Diverse

Săptămâna aceasta compania aeriană Virgin Atlantic a realizat primul zbor transatlantic din lume în care avionul a fost alimentat în totalitate cu biocombustibil.

Avionul a decolat de pe aeroportul Heathrow din Londra şi a aterizat pe aeroportul JFK din New York. Întreg zborul a durat 7 ore şi 20 de minute şi a fost primul în care ambele motoare ale modelului Boeing 787 au fost alimentate cu combustibili sustenabili. Pentru că a fost un test, aeronava a zburat doar cu angajaţi ai companiei aeriene, fără pasageri plătitori de bilete.

Mark Harper, ministrul britanic al Transporturilor, a declarat pentru presă că „zborul istoric de astăzi (…) arată cum putem atât să decarbonizăm transportul, cât și să le permitem pasagerilor să continue să zboare când și unde doresc.”

Din păcate industria trebuie să mai facă eforturi uriaşe în această direcţie, momentan combustibilul sustenabil fiind de 3 ori mai scump decât kerosenul. De asemenea, capacitatea de producţie este foarte limitată, în 2022 fiind produşi doar 300 de milioane de litri de biocombustibil, adică doar 0.1% din necesarul global de combustibil în aviaţia comercială. Pentru 2028 se aşteaptă o producţie de cel puţin 69 de miliarde de litri pentru a respecta cotele minime de carburanţi sustenabili.

Din păcate implementarea biocomustibililor va avea un efect direct şi în costul preţurilor biletelor de avion. Se estimează creşteri de preţ punctuale chiar şi de 50% pe anumite rute doar din cauza acestor modificări.

Sursa: g4media.ro