Xiaomi 11T Pro a ajuns la precomandă și în țara noastră, iar toate detaliile legate de beneficiile aduse la pachet le găsiți într-un articol dedicat. Xiaomi 11T Pro este un smartphone cu specificații de flagship și preț mai așezat. Pornește de la 2999 lei în configurația cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. 

De multe ori când scriu despre acest smartphone, adaug particula Mi cu care sunt obișnuit la telefoanele Xiaomi, dar din septembrie au renunțat la acest branding și dacă am vreo scăpare, mă atenționați în secțiunea de comentarii. 

Care sunt specificațiile prin care 11T Pro iese în evidență?

➡️ bateria de 5000 mAh cu încărcare la…, 120W (de la 0 – 100% în…, 17 minute);

➡️ display AMOLED de 6.67 inci cu Dolby Vision, HDR10+, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus (generația a 7-a);

➡️ difuzoare stereo tunate de către Harman Kardon;

➡️ Qualcomm Snapdragon 888;

➡️ suport software (3 ani pentru implementarea de versiuni noi ale Android și 4 ani pentru patch-urile de securitate);

Care sunt punctele slabe la prima vedere?

🔴 lipsă OIS pentru camera principală;

🔴 USB Type-C 2.0;

🔴 certificare IP53 pentru protecție cu picăturile de apă, când multe smartphone-uri cu preț de peste 2500 – 3000 lei au trecut pe certificare IP68 în ce privește rezistența în imersie completă;

Am avut ocazia să-l văd la lucru pentru câteva zile, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față. 

Specificații

Design

În pachet dați pe lângă smartphone de încărcătorul ce alimentează la 120W, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, ghid cu instrucțiuni de utilizare, certificat de conformitate, husă de protecție din plastic transparent, cablu USB Type-C – USB. 

Încărcătorul alimentează la 20V și 6A = 120W (mai sunt și alte valori intermediare ce altă faptul că-i compatibil cu alte smartphone-uri: 5V și 3A = 15W, 9V ȘI 3A =27W, 11V și 6A = 66W, 20W și 4.8A = 96W). Mi se pare a fi un element cu adevărat inedit, dar mai multe detalii la capitolil autonomie. 

Xiaomi 11T Pro are sticlă pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu. Mi s-a părut a fi bine construit, materiale și finisare ce le consider de bună calitate. Camera spate se profilează și necesită husă de protecție spre a proteja soclul camerei principale de zgârieturile accidentale. 

Ecranul are o folie de protecție din plastic, aplicată din fabrică. Au ales soluția unui decupaj tip bulină, poziționat central – în partea superioară. Raportul display / corp este de puțin peste 85%. Nu are ecran curbat care să-l ajute a trece de 88 – 90%. Totuși, grip-ul mi s-a părut decent, deși o husă de protecție mi se pare că ar fi recomandată, în contextul camerei principale ce iese în relief și al faptului că are sticlă pe spate. Are și  mică bărbie, partea de la bază un pic mai mare față de partea superioară. 

Xiaomi 11T Pro mi-a lăsat o impresie pozitivă. Așa cum te și aștepți până la urmă, pentru un smartphone de 600 euro. 

Ecran și sunet

Au venit cu un AMOLED din categoria premium, dacă ne uităm la certificările de care dispune: Dolby Vision și HDR10+. Are 1 miliard de culori, luminozitate tipică de 800 nits și în peak de 1000 nits. Am măsurat 859 nits, cu luminozitate dată la maxim și imagine afișată pe alb. 

Mi se pare a fi un ecran luminos, rata de refresh la 120Hz te face să apreciezi cursivitatea oferită în tranziții (interfața grafică sau jocuri compatibile). 

Ai și destule opțiuni pe partea de customizare. Am văzut un mod pe care nu l-am regăsit în altă parte – Mod Lumină soare (luminozitate puternică spre a păstra lizibilitata și sub acțiunea razelor solare). Sincer, nu mi s-a părut a aduce o schimbare puternică față de ce oferă cu Modul Auto, dar probabil, nu l-am testat suficient. Mai este și modul Anti-pâlpâir, Mod Citire sau Dark Mode (implementate pe majoritatea smartphone-urilor din prezent). 

La schema de culoare poți alege între Vivid, Saturat, Standard și Setări avansate. La Setări avansate veți găsi Original, DCI-P3 și sRGB + opțiunea în a seta nuanțele HSV, saturația, contrastul etc. De fapt, cred că niciun smartphone testat până acum nu mi-a dat atâtea elemente de customizare. Îți reglezi ecranul după bunul plac. Eu am fost ușor ignorant și l-am ținut pe Vivid, 120Hz și luminozitate automată. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare tunate de către Harman Kardon. Este unul dintre cele mai puternice sunete oferite de un smartphone. Se aude clar și la volum maxim, suficient de mult bass, nu la fel de adânc pe cât mi-aș dori, dar mi se pare că Xiaomi și Harman Kardon evoluează în direcția bună. Are și Dolby Atmos, îl poți activa din secțiunea de setări rapide. 

