Primul Wi-Fi repeater pe care l-am testat a fost un model similar cu cel de azi, asta ca să nu zic aproape neschimbat. Tenda A18 aducea o viteză maximă combinată de până la 1200 Mbps, în timp ce modelul prezentat mai departe se oprește la circa 750 Mbps.
Așadar, dacă nu-ți trebuie viteze extreme prin conexiunea Wi-Fi și vrei să faci o mică economie când alegi un Wi-Fi repeater, îl poți alege cu încredere pe Tenda A15.
Specificații Wi-Fi Repeater AC750 Tenda A15
- Protocoale Wi-Fi: IEEE 802.11 a/n/ac wave2 pe 5 GHz și IEEE 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
- Viteze maxime Wi-Fi: 802.11b – 11 Mbps; 802.11g – 54 Mbps; 802.11n – 300 Mbps; 802.11ac – 433 Mbps;
- Frecvența benzilor Wi-Fi: 11n – 2.412 – 2.484 GHz; 11ac – 5.15 – 5.25 GHz;
- Puterea de transmitere a semnalului Wi-Fi – 16 dBm pe 2.4 GHz și 12 dBm pe 5 GHz;
- Memorie internă 64 MB, memorie flash 8 MB;
- Port RJ45 cu viteze maxime 10/100 Mbps;
- Antenă: 2 x antenă externă dual-band omni-direcțională de 2 dBi;
- Consum: 2.8W fără sarcină, 5.2W în sarcină maximă;
- Greutate: 180 grame;
- Dimensiuni: 80 x 58 x 48 mm.
Design
O să vă rog ca în cazul în care chiar sunteți interesat de Tenda A15 să vă faceți timp să parcurgeți și recenzia pentru Tenda A18, întrucât diferențele dintre cele două produse sunt minime. Cu atât mai mult când vine vorba despre design, nu prea mai am ce să adaug.
Tenda A15 vine în cutie alături doar de un ghid de pornire rapidă în mai multe limbi și de un alt pliant cu diferite informații:
Dispozitivul este mic și nu foarte greu. Propune un design simplu, cu toate că pentru partea frontală s-a optat pentru linii orizontale ce sunt ”srăbătute” de un model cu valuri. Tot pe față poți observa și cele 3 LED-uri de status, precum și butonul WPS.
Pe partea de jos avem portul LAN de tip RJ45 lângă care stă orificiul unde se ascunde butonul de Reset.
Lateralele și zona de sus sunt prevăzute cu multe orificii pentru aerisire.
Cele două antene pot fi pliate pe lângă corpul aparatului atunci când nu este utilizat, dar este recomandat să fie ridicate atunci când ai nevoie de repeater. Antenele pot fi fixate și la alte unghiuri, la nevoie.
Tenda A15 este solid, construit la exterior în totalitate din plastic ce nu emite pretenții, dar care pare că va rezista bine în timp. Nu mi-a lăsat deloc impresia unui produs ieftin, în fabricarea căruia să fi fost făcute compromisuri legate de calitate.
Instalare și utilizare
Și în cazul Tenda A15, ca și la modelul extrem de similar Tenda A18, instalarea inițială este extrem de facilă. În primul rând este recomandat să introduci repeater-ul într-o priză cât mai apropiată de routerul tău Wi-Fi. Apoi, sunt două moduri de punere în funcțiune:
- Primul și cel mai simplu constă în folosirea butoanelor WPS de pe routerul Wi-Fi și de pe repeater. Prima dată îl apeși pe cel de pe router, apoi pe cel de pe repeater și în câteva secunde dispozitivul te anunță că este gata de folosire. Pentru a-ți transmite asta se aprinde continuu în culoarea albastră LED-ul Signal și cel Power.
- A doua metodă este prin intermediul unui smartphone ori al unui PC. Este nevoie să te conectezi la rețeaua Wi-Fi inițial deschisă de repeater-ul Tenda A15, după care să accesezi prin intermediul unui browser pagina de configurare re.tenda.cn sau 192.168.0.254 și să faci toate setările ncesare. Nu este absolut nimic complicat nici așa, doar că prima metodă mi se pare cu mult mai ușoară.
