Software

Microsoft a prezentat o tripletă de produse software în 2012: Windows 8, Windows Phone 8 și Windows RT. Primul era noul lor sistem de operare cu interfața Modern UI ce-l făcea perfect de instalat pe device-urile cu touch: tablete, portabile etc. Plus că Windows 8 era compatibil cu aplicațiile scrise pentru Windows 7 pe arhitectură x86.

Al doilea era gândit special pentru telefoane mobile și au fost câteva modele care-l rulau. Cele mai notabile sunt Nokia Lumia 920, 820, 720, 620, 520, Samsung ATIV S, HTC Windows Phone 8X și 8S.

Windows RT reprezenta soluția Microsoft pentru tabletele cu CPU pe arhitectură ARM. Știți că iPad și tabletele Android sunt pe un astfel de procesor. Se gândeau ei că nu ar strica să intre în acest segment cu un software adaptat în mod special. Am și testat câteva astfel de device-uri. Nu sesizezi diferențe la nivel de interfață și utilizare între o tabletă cu CPU Intel și Windows 8 și alta cu ARM  / Tegra 3 quad-core și Windows RT.

Ce a făcut ca tabletele cu Windows RT să nu aibă priză la public?

1. Prețul. Costau la fel de mult ca și o tabletă cu Windows 8 și CPU Intel. Plus că era o mare discrepanță față de concurența pe ARM: iPad, tablete Android. Mare parte dintre cei care s-au entuziasmat la Windows RT se așteptau la un preț de achiziție redus, puțin mai mare decât o tabletă Android, dar în aceeași plajă de preț. Și nu a fost deloc așa.

2. Aplicațiile pentru Windows 8 / Windows 7 nu merg pe o tabletă cu Windows RT. Trebuiesc rescrise și necesită o muncă în plus din partea dezvoltatorilor de aplicații. Nu există motivație pentru a face asta. Neavând vânzări pe măsură nu există piață de desfacere pentru aplicații etc. Este un cerc vicios pe care-l remarcați imediat.

3. Lipsa aplicațiilor din Windows Store. Pe lângă faptul că nu există compatibilitatea cu aplicațiile pentru Windows 8 nici nu găseai cine știe ce aplicații în Windows Store. Nu dai de jocuri cunoscute din App Store și Google Play, nici aplicații oficiale pentru multe rețele de socializare nu găsești. Singurul lucru pe care puteai să-l faci pe o astfel de tabletă era browsing și browserul Internet Explorer se mișca impecabil.

4. Lipsa unor modele pe diferite diagonale ca să fie acoperită întreaga plajă de opțiuni. Nu a fost lansată nicio tabletă cu Windows RT și sub 8 – 9 inch ca diagonală.

5. Căderea prețurilor pentru tabletele cu Android a făcut ca o tabletă cu Windows RT să nu fie de dorit. La prețul uneia îți cumpărai o tabletă low-cost și un notebook.

Cred că Windows RT va fi părăsit în curând. Peste câteva săptămâni va fi prezentat Windows 8.1 / Blue și atunci vom afla mai multe detalii vis-a-vis de planurile Microsoft.

Categorii: microsoftwindows
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.