A atins o valoare destul de mare – 91.3 dB la distanța de 10 – 15 cm, de cele două difuzoare. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down. Nu are jack de 3.5 mm. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Au ales cel mai performant procesor din universul Android – pe anul în curs – Qualcomm Snapdragon 888, au adăugat 8 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 3.1 (cea mai rapidă stocare). Da. Mi-aș fi dorit să facă pasul spre 256 GB, dar totuși ai posibilitatea pentru 200 lei în plus să primești 256 GB stocare. 

Informații oferite de CPU-Z pentru hardware-ul integrat pe Xiaomi 11T Pro;

Față de alte telefoane mobile cu Snapdragon 888 pe care le-am testat în 2021, 11T Pro are o răcire bine pusă la punct. Nu prea am reușit să-l fac să treacă de 41 grade Celsius în partea spate, în locul cu temperatura cea mai ridicată. În PUBG Mobile se duce la grafică pe HDR și frame rate pe Extreme, iar pe Ultra HD se oprește cu detaliile pe Ultra. În HDR și Extreme a consumat 7 – 8% din energia stocată în acumulator, pe o sesiune de 30 minute în joc. 

Ce este impresionant la Xiaomi 11T Pro?

Viteza de reacție. Orice faci pe telefonul ăsta mi s-a părut a fi repede înainte, de la tranzițiile prin meniu și până la partea de browser, YouTube, jocuri cu grafică complexă etc. Plus că așa cum am spus mai sus, nu se supraîncălzește în partea spate. Semn că au o răcire serioasă pe acolo. 

Am testat telefoane cu Snapdragon 888 ce urcau și la peste 50 grade Celsius pe partea spate, iar aici nu prea a trecut de 41 – 42 grade Celsius. Puteți descoperi pe aici care este structura sa internă și o să vedeți că răcirea este foarte bine pusă la punct. 

Software-ul este plin de elemente pe care le poți alege după bunul plac, de la teme și wallpapere, până la ecrane AOD și multe altele. O serie de elemente le găsim pe orice telefon Android și nu le mai amintesc (Ex: navigarea prin controale tactile sau prin gesturi). 

Interfața MIUI 12.5 pe Xiaomi 11T Pro;

Aplicațiile preinstalate pe Xiaomi 11T Pro sunt:

Aplicații Google: Asistentul Google, Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Duo, Google Foto, Agendă, Calendar, Știri, Google One, Podcasturi

Alte aplicații: Securitate, Teme, Cleaner, Muzică, Gestionare fișiere, Mi Video, Meteo, Mi Browser, Note, Mi Community, Netflix, Scaner, Busolă, Telecomandă Mi, Servicii și feedback, ShareMe, Descărcări, Înregistrator, Amazon Shopping, Facebook, WPS Office, AliExpress, Booking.com. 

Da. Are ceva bloatware, iar de unele aplicații poți scăpa prin dezinstalare. Altele pot fi doar dezactivate. Patch-urile de securitate erau aduse la nivelul lui august 2021. Xiaomi promite 3 ani de update-uri spre cele mai noi versiuni Android și 4 ani de suport software pe partea de patch-uri de securitate. 

Performanță

L-am pus într-un comparativ cu un telefon ce costă aproape dublu. 

Teste de benchmark rulate pe Xiaomi 11T Pro;

Conectivitate

Sunt câteva elemente pe care le apreciez la Xiaomi 11T Pro:

➡️ viteza atinsă în Wi-Fi 6 – 920 Mbps la download (aproape de valoarea maximă oferită de furnizorul de internet fix, în upload pe SpeedTest s-a dus la 608 Mbps – peste valoarea trecută în contract);

➡️ portul infraroșu – mi-aș fi dorit să fie cerință obligatorie pe toate smartphone-urile. Este util și te scapă de grija telecomenzilor;

➡️ localizare de tip dual-band prin A-GPS, GLONASS și BDS (mi se pare mult mai precis față de single band);

La puncte negative aș trece:

🔴 USB Type-C 2.0;

🔴 lipsă slot pentru microSD;

🔴 lipsă jack de 3.5 mm;

🔴 cititor de amprentă adus în lateral (funcționează ok, dar rata de recunoaștere mi se pare inferioară față de un cititor de amprentă optic integrat în display). 

În partea superioară se află portul infraroșu, un microfon și unul dintre difuzoarele principale. În lateral dreapta veți da de reglarea volumului și butonul de pornire ce are și rol de cititor de amprentă, la bază de portul USB Type-C 2.0, slotul pentru cele două cartele nanoSIM, microfon + al doilea difuzor. În lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. 

