UTOK a lansat 2 telefoane: UTOK Dorel și UTOK Explorer. Pe rețelele sociale, dar și pe site-urile de specialitate și nu numai, au apărut sute de reacții într-un timp record. Sunt comentarii de toate felurile, pozitive, negative etc.
Dorel este asociat cu celebrelele reclame la coniacul Unirea.
Nu cred că are rost să mai insist în această direcție.
De ce mișcarea UTOK se dovedește o chestiune de marketing reușită?
1. Mai toate site-urile din România au scris despre noul smartphone al companiei autohtone. Google indează 4420 de rezultate, în mai puțin de 8 ore de la momentul în care a fost trimis comunicatul oficial.
2. Telefonul rămâne în memoria colectivă. Un astfel de nume ajunge a fi ușor de memorat și persoanele interesate fac parte din categoria celor care lucrează pe șantier sau în medii mai puțin pretențioase, nu-și bat capul cu reținerea unor nume complexe. Spre comparație: UTOK Dorel vs Tecmobile Titan 600.
3. Există o nișă pentru telefoane cu Android, preț modic și rezistență crescută la apă, praf și șocuri. Am câțiva prieteni ce lucrează în construcții, dar și în agricultură și periodic mă întreabă ce telefon să le recomand, că tocmai s-au ales cu o zgârietură zdravănă pe display sau a scăpat smartphone-ul în apă etc. Și uite cum Dorel și Explorer vin la fix.
UTOK Dorel nu se adresează celor care citesc acest site de pe telefoane cu preț de la 900 – 1000 lei în sus. Asta spun ca să fie clar și astfel să opresc comentariile acide. Dacă ai iPhone, GALAXY S5, HTC One M8 și comentezi că denumirea de UTOK Dorel ți se pare ofensatoare. Mi se pare și logic, dar telefonul nu vi se adresează, nu sunteți în targetul său.
Pe de altă parte, mi-aș fi dorit alte date tehnice față de cele oferite de UTOK Dorel: display IPS de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, procesor Mediatek 6572 dual-core la 1.2 GHz, 512 MB DDR3, 4 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD de până la 32 GB, Android 4.4.2 KitKat, cameră de 2 Megapixeli și baterie de 2000 mAh.
Aș fi vrut să văd un display IPS de minim 4 – 4.5 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, MediaTek quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, cameră de 5 Megapixeli. Luat fără carcasa ce-l protejează, UTOK Dorel pe partea hardware nu ar trebui să coste mai mult de 250 – 300 lei. Rezistența la apă, praf și șocuri se plătește destul de serios, jumătate din preț.
Oricum mai toate smartphone-urile rugged sunt scumpe. Tecmobile Titan 550 costă 899 lei (Android 4.2 Jelly Bean, procesor MediaTek 6572w la 1.3 GHz, 512 MB RAM, cameră de 5 Megapixeli, baterie de 3600 mAh, 208 gr.).