Odată ce ai terminat cu pașii de instalare poți să muți repeater-ul Wi-Fi Tenda A15 acolo unde ai nevoie de semnal Wi-Fi mai puternic, unde cel emis de routerul tău nu era suficient. Nu te poți îndepărta totuși prea mult, recomandat este să te duci cu repeater-ul la jumătatea distanței dintre router și zona în care semnalul Wi-Fi de la acesta dispare. Practic, dacă de la routerul tău până acolo unde semnalul de la acesta nu mai există sunt 30 de metri, atunci trebuie să montezi repeater-ul Tenda A15 la 15 metri distanță față de router.
Tenda A15 te ajută în a găsi cât mai simplu distanța maximă la care să-l duci față de router prin intermediul unui LED. Atunci când LED-ul Signal este aprins în albastru înseamnă că distanța este optimă. Dacă se aprinde în roșu înseamnă că semnalul este mai slab, iar dacă se stinge înseamnă că semnalul Wi-Fi de la router a dispărut.
După ce ai găsit poziția optimă unde să-l pui într-o priză pe Tenada A15 nu-ți mai rămîne decât să-ți conectezi dispozitivele dorite la noua rețea creată de repeater. Aceasta poartă denumirea rețelei routerului Wi-Fi la care se adaugă extensia ”_EXT”.
Parola de acces rămâne acceași cu cea pe care ai setat-o pentru router. Sunt create simultan ambele rețele, atât cea pe 2.4 GHz, cât și cea pe 5 GHz.
Cu ajutorul mufei RJ45 poți crea cu Tenda A15 și o rețea de tip Ethernet. Doar introduci un capăt al cablului Ethernet în repeater și celălalt în desktop PC, laptor, televizor ori cameră de supraveghere și gata, ai conectat dispozitivul la internet. Poți lega și un switch la repeater și de acolo să duci internet prin cablu către mai multe dispozitive simultan.
Tot portul RJ45 îți dă și posibilitatea de a transforma repeater-ul într-un Acces Point. Practic, introduci cablul Ethernet cu acces la internet în Tenda A15 și el devine un Acces Point ce oferă internet Wi-Fi. Este nevoie să activezi această funcție în pagina de configurare a dispozitivului (re.tenda.cn sau 192.168.0.254).
Performanță
Fără a putea face teste la viteze mari, întrucât conexiunea mea la internet este limitată la 50 Mbps, am zis să vă ofer mai bine câteva date luate cu două utilitare de analiză a semnalului Wi-Fi. Una este pentru Android, cealaltă pentru Windows, însă ambele relevă date similare:
Din capturile de ecran de mai sus se poate observa cât de bine se descurcă Tenda A15 în a amplifica semnalul Wi-Fi de la router, atât pe frecevnța de 2.4 GHz, cât mai ales pe 5 GHz.
Am făcut totuși și câteva teste de viteză cu SpeedTest cu telefonul meu, un OnePlus 6T, dar și cu un laptop de la Acer, model Swift 3:
Diferențele dintre ceea ce se obține cu dispozitivele conectate la router față de repeater nu sunt mari, dar asta și din cauza conexiunii mele.
Oricum ar fi, se poate observa că de fiecare dată la testele făcute cu laptopul Acer, viteza la download a avut de câștigat când dispozitivele au fost conectate la repeater, la fel și PING-ul, în timp ce viteza pe upload a fost mai bună cu dispozitivele conectate la router.
Cu telefonul OnePlus 6T situația a fost diferită. De fiecare dată prin repeater vitezele au fost mai bune atât pe download, cât și pe upload. La urcare s-au văzut diferențe chiar și aproape duble de viteză în favoarea repeater-ului Tenda A15.
Distanța dintre dispozitive și router a fost de circa 15 metri, deci oricum nu foarte departe, în timp ce distanța față de repeater a fost de numai 1 metru. Ca să observăm diferențe mai mari de performanță în SpeedTest ar fi trebuit să mă îndepărtez mai mult de router, dar asta ar fi însemnat să plec din propria curte :).
Preț
Repeater Wi-Fi Dual-Band AC750 Tenda A15 – 115 lei pe PCgarage.ro
Concluzii
Așa cum a fost cazul și cu Tenda A18, la fel stă treaba și cu Tenda A15. Nu am ce să-i reproșez, face tot ceea ce promite și o face bine, cu minime bătăi de cap în ceea ce presupune instalarea și configurarea. În plus, prețul său este mai mult decât decent.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru Wi-Fi repeater-ul dual-band AC750 Tenda A15:
PRO
- bun raport preț / performanță;
- extrem de simplu de instalat și configurat;
- calitate bună de fabricație.
CONTRA
- nimic.