Motorul de căutare Google a devenit un fel de homepage permanent pentru navigatorul de internet, un fel de desktop de pe care porneşti în browsing-ul internetului contemporan. Datorită acestei dominării internaţionale Google a devenit unul dintre cele mai valoroase branduri din lume. În ultima perioadă Google a lăsat-o mai moale cu dezvoltarea şi este aproape învins de spam şi seo (tehnică prin care se creşte relevanţa în google). Zeci de afaceri din online depind de caracterul, uneori, aleator al search-engine-ului. Toată lumea îşi doreşte să randeze printr-un cuvânt cheie pe prima pagina.
În timp au fost lansate o serie întreagă de alte motoare care nu au reuşit să muşte din cota dominantă a Google. Cele mai cunoscute alternative sunt:
Yahoo – pe la noi Messengerul oferit de ei domină dar multe persoane aproape “uită” că portalul lor oferă şi un motor de căutare (de acolo începând totul).
Live – search-engine oferit de gigantul american Microsoft. A rămas la stadiul de exerciţiu de stil căci cota sa este liliputană.
Cuil – lansat cu mare tam-tam de 2 foşti angajaţi Google. Nu a reuşit mai nimic pentru că, pur şi simplu. sunt sub oferta Google. Inovaţiile aşteptate lipsesc cu desăvârşire. La rezultate sunt codaşi (ce poţi spune când apar de astea)
În luna mai va fi lansat un alt motor de căutare, pe numele său, Wolfram Alpha.
Ce promite?
Specialişti din spatele său spun că este cel mai important lucru după inventarea Google (este şi normal să spună aşa, fiecare îşi laudă munca). Dar ideea este bună – motorul de căutare va înţelege întrebările utilizatorilor. Master-mind-ul din spatele softului este un fizician de 49 de ani din SUA.
Wolfram Alpha va fi capabil să:
“Spre exemplu, Wolfram Alpha poate compara înălţimea Everestului cu lungimea celebrului pod Golden Gate poate să spună cum era vremea la Londra în ziua asasinării lui JFK să afle când va fi următoarea eclipsă vizibilă de Lună având avantajul că poate căuta informaţiile în mai multe surse şi le va conecta cu surse secundare legate de subiectul principal” (sursa hotnews.ro).
Rămâne de văzut dacă afirmaţiile făcute sunt valabile.