Retelistica

Moda licitaţiilor de NFT-uri (non fungible token) ia amploare, iar dacă anul acesta am avut licitaţii pentru primul tweet din lume şi prima pagină editată Wikipedia, pe 21 decembrie vom avea o nouă astfel de licitaţie pentru primul SMS din lume.

Acesta a fost transmis prin rețeaua Vodafone în urmă cu 29 de ani, când un angajat al companiei, Richard Jarvis, a primit pe 3 decembrie 1992, la petrecerea de Crăciun, un mesaj de doar 15 caractere: „Merry Christmas”. Ulterior în perioada 1993 – 1998 s-au putut trimite doar SMS-uri în aceeaşi reţea, iar din 1999 utilizatorii din întreaga lume s-au putut bucura de mesaje text trimise oriunde şi oricând.

Întreg procesul de licitaţie şi vânzare va fi realizat cu ajutorul casei Aguttes din Franța, iar cumpărătorul va deține proprietate exclusivă a unei replici detaliate și unice a protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume.

Veniturile obţinute din vânzarea acestui NFT vor fi donate către Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) pentru a sprijini persoanele strămutate forțat.