UTOK ne-a trimis tableta UTOK i800 cu Windows 8.1 pe display de 8 inch. Știți că Microsoft și-a propus să conteze și pe piața tabletelor. De aceea a scos prețul licenței sistemului de operare pe device-urile cu display de sub 9 inch, nu mai îmi amintes clar sub ce diagonală. Pe lângă această măsură a permis și companiilor mai mici să producă tablete cu acest sistem de operare, pe lângă giganții din domeniu.

UTOK-i800 (11)

Așa au apărut tablete cu Windows 8.1 la prețuri mult mai mici decât în trecut, deja de pe la 300 lei încep primele modele cu ecran de 7 inch. UTOK i800 urcă la 499, dar cu display mai mare și specificații hardware superioare. Observați că la început de 2015 la prețul unei licențe de Windows primești direct o tabletă cu acest sistem de operare + Office pe 1 an de zile.

Dacă tot am deschis capitolul specificații, găsiți detaliile complete pentru UTOK i800:

specificatii-UTOK-i800

Design

UTOK-i800 (1)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0 ce permite conectarea unui modem 3G sau a unui stick de memorie, manual cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție, încărcător pe USB 2.0.

Nu uitați că mereu când discutăm de un produs ieftin trebuie să ne raportăm la costurile sale, ce primești pentru respectiva suma. Totuși, UTOK i800 arată neașteptat de bine, lipsesc plasticele ieftine. Tableta cu procesor Intel are o parte din structura sa fabricată din aluminiu, un fel de șasiu, plastic la capacul spate. Marginile ecranului sunt negre și contrastează cu argintiul carcasei.

Logo-ul UTOK îl regăsiți pe spate, stilizat fără a fi intruziv, inexistent în partea frontală. Pe device se specifică: Designed in EU, Assembled in China. Apropo, la prima vedere am crezut că are carcasă integrală din aluminiu, dar de fapt structura de rezistență este fabricată din acest material, iar partea spate dintr-un plastic mat ce nu adună amprentele.

Tableta cântărește 380 gr. și are o grosime ce se situează imedia sub 10 mm. Nu uimește la aceste capitole, dar nici nu vorbim de o tabletă butucănoasă.

Ecran și sunet

UTOK-i800 (17)

IPS de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Este un panel corect pentru categoria sa de preț, dar nu uimește la capitolul luminozitate sau la unghiul de vizualizare. Repet, vorbim de o tabletă cu Windows 8 și hardware destul de puternic la preț de licență de Windows 8.1 OEM.

Culorile sunt ușor șterse, reflectă spațiul ambiant mai ales dacă aveți o sursă de lumină în cameră, dar mi-a plăcut că nu adună amprentele rapid pe display. Pe viitor mă aștept la IPS-uri de calitate și mai bună.

Sunetul provine de la 2 speakere situate pe aceeași latură, pe spatele tabletei, la bază.

Hardware, sistem de operare și aplicații

UTOK-i800 (16)

CPU + GPU + memorie RAM + spațiu de stocare = Intel Z3735G de tip quad-core la 1.3 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 1.86 GHz + Intel HD Graphics la 646 MHz + 1 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Hardware-ul contează doar vis-a-vis de experiența de utilizare oferită. Procesorul Intel nu are o misiune tocmai ușoară. Într-un device de 380 gr. trebuie ascuns hardware care să ruleze Windows 8, sistem de operare conceput în special pentru desktop PC-uri și laptopuri. Se descurcă onorabil și s-ar fi descurcat mult mai bine dacă avea 2  sau 3 GB RAM. Se simte o întârziere în preluarea comenzilor când tableta este forjată la maxim. Mă rog, vă dați seama că la 499 lei nu poți cere experiență de utilizare în genul Surface Pro 3 ce ajunge a fi și de 10 ori mai scumpă:

Microsoft Surface Pro 3 = 10 tablete UTOK i800.

Tableta UTOK i800 rulează Windows 8.1 cu Modern UI, interfața grafică optimizată pentru display-uri tactile, dar găsiți și modul desktop, clasic. Mai greu să te obișnuiești cu modul desktop pe un ecran de 8 inch, dar măcar activarea setărilor și meniurilor de pe laterale se face într-un mod mult mai intuitiv.

Nu sunt modificări față de Windows 8-ul pe care-l găsiți și pe un PC, rulează același tip de aplicații și jocuri. Și acum vă dați seama că sunt ceva limitări date de către partea hardware. Se descurcă onorabil pe partea de browsing și social media (în magazinul de aplicații găsiți aplicații dedicate pentru Facebook, Twitter, YouTube). Browserul Internet Explorer preinstalat nu m-a speriat așa tare ca versiunile sale anterioare, devenite antologice prin proasta experiență de utilizare oferită + riscurile asumate.

Integrează și Office 365 Personal pentru 1 an de zile, un alt beneficiu al tabletei. Recomand conectarea unei tastaturii și a unui maus pentru un plus de operabilitate. Tastatura tactilă se dovedește ineficientă pentru cei interesați de un ritm rapid în redactarea unui document de câteva pagini.

Dintre aplicațiile preinstalate:

Finance, Health & Fitness, Internet Explorer, Mail, Maps, Music, News, OneDrive, OneNote, Reader, Skype, Store și Weather.

Aplicațiile nu mai au nevoie și de o descriere detaliată.

Performanță

UTOK-i800 (18)

A trecut prin câteva teste de benchmark și aflați rezultatele obținute în tabel:

teste-benchmark-UTOK-i800

Conectivitate

UTOK-i800 (12)

Wi-Fi în standardele b/g/n, single band pe 2.4 GHz, bluetooth 4.0 – elemente regăsite pe tableta UTOK i800. Se adaugă în partea superioară: portul microUSB, slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB, jack-ul de 3.5 mm și butonul de power.

Reglarea volumului se face din lateral dreapta. Alte elemente de conectivitate sunt inexistente. Portul microUSB permite conectarea printr-un cablu dedicat a unui modem 3G pe USB sau a unui flash de memorie pe același tip de conector. Astfel transformi device-ul într-o tabletă cu 3G sau mărești spațiul de stocare încorporat.

Cameră foto și video

UTOK-i800 (6)

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu cumperi o tabletă cu Windows 8 pentru modul în care știe să facă fotografii. Asta-i clar.

Câteva fotografii făcute cu UTOK i800:

Autonomie

Bateria de 4000 mAh se descurcă decent și nici nu aș face comparație cu unele tablete Android aflate în aceeași categorie de preț. Cu luminozitatea la maxim și browsing + joculețe de prin magazinul de aplicații a atins între 5 și 6 ore de utilizare.

Preț

UTOK i800 – 499 lei pe UTOK.ro

Concluzii

UTOK-i800 (31)

UTOK i800 se profilează ca o alternativă interesantă pentru cei dornici de o tabletă ieftină cu Windows 8 și display de 8 inch. Cred că 2 GB RAM ar fi făcut minuni, dar i800 este un gadget la care au fost făcute calcule precise spre a o menține într-o anumită marjă.

Am enunțat punctele sale forte și slabe.

PRO

– tabletă cu preț de 499 lei cu Windows 8.1 și Office 365 Personal gratuit pe 1 an de zile;

– procesor destul de puternic;

– design plăcut;

– autonomie rezonabilă.

CONTRA

– display de o calitate modestă;

– spațiu de stocare restrâns și un card microSD aș spune că este imperativ;

– momente în care se simte o întârziere în preluarea comenzilor, 2 GB RAM ar fi ajutat mult.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.