În ultimele zile am testat și Vonino Jax OS, smartphone dual-sim cu procesor quad-core și camera de 13 Megapixeli situat ca preț sub 900 de lei. Din start trebuie să spun că m-a impresionat camera de 13 Megapixeli, alt smartphone cu un senzor mai bun în această categorie de preț nu găsiți. Pe de altă parte, autonomia este de-a dreptul mediocră. De mult timp nu am mai testat un telefon care în mai puțin de 4 – 5 ore de utilizare să fie la zero.
Jax QS pare a fi un telefon al superlativelor, pozitive la camera foto și negative la partea de autonomie. Alt smartphone Vonino testat în 2014 a fost Vonino Ego QS. Din păcate, Vonino Jax QS nu are specificațiile vehiculate inițial / detalii.
Mai jos dați de specificațiile hardware complete pentru Vonino Jax QS:
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 1830 mAh, husă de tip S-View pe alb, în genul celor pe care le are Samsung, căști albe pe jack de 3.5 mm de tip in-ear, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, folie de protecție pentru display-ul de 5 inch, ghid de utilizare și certificat de garanție. Observați că Vonino aduce și câteva accesorii în plus, ca un diferențiator față de concurență.
Designul lui Vonino Jax QS amintește direct de unele telefoane din gama Xperia de la Sony. Mă refer la forma smartphone-ului, colțurile sale drepte și butonul de power rotund situat în lateral dreapta. Capacul lui Jax QS merge a fi îndepărtat, destul de fragil precum și cel de la Ego QS. Recomand manevrarea sa cu grijă, dacă nu doriți să-l faceți bucățele. Feeling-ul pe care-l dă smartphone-ul, în rest, mi se pare ok pentru categoria sa de preț.
O ramă metalică înconjoară smartphone-ul și contribuie la partea de rezistență. L-aș considera un telefon dual-sim drăguț, inedit din anumite puncte de vedere.
Ecran și sunet
IPS OGS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, trei taste capacitibe la bază, 2 cu design clasic și una centrală amintită doar de un LED ce se aprinde în anumite scenarii de utilizare. Display-u mi s-a părut ireproșabil la capitole cheie precum luminozitatea, reflecția redusă a spațiului ambiant, culori naturale.
Sunetul provine de la un speaker situat la baza telefonului, în stilul iPhone. Livrează un sound ceva cam metalic, mă aștept să fie un pic mai bine calibrat. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile incluse în pachet se descurcă neașteptat de bine. Ca design amintesc direct de căștile pe care Samsung le pune în pachet cu smartphone-urile sale. Vonino Jax QS = design de Sony, accesorii de Samsung.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek 6582 quad-core la 1.3 GHz + Mali-400MP2 pe post de accelerator grafic, 1 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD de până la 32 GB. Am testat și alte smartphone-uri dual-sim cu acest hardware. Apreciez cei 16 GB preinstalați, în jur de 12 GB în mod real. Multe telefoane dual-sim se cantonează la 4 GB / 2 GB ca atare.
Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu o interfață grafică odioasă. Mă refer la icoanele aplicațiilor. Instant am pus Nova Launcher + Moonshine Pack și totul s-a schimbat în bine. Apreciez că telefonul nu agață prin meniu, se mișcă exemplar și rulează aplicații cu grafică complexă în genul Need for Speed: Most Wanted, Riptide GP2 etc. Nu are nicio problemă cu aplicațiile uzuale din Google Play, pe partea de socializare sau jocurile de volum, simple ca și gameplay.
Din aplicațiile preinstalate:
Adobe Reader – cititor de documente în format PDF;
ARPAcloud – stocare în cloud;
Firefox – browser pentru Android;
DocumentsToGo – vizualizezi documente in format Word, Excel, PowerPoint;
Kingsoft Office – idem cu aplicația de mai sus, nu înțeleg de ce au pus 2 aplicații care fac exact același lucru;
NoteBook – iei notițe și setezi remindere;
Skype și Viber – 2 aplicații ce permit apeluri de voce și video, mesaje;
WhatsApp – nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare.
Este un smartphone destul de puternic, dar la 900 mi-aș fi dorit să văd noul CPU MediaTek de tip octa-core + Mali-450 GPU.
Performanță
A trecut cu brio și prin testele de benchmark:
Conectivitate
Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, conectivitate dual-sim cu suport pentru un SIM de dimensiuni normale și un microSIM. Se adaugă 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta de reglarea volumului, iar în stânga de butonul de power bine definit. La bază se află speker-ul lui Vonino Jax QS.
În ce privește apelurile de voce nu se individualizează față de categoria din care face parte. Se descurcă onorabil și cam atât. Nu au fost probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi. Pe 3G au fost situații în care pur și simplu cu o cartelă Cosmote îmi afișa că ar fi în roaming. Puțin ciudat.
Cameră foto și video
Dacă cumperi Vonino Jax QS vă recomand să faceți achiziția pentru camera foto de 13 Megapixeli. Se descurcă mai bine decât HTC One M8 sau OnePlus One. Face fotografii de calitate, focusează rapid. M-a impresionat. Camera frontală dispune de 5 Megapixeli și se adresează amatorilor de fotografii selfie.
Clip video făcut cu Vonino Jax QS.
Mai multe fotografii făcute cu Vonino Jax QS:
Autonomie
Și de la superlativul din domeniul foto trecem la partea negativă, cea mai mare. Autonomia de-a dreptul modestă. Bateria de 1830 mAh nu face față display-ului de 5 inch cu rezoluție HD și consumului generat de procesorul quad-core. Nu atingi jumătate de zi la utilizare intensivă. Cu luminozitatea la 50%, fără sincronizări în fundal și nu cu prea multe apeluri te târăști pe parcursul unei zile.
Preț
Vonino Jax QS – 899 lei la eMAG.
Concluzii
Vonino Jax QS îl cumperi pentru designul inedit, camera de 13 Megapixeli și este de evitat pentru cei interesați de autonomie, în primul rând. Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.
PRO
– design distinct, feedback plăcut lăsat de la prima vedere;
– numeroase accesorii prin pachetul de retail;
– display bine calibrat;
– 16 GB spațiu de stocare;
– camera de 13 Megapixeli livrează fotografii de calitate.
CONTRA
– preț ceva cam mare;
– bateria de 1830 mAh livrează o autonomie mediocră.
Partea de unboxing și primele impresii:
Câteva fotografii făcute lui Vonino Jax QS: