Vodafone Smart III – review

19/09/2013

Alături de Vodafone Smart Mini am avut ocazia să testez și Vodafone Smart III. Ambele telefoane sunt produse de către Alcatel și comercializate pe plan local sub brandul Vodafone. Sunt telefoane ieftine care la semnarea unui abonament ajung a fi oferite gratuit de către operatorul telecom.

Veți vedea că la nivel hardware nu este mare diferență între cele două smartphone-uri. Ar fi de punctat display-ul mai mare de la Vodafone Smart III și designul distinct.

Specificațiile hardware pentru Vodafone Smart III:

Smartphone

Date tehnice

Vodafone Smart III

Ecran

TFT capacitiv de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli

Procesor

Mediatek 6575 single core la 1 GHz

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

5 Megapixeli cu bliț și autofocus, filmează la 480p

Baterie

1500 mAh

Greutate

131 gr.

Grosime

10.9 mm

Design

Vodafone-Smart-III (9)

Nu am primit pachetul de retail și nu vă pot spune componența sa, dar vă dați seama că alături de smartphone veți găsi bateria de 1500 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, manual cu instrucțiuni, certificat de garanție și eventual mai dați de o pereche de căști negre clasice pe jack de 3.5 mm.

Modelul de Vodafone Smart III sosit la test era în culoarea neagră și primul lucru care m-a frapat a fost capacul bateriei care-i ușor transparent și nu opac cum m-am obișnuit la majoritatea smartphone-urilor testate în ultimii ani. Un alt element inedit este modul în care se desface capacul. Are un fel de bumper pe care-l scoți pentru prima dată și după aceea capacul propriu-zis. Astfel ai acces la slotul pentru cartela SIM de dimnesiuni normale și la cel pentru microSD de până la 32 GB. Va trebui îndepărtată bateria de 1500 mAh pentru poziționarea SIM-ului în slot, la microSD nu este cazul.

Este un smartphone în care plasticul domină, dar aș putea spune că se remarcă o oarecare atenție la detalii. Are un design elaborat, LED la baza sa, taste capacitive, colțurile rotunjite. Nu dă un grip prea puternic, ai impresia că îți va scăpa din mână. Plasticul din spate și muchiile rotunjite sunt de vină. Aș mai adăuga și zgomotul scos de îmbinările nereușite din plastic.

Una peste alta, Vodafone Smart III este un telefon corect pentru prețul său de comercializare, cel puțin din perspectiva modului în care arată și cum se simte la utilizarea zilnică.

Ecran și sunet

Vodafone-Smart-III (7)

TFT de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. Nu excelează ca și unghi de vizualizare și nu dispune de tehnologia IPS ci un TFT clasic. Și aici aș spune că Alcatel și-a făcut treaba în mod ok. Nu iese în evidență, dar nici nu-i repetent la capitolul display. La baza sa sunt trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații Recente. Touch-ul funcționează decent, răspunde comenzilor date în timp util.

Sunetul provine de la o boxă dispusă în spate, lângă LED-ul flash și senzorul de 5 Megapixeli. Nu impresionează prin amplitudine sau calitate. Să nu uităm că este un telefon low-cost, cu preț mic de achiziție și se fac inevitabile compromisuri. Nu se transmit vibrații în carcasă, nici la volum maxim. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat pe lateral, în partea superioară. Reglarea volumului se face din lateral stânga.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vodafone-Smart-III (13)

S-a mers pe un procesor Mediatek MT6575 pe ARM Cortex-A9 de tip single core la 1 GHz, 512 MB RAM, PowerVR SGX531 GPU, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Este un ansamblu hardware cu ceva vechime în piață. Este capabil să ruleze multe dintre aplicațiile și jocurile existente în magazinul de aplicații Android. Ar fi excepția dată de jocurile cu cerințe grafice mai complexe. În rest pentru Facebook, Twitter, Angry Birds, Temple Run, Subway Surfers și altele merge și Vodafone Smart III.

Rulează Android 4.1.1 Jelly Bean. Aici ar fi de punctat faptul că nu s-a umblat prea tare la modul în care Android 4.1 JB randează nativ. Vodafone și-a făcut simțită prezența prin aplicațiile pe care le promovează, mare parte din ele cu conținut util pe plan local. În rest vei găsi Android-ul de la seria Nexus, inclusiv în zona de setări.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Vodafone Smart III:

– Accesory Shop, Cloud, Contacts, Discover, Gesty, Help Login;

– Media, My Web, Updates, Vodafone Time, Vodafone Weather, WiFi key share;

– Android Manager, Amazon Kindle, eBay, LED Torch, SyncML Client etc.

