Vernee Mars Pro – review

27/08/2017

La sfârşit de iunie producătorul chinez Vernee lansa smartphone-ul mid-range Vernee Mars Pro. Încă de atunci afirmam că este cel mai ieftin telefon cu 6 GB RAM şi chiar dacă au trecut 2 luni de la prezentarea oficială, Vernee Mars Pro rămâne în continuare cu acest titlu în palmares.

Chiar dacă nu este un device chinezesc atât de promovat comparativ cu altele (vezi cazul Bluboo S1 sau Ulefone T1), Vernee Mars Pro poate reprezenta pentru mulţi dintre voi un etalon pentru segmentul mid-range al anului 2017. Spun acest lucru pentru că foarte multe terminale chinezeşti de 170 – 200 – 230 dolari integrează pachetul hardware procesor octa-core MediaTek Helio P25 + 4 / 6 GB RAM. Fiind destul de greu să le testăm pe toate, review-ul de faţă poate fi luat drept exemplu pentru a vă face o idee cam cum ar putea funcţiona şi celelalte modele (cu anumite plusuri şi minusuri în funcţie de producător).

Vernee Mars Pro este încă un exemplu că la peste 150 dolari nu prea mai există smartphone-uri prost construite, însă nici nu excelează la vreun capitol. Veţi vedea în cele ce urmează că telefonul este unul decent, cu performanţe mulţumitoare pentru majoritatea utilizatorilor, dar care, firesc, are şi câteva hibe. Înainte de a trece la analiza propriu-zisă ţin să le mulţumesc celor de la gearbest.com pentru unitatea de test.

Specificaţii Vernee Mars Pro:

Design

Cum suntem obişnuiţi de ceva timp, pachetele de retail ale tuturor producătorilor chinezi sunt simple, fără elemente care să ridice costurile. Cel de faţă include doar telefonul, încărcătorul de 2A, cablul de date USB Type-C – USB 2.0, agrafa şi o mică cărticică cu instrucţiuni. Am fost totuşi mulţumit că Vernee Mars Pro are o folie de protecţie aplicată încă din fabrică, acest lucru fiind totuşi un standard la device-urile din China.

Vernee Mars Pro este disponibil pe negru sau gri, iar unitatea noastră de test a fost pe negru. Smartphone-ul este construit aproape în totalitate din metal, existând două decupaje din plastic pentru antenele de comunicaţie wireless. Mi-a plăcut ideea acestor linii curbate şi integrate cumva în design-ul telefonului, majoritatea producătorilor chinezi având linii drepte devenite deja mult prea comune.

Terminalul are 161 grame greutate, 7.6 mm grosime şi un display cu margini foarte subţiri (1mm), de aceea dă în permanenţă impresia de device compact, foarte uşor de utilizat cu o singură mână. Gripul este şi el mulţumitor, iar calitatea materialelor utilizate este una foarte bună.

Estetic vorbind, Vernee Mars Pro este destul de banal, având doar 2 elemente care să îl diferenţieze cumva: decupajele din plastic de pe spate şi scanner-ul de amprentă integrat lateral dreapta sub tastele de volum şi butonul power. Nu este un smartphone care să întoarcă priviri, este doar un telefon bine finisat, compact pentru 5.5 inci şi destul de solid.

Ecran și sunet

Vernee Mars Pro aduce un display IPS de 5.5 inch cu rezoluție FullHD (1920×1080 pixeli) ce are o densitate a pixelilor de 401 ppi, contrast 1500:1 şi este protejat cu sticlă curbată 2.5D Corning Gorilla Glass 3. Este un ecran clasic pentru această zonă de preţ, cu contraste corecte, culori destul de vii, unghiuri largi de vizualizare şi luminozitate mulţumitoare. Display-ul are margini foarte înguste, un timp de răspuns al touch-ului foarte scurt şi oferă posibilitatea schimbării luminii reci într-una caldă prin funcţia night mode.

