Retelistica

Netograf este un proiect susținut de către ANCOM, iar de curând au venit cu datele compilate pentru a 2-a parte a lui 2017. M-am uitat prin statistica lor și am extras câteva date interesante legate de evoluția vitezelor pe download și upload în internetul mobil pentru perioada 2015 – 2017.

Datele le-am compilat pentru fiecare an în parte din statistica pusă la dispoziție către public pe site-ul Netograf, în rubrica internet mobil. Din punctul meu de vedere și ținând cont de ce promite fiecare operator în parte, pot spune că am avut o mică supriză, dar mai bine să vedeți datele într-un tabel.

Am inclus și 2015 ca să avem o privire mai amplă asupra vitezei atinsă pe download și upload în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom și Vodafone.

Supriza?

Scădere a vitezelor pe internetul mobil la Orange și Vodafone, cele mai performante rețele de telecomunicații din țara noastră. Această scădere trebuie coordonată cu creșterea operatorului magenta, Telekom mai are puțin și putem spune că are o rețea în linie cu concurența portocalie și roșie (cel puțin în aceste teste făcute prin proiecte în genul Netograf, au ieșit bine și într-un alt test – semn că s-a mișcat serios pe partea de acoperire, atât de serios că au avut o mică gaură în semnal pentru câteva ore, în urmă cu câteva zile).

De ce cred că avem această scădere?

Aici intru pe tărâmul speculațiilor.

  1. Clientelă 4G din ce în ce mai numeroasă, iar cum pe aceeași țeavă – cu ghilimelele de rigoare – ai mai multă lume și viteza scade pe download, upload etc;
  2. Investițiile în 4G sunt puse cumva în așteptare, după ce și-au îndeplinit caietul de sarcini de la licitația 4G din 2012. Se pregătesc de Champions League, pardon, de 5G și noua licitație de spectru etc.

Digi Mobil este preferatul publicului pentru raportul preț / beneficii, dar neapărat trebuie să facă ceva în a mai îmbunătăți din ecartul față de concurență. Ai avea impresia că au bătut pasul pe loc, dar să nu uităm că ei au de întins atât 3G, cât și 4G și aș face pariu că și-au multiplicat numărul de antene la nivel național. Au o șansă acum, se îndreaptă concurența spre ei (uitați-vă la ecartul din 2015 între Orange și Digi Mobil, comparați cu cel din 2017, deja discutăm de alte ordine de mărime).

Mai este un aspect de care trebuie ținut cont, dacă ai un telefon mobil de ultimă generație (Samsung GALAXY S8 sau S9, iPhone X sau 8 și 8 Plus, Huawei Mate 10 Pro etc) s-ar putea să fie zone în care viteza la internet să fie la valori cu adevărat ridicate.

Cei ce au modele cu 4G-ul fără agregare de spectru s-ar putea să se descurce mai slab și să tragă rezultatele în jos, rețeaua s-ar putea să ofere, dar dispozitivul să nu ajute prea tare pentru că nu știe agregare de 2 sau 3 benzi.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.