Funcționează fără probleme cu aplicațiile Google: Chrome, Gmail, Google+, Hangouts, Google Search, YouTube. Rulează clipurile filmate la 720p. Nici măcar nu am avut curiozitatea să descarc și unul la 1080p, sigur l-ar fi sacadat. Asta dacă începea să-l redea. Este un telefon ieftin și are limitele sale pe care va trebui să le conștientizezi ca viitor client al lui Vodafone Smart III.

Performanță

Screenshot_2013-09-15-23-03-54

L-am pus la câteva teste de benchmark:

Smartphone

Teste de benchmark

Vodafone Smart III

Quadrant Standard

2642 puncte

AnTuTu Benchmark

6072 puncte

NenaMark 1

49 fps

NenaMark 2

23.7 fps

Vellamo

HTML5 – 1235

METAL – 393

CF-Bench

BrowserMark 2.0

HTML5test

Conectivitate

Vodafone-Smart-III (6)

3G cu viteze în download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth sunt câteva dintre elementele ce definesc Vodafone Smart III la acest capitol. În partea superioară dați de butonul de power și jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta nu regăsiți niciun conector, la bază dați de portul microUSB cu rol în conectarea la PC sau pentru încărcarea bateriei de 1500 mAh.

În lateral stânga au poziționat reglarea volumului. Nu impresionează în ce privește calitatea convorbirilor, dar nici nu dezamăgește. Este un telefon care-și face treaba într-un mod corect dacă ne relaționăm la prețul său de achiziție.

Cameră foto și video

Vodafone-Smart-III (4)

5 Megapixeli, LED flash, autofocus, interfață identică cu cea de la telefoanele cu 4.1 Jelly Bean în stare nativă. Filmează la 480p (640×480 pixeli). Câteva fotografii făcute cu Vodafone Smart III:

Autonomie

Baterie de 1500 mAh, display de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, procesor single core și un smartphone care se descurcă destul de bine. Trece pragul unei zile de utilizare în condiții moderate. Puteți ajunge și la mai mult de atât dacă nu folosiți 3G-ul în mod extensiv.

Preț

Vodafone-Smart-III (14)

89.28 euro 114 euro fără semnarea unui contract la Vodafone;

1 euro cu abonamentul Smart 10 Online / 1500 minute în rețea, 150 MB trafic de date, 500 MB oferiți ca bonus pentru șase luni și nelimitat SMS-uri în rețea, 150 minute naționale pentru 10 euro pe lună.

128 euro fără semnarea unui contract și 1 euro cu Smart 15 Online / 15 euro pe lună, 1800 de minute în rețea, 360 MB trafic de date cu bonus 500 de MB pentru 6 luni, nelimitat SMS-uri în orice rețea, 180 de minute naționale.

Concluzii

Vodafone-Smart-III (17)

Vodafone Smart III este un telefon care oferă o experiență corectă raportată la prețul pe care Vodafone îl afișează în magazinul online. Nu impresionează, dar nici nu dezamăgește crunt. Se situează la jumătate. Ar fi fost de bun augur dacă ar fi făcut pasul spre un CPU dual-core, dar ar fi fost sacrificată autonomia, un preț mai mare care nu s-ar mai fi dovedit ofertant etc.

PRO

– design plăcut, materiale ok;

– display de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, nu prea sunt telefoane Android cu această rezoluție sub 90 euro fără semnarea unui abonament;

– raport preț / specificații bun;

– experiență Android fluentă cu Android 4.1 în stadiu, aproape, nativ și fără vreo interfață grafică a Alcatel sau Vodafone;

– rezultate ok în foto și video, LED flash mai rar întâlnit în categoria sa de preț.

CONTRA

– un CPU dual-core + 1 GB RAM ar fi contribuit la o experiență superioară, mai multe jocuri din Google Play ar fi fost rulate în condiții optime;

– faptul că unele îmbinări de la carcasă scot un scârțâit atunci când strângi telefonul în mână;

– sunet ușor dezamăgitor ca și calitate.

Nota finală

Obține 7.71 la punctajul final și vedeți pe secțiuni cum a fost notat:

Smartphone

Vodafone Smart III

Design

8

Display și sunet

7.5

Hardware, sistem de operare și Performanță

7.5

Conectivitate

8

Foto și video

6.5

Autonomie

8

Preț

8.5

Nota finală

7.71

httpvh://youtu.be/zi_SdRpcD6E

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.