gAuto

Producătorul auto Volvo a şocat puţin piaţa auto în această săptămână când a anunţat că din 2019 renunţă să mai producă maşini doar cu motoare pe combustie internă. Practic peste 1 an şi jumătate compania suedeză cu patronat chinez va lansa şi va produce doar maşini electrice sau hibride.

Se pare că această decizie este una provizorie, deoarece se zvoneşte că din 2021 va scoate pe porţile uzinelor sale doar maşini electrice. Volvo doreşte să vândă până în 2025 peste 1 milion de automobile electrice, iar pentru a reuşi acest lucru va intra şi pe piaţa din China, ţară afectată puternic de poluare.

Chiar dacă se spune că maşinile electrice sunt viitorul pentru o lume mai puţin poluată, un nou studiu al IVL The Swedish Environment Institute pune un mare semn de întrebare. Conform acestuia pentru fabricarea unei baterii pentru un vehicul electric Tesla se consumă o cantitate de dioxid de carbon similară cu cea emisă de un vehicul pe benzină condus pentru o perioadă de 8 ani. În plus există în continuare probleme de mediu cu reciclarea acumulatorilor după ce îşi sfârşesc ciclul de viaţă, deoarece în proces se folosesc numeroase substanţe chimice. Mai multe detalii despre acest studiu puteţi găsi aici.

Sursa: theverge.com