Dacă ecranul este unul decent, sunetul emis prin difuzorul extern este dezamăgitor. Deşi suficient de puternic, acesta se poate caracteriza ca o avalanşă de note înalte extrem de deranjante pentru ureche. În permanenţă ai senzaţia că difuzorul este pe repede înainte, iar la volum de peste 80% mai mai că stă să se descompună. Situaţia s-a mai îmbunătăţit puţin după un mic update software via OTA, însă în continuare este loc de mai bine. Prin jack-ul audio de 3.5 mm device-ul stă mult mai bine, însă pentru a obţine rezultatele aşteptate ai nevoie şi de o pereche de căşti pe măsură.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vernee Mars Pro este din punct de vedere hardware un smartphone mid-range destul de echilibrat ce include un procesor MediaTek Helio P25 de tip octa-core cu 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 2.5 GHz şi 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.4 GHz, ARM Mali-T880 MP2 GPU, 6 GB RAM DDR4 şi 64 GB spațiu de stocare (53.06 GB liberi) și slot combo (microSIM + nanoSIM sau microSIM sim + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB).

Informații relevate de CPU-Z pentru Vernee Mars Pro;

La capitolul software, Vernee Mars Pro vine preinstalat cu interfaţa VOS 1.0 bazată pe Android 7.0 Nougat. Pe parcursul testelor telefonul a primit un update de soft mic care a optimizat anumite aspecte ale camerei foto, ale sunetului extern şi a implementat nivelul de securitate pentru august 2017. Fiind un device nou Vernee îi va oferi update-uri regulate o perioadă de timp şi poate chiar unul major către Android 8.0 Oreo.

Pe întreaga perioadă a testelor Vernee Mars Pro s-a mişcat foarte bine. Interfaţa aproape stock este aerisită, bine optimizată, rulează lejer, fără întârzieri sau alte neplăceri. Cei 6 GB RAM sunt excelenţi în multitasking, din acest motiv chiar dacă ai deschise în acelaşi timp mai multe aplicaţii nu vei simţi diferenţe în timpul de răspuns al telefonului.

O altă bilă albă este lipsa bloatware-ului, Vernee Mars Pro venind preinstalat cu foarte puţine aplicaţii: Agendă, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare Vocală, Ceas, Google Chrome, Copie de rezervă, Descărcări, Google Drive, Filme Play, Gmail, Google Search, Google Foto, Google+, Hangouts, Hărţi, Înregistrare sunet, Jocuri Play, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesagerie, Muzică Play, Radio FM, Setări, Sim Toolkit, Telefon şi Youtube.

Vernee Mars Pro se descurcă excelent în majoritatea jocurilor, însă la cele consumatoare de resurse trage puţin mai greu. Procesorul MediaTek Helio P25 este unul mai modest din acest punct de vedere, însă câştigă foarte mult la consumul de energie.

Performanță

Vernee Mars Pro a trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le puteţi vedea în tabelul de mai jos.

Conectivitate

Vernee Mars Pro vine echipat cu 4G FDD, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, USB Type-C, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM şi scanner pentru citirea amprentelor. La prima vedere aţi putea spune că stă bine, însă în gama sa de preţ există device-uri care includ şi Wi-Fi ac, port infraroşu sau 4G TDD.

În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – FDD LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600) şi 20(800);

Din păcate Vernee Mars Pro nu ştie 4G TDD, adică nu va funcţiona în banda 38 a celor de la RCS & RDS. L-am testat cu o cartelă 4G Orange, iar rezultatul este acesta:

Un alt aspect despre care voi scrie câteva cuvinte este dat de scannerul de amprentă poziţionat lateral dreapta. Încă din start trebuie spus că această amplasare este mult mai comodă decât cea standard de pe spate, însă aduce cu sine şi un neajuns: spaţiul fiind prea mic nu oferă posibilitatea scanării degetului ca întreg, de aici şansele mult mai mari de a nu recunoaşte amprenta din prima. O altă problemă identificată este timpul de răspuns foarte lung, 2-3 secunde de la recunoaşterea amprentei până la deschiderea ecranului.