Cameră foto și video

Sunt trei senzori: wide de 108 Megapixeli, ultrawide de 8 Megapixeli și un tele macro de 5 Megapixeli. 

Lipsește OIS și un senzor tele cu zoom optic. Totuși, are gyro-EIS pe partea video, filmează 4K cu 60 fps sau chiar 8K cu 30 fps, HDR10+ și în slow-motion se duce până la 960 fps. 

Modul de noapte mi se pare ușor dezamăgitor, nu reușește să scoată detalii acolo unde alte smartphone-uri de acum 2  – 3 ani te impresionau (Huawei P30 Pro, spre exemplu). Nivelul de zgomot este măricel în imaginile trase în low-light. Opțiunea de zoom nu am idee de ce a mai fost adăugată, este aproape inutilă. 

Pe timp de zi îți aduce imagini cu detalii bune, culori ușor saturate, îl mai ajuți pe partea de focus, spre a-l realiza așa cum îți dorești. 

Da. Mi-aș fi dorit să fie ceva mai bun pe partea de cameră foto și video, dar aici am impresia că s-a făcut cea mai mare concesie față de flagship-urile Android cu preț de peste 3500 – 4000 lei. 

Clip 4K 60 fps realizat pe timp de zi;

Clip 4K 60 fps realizat pe timp de noapte;

Fotografii realizate cu Xiaomi 11T Pro pe timp de noapte (prima imagine fără modul dedicat de noapte activt și a doua imagine cu modul de noapte activat);

Alte fotografii realizate cu Xiaomi 11T Pro;

Autonomie

Bateria de 5000 mAh are încărcare la 120W, iar în doar câteva minute se duce din zona roșie la peste…, 80 – 90%. Am măsurat temperatura atinsă de încărcător și nimic spectaculos, 47 grade Celsius la exterior. Au fost încărcătoare de 65W sau 40W ce urcau mai sus. 

Cum s-a ajuns la încărcarea de 120W?

Bateria are o structură duală + cabluri distincte de alimentare. Este o încărcare de 60 + 60W (mă rog, ceva de genul).

SOT-ul este de 7 – 8 ore în condiții intense de utilizare (luminozitate ridicată, rată de refresh la 120Hz). Testul unei zile de utilizare îl trece fără probleme și la utilizare medie se duce și spre 1.5 – 2 zile. Asta și pentru că are rezoluție FHD+, dar și pentru că face un management bun al energiei stocată în acumulator pe baza unui software ce cred că detunează puțin procesorul spre a favoriza autonomia. De aici și faptul că nu se supraîncălzește. 

Preț

Xiaomi 11T Pro cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 2999 lei;

Xiaomi 11T Pro cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 3199 lei;

Primești schimbarea gratuită a ecranului în primele 6 luni de la achiziție, indiferent de motiv. Primii 1300 de clienți ce se înregistrează pe XiaomiPromo.ro primesc un aspirator robot. În pachet mai este inclus și un trepied + husă și insignă. 

Concluzii

Xiaomi 11T Pro
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut (sticlă pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu);
  • display superb (calitate a culorilor, fluența dată de cei 120Hz);
  • sunet puternic și clar, bass din plin și efecte stereo ce-ți gâdilă urechile în mod plăcut;
  • hardware puternic și nu se supraîncălzește;
  • software cu o multitudine de opțiuni;
  • cea mai rapidă încărcare din piață – 120W și autonomie ce impresionează;
Contra
  • USB Type-C 2.0;
  • fără OIS pe măcar senzorul wide de la camera principală;
  • rezultate modeste pe timp de noapte (fotografii + înregistrare video);
Concluzii

Xiaomi 11T Pro este un smartphone ce impresionează prin performanțele oferite în utilizarea de zi cu zi. Software-ul mi s-a părut stabil, nu se supraîncălzește în sarcinile ce necesită putere de procesare, are un design plăcut și nu au făcut rabat calitativ în ce privește materialele utilizate.

Mi se pare a fi o alegere bună la prețul la care a fost adus, cu beneficiile menționate în rândurile de mai sus. Totuși, s-a făcut o concesie la nivel de cameră foto, nu ai OIS pe niciun senzor, nu ai ai rezultate spectaculoase în low-light.

Pe partea de multimedia mi se pare a fi printre cele mai bune: calitate a ecranului, luminozitate, culori și o multitudine de setări ce te lasă să-l personalizezi la maxim, dincolo de ce găsești la concurență. Încărcarea rapidă este din altă sferă față de rivalii săi la care de multe ori te mulțumești cu 25W…, pe vârf de gamă. Plus că ei au pus încărcătorul ăsta șmecher în pachet și nu să-l achiziționezi separat.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.