastru + negru, micuț ghid de utilizare, certificat de garanție sub formă de cărticică, căști albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător pe USB 2.0 de 1A.

Capacele colorate au o textură diferită. Capacul alb este lucios, iar celelalte capace colorate sunt mate (negru, albastru și roșu). Aș putea spune că are un fel de capac unibody ce se întinde și pe lateralele lui 450Q. Ca design mi-a plăcut, colțuri ușor rotunjite, destul de multă atenție la detalii, capace destul de bine fabricate ce nu dau impresia de smartphone low-cost.

Senzorul de 8 Megapixeli se profilează puțin de tot peste linia spate. Fără sigla brandului autohton în partea frontală, stilizat UTOK pe spate sub camera de 8 Megapixeli, dar fără a fi un logo intruziv.

Ecran și sunet

UTOK-450Q (18)

IPS OGS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli. Culorile sunt un pic mai șterse decât m-aș fi așteptat, în rest nu ar fi prea multe de spus. Se descurcă destul de bine (luminozitate bună, nu adună amprentele într-un ritm alarmant). La baza display-ului sunt trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și customizare a ferestrelor de pe ecranul de pornire. Interesant este că ultima tastă are designul devenit clasic pentru funcția Aplicații recente în Android 4.4 KitKat, dar funcția îndeplinită este alta.

Sunetul la UTOK 450Q este livrat de un speaker poziționat în spatele telefonului, la bază. La volum maxim nu se transmit vibrații în carcasă, sunet clar și bine conturat, destul de slăbuț în ce privește partea de bass, dar vorbim de un telefon ieftin. Căștile din pachet sunt de tip in-ear, elemente de protecție suplimentare pentru ureche incluse în pachet. Se descurcă destul de bine. Redă sunetul în mod fidel, dar nici nu impresionează. Reamintesc partea cu prețul lui 450Q și unele concesii de bun simț.

Hardware, sistem de operare și aplicații

UTOK-450Q (21)

Inima lui UTOK 450Q este dată de un procesor MediaTek MT6582M la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400 MP, 512 MB RAM, 1.6 GB spațiu de stocare fracționat și slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB.

Procesorul ajută mult și cu 512 MB RAM reușește să livreze o experiență de utilizare destul de ok. Nu agață prin meniu, dar nici nu este un campion la capitolul multi-tasking. Se vede că Android 4.4 KitKat este ceva mai optimizat față de Android 4.2 Jelly Bean și de aceea se descurcă neașteptat de bine la nivel de interfață grafică.

Aș spune că UTOK 450Q este un telefon perfect pentru partea de socializare, funcționează relativ bine și în ce privește browsing-ul, clipurile de pe YouTube, camera de 8 Megapixeli oferă posibilitatea de a share-ui imagini la o calitate rezonabilă. Merg și jocurile cu grafică mai puțin complexă în genul Temple Run, diferitele Angry Birds, Subway Surfers. Am încercat și Riptide GP2 și l-a dus fără nicio problemă. Mă refer la lipsa lag-ului sau a blocajelor.

Pe UTOK 450Q dați de Android 4.4 KitKat fără modificări majore la nivel de UI. Setările și zona de notificări sunt preluate direct din Android-ul nativ regăsit pe telefoanele din gama Nexus.

Dintre aplicațiile preinstalate:

Elefant Reader – cărți de citit în format electronic și acces la o librărie generoasă;

5 Ani Garanție – completezi un formular și primești garanție extinsă, unul din punctele PRO în a alege un telefon UTOK;

Seenow – acces la filme, programe TV, seriale, emisiuni înregistrate, acces gratuit pentru o 1 lună de baza cuponului din pachet;

Zonga – muzică ta din cloud.

Observați că bloatware-ul este inexistent. Good job!

Performanță

Screenshot-UTOK-450Q (23)

teste-benchmark-UTOK-450Q

Conectivitate

UTOK-450Q (15)

3G cu viteze de până la 21.6 Mbps, suport pentru 2 cartele microSIM, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, radio FM, A-GPS. În partea superioară au poziționat jack-ul de 3.5 mm + portul microUSB.

În lateral dreapta se află butonul de power, iar în stânga găsiți reglarea volumului, la bază nu se află niciun element de conectivitate. Se descurcă onorabil în apelurile de voce și nu au fost probleme legate de conexiune la internet, pe 3G sau Wi-Fi.

Cameră foto și video

UTOK-450Q (10)

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 1.3 Megapixeli. Filmează la 720p cu camera principală și remarc calitatea fotografiilor, destul de bună pentru un smartphone cu preț de 599 lei.

Fotografii făcute cu UTOK 450Q:

Autonomie

UTOK-450Q (16)

Bateria de 1650 mAh este pusă la lucru de procesorul quad-core și de display-ul IPS OGS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli. Cu luminozitatea la maxim și cu utilizare intensivă rezistă jumătate de zi. Pe utilizare moderată, fără sincronizare în fundal și cu luminozitatea la 50% se duce spre trei sferturi de zi. Dacă mergi pe apeluri și internet la frecvență redusă

Preț

UTOK 450Q – 599 lei la eMAG.

Concluzii

UTOK-450Q (25)

UTOK 450Q este un telefon pe care nu trebuie să-l tratați doar pe baza faptului că are 512 MB RAM. Mergeți într-un shop unde este expus și veți vedea că se descurcă neașteptat de bine. Android 4.4 KitKat pare a fi mai bine scris la nivel de cod pentru telefoanele cu sub 1 GB RAM față de 4.2 Jelly Bean.

PRO

– capace inteschimbabile incluse în pachet;

– design tineresc, linii simple;

– Android 4.4 KitKat, fără bloatware, fără modificări majore la nivel de UI;

– cameră de 8 Megapixeli ce se descurcă onorabil;

– căști in-ear în pachet, sound bine calibrat;

– garanție de 5 ani de zile.

CONTRA

– 512 MB RAM limitează instalarea unor jocuri cu o grafică ceva mai complexă;

– autonomie modestă;

– preț un pic cam mare.

httpvh://youtu.be/qxIoPe8LG2I

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.