Restul elementelor de conectivitate au funcţionat foarte bine: apeluri de voce, bluetooth, GPS, Wi-Fi, radio FM etc. Nu au fost probleme în utilizarea lor zilnică.

Cameră foto și video

Sunt sigur că nu va fi nicio surpriză pentru nimeni să afle că Vernee Mars Pro este încă un smartphone chinezesc cu rezultate mediocre pe parte fotografică. Chiar dacă în teorie senzorul Sony IMX258 de 13 megapixeli este capabil de rezultate foarte bune, în practică optimizarea software este slabă, iar rezultatele sunt pe măsură. Fotografiile obţinute sunt foarte palide, culorile şterse, fără naturaleţe, contrastele întunecate şi deloc echlibrate, practic majoritatea imaginilor realizate cu Vernee Mars Pro nu redau nici 80% fidel cu realitatea.

Despre camera frontală mai bine nu vă povestesc, o pot caracteriza printr-un singur cuvânt: jalnic. Chiar dacă nu redă fidel culorile, parcă Vernee Mars îşi revine puţin în filmări, acolo unde surprinzător rezultatele sunt satisfăcătoare. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, vă las să vă uitaţi la câteva exemple:

Filmare ziua cu Vernee Mars Pro;

Filmare ziua 2 cu Vernee Mars Pro;

Filmare noaptea cu Vernee Mars Pro.

Autonomie

În urmă cu câteva săptămâni am testat Ulefone Gemini Pro care dezamăgea la capitolul autonomie pentru că procesorul MediaTek Helio X27 era destul de gurmand. Chiar dacă MediaTek Helio P25 este mai slab ca performanţă, faptul că este fabricat pe o tehnologie de 16 nm mă ducea cu gândul la rezultate superioare pe partea de autonomie şi nu am fost dezamăgit.

Bateria de 3500 mAh se descurcă bine spre foarte bine şi fără niciun fel de efort poţi prinde 24 de ore fără a-l conecta la priză. Nu este un rezultat de top, însă nu vorbim de un battery phone. Pentru un utilizator obişnuit, rezultatul este mai mult decât mulţumitor, mai ales că şi timpul de încărcare este destul de scurt: 1:20 – 1:30 minute de la 3-4% până la 100%.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Vernee Mars Pro a rezistat 8 ore și 53 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este mult peste medie.

Preț

Vernee Mars Pro costă 189.99 dolari (aproximativ 732 lei) fără TVA pe gearbest.com, iar transportul este gratuit.

Concluzii

Vernee Mars Pro este exemplul clasic al smartphone-ului chinezesc cu preţ sub 200 dolari. Nu excelează la niciun capitol, însă poate mulţumi majoritatea utilizatorilor. Aici mă refer la cei fără pretenţii, cei care zilnic fac aproximativ aceleaşi activităţi: social media, browsing, ceva jocuri pentru pierderea timpului, redare filme şi câteva poze la nevoie. Ştie puţin din fiecare, iar cei 6 GB RAM chiar ajută în multitasking.

Dacă vreţi o interfaţă clasică de Androd, aerisită, bine optimizată, o autonomie bună, construcţie excelentă şi un ecran decent, Vernee Mars Pro poate fi o alternativă foarte inspirată. Dacă vreţi o cameră foto bună sau un design care să iasă în evidenţă, cu siguranţă trebuie să vă reorientaţi. Totul ţine de gusturi şi de ce vreţi să faceti cu smartphone-ul.

PRO

  • construcţie solidă şi finisare fără reproş;
  • compact şi foarte uşor pentru un smartphone de 5.5 inci;
  • pachet hardware destul de puternic pentru majoritatea aplicaţiilor din Google Play;
  • Android 7.0 Nougat aproape stock, aerisit şi bine optimizat;
  • autonomie bună spre foarte bună;
  • display mulţumitor;
  • raport calitate – preţ satisfăcător.

CONTRA

  • cameră foto mediocră;
  • sunet obţinut prin difuzorul extern obositor, deranjant;
  • scanner de amprentă cu acurateţe scăzută şi cu timp de răspuns lent;
  • design banal, comun.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.