Xiaomi 12T – review

11/10/2022

Xiaomi 12T a fost anunțat la nivel local din urmă cu fix o săptămână. Este propunerea companiei chineze în segmentul upper mid-range și are câteva funcții ce-l scot în evidență. 

În primul rând, este un best-buy pentru prețul la care a fost afișat în etapa de precomandă. Sunt smartphone-uri cu același chipset, fără OIS pe camera principală, baterie mai mică și încărcare mai lentă, dar cu minge semnată de Ilie Dumitrescu și preț cu 1200 lei mai mare. 

Xiaomi 12T iese în față cu procesor MediaTek Dimensity 8100-Ultra, cameră de 108 Megapixeli cu OIS, baterie de 5000 mAh cu încărcare la 120W, localizare tri-band prin GPS etc. 

Vă invit să descoperiți impresiile formate de una dintre cele mai interesante smartphone-uri cu preț de sub 3000 lei lansat în anul curent. 

Specificații

Design

În pachet pe lângă smartphone dați de încărcătorul la 120W (nu trebuie achiziționat separat, îl găsiți în cutia de retail), cablu de tip USB Type-C – USB ce îl folosești și pentru transferul de date, husă de protecție din plastic transparent. Are folie de protecție aplicată din fabrică peste display-ul de 6.67 inci. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut pe partea de design. Amintește de alte smartphone-uri Xiaomi lansate în ultimii ani. Are decupaj tip bulină pentru camera frontală de 20 Megapixeli, certificare IP53 pentru contactul cu picăturile de apă și praful. 

Structura de rezistență este din plastic, iar sticla o găsiți în partea frontală și partea spate. În față are sticlă Corning Gorilla Glass 5. Raportul display / corp este de 86.7% – discutăm despre un smartphone cu display convențional, alte modele câștigă aici procente prin utilizare unui ecran curbat. Nu mi s-a părut că marginile display-ului de la Xiaomi 12T sunt intruzive sau ceva de genul. 

Modulul camerei principale iese puțin în relief (au redus dimensiunile sale față de generația anterioară, dar husa de protecție acoperă acest spațiu. Au reușit să aducă un senzor cu OIS fără a avea aspectul unui turn ad-hoc. Concurența trebuie să-și ia notiție de aici. 

Am testat Xiaomi 12T în varianta de culoare neagră. L-aș considera un telefon elegant, bine construit, cu rezistență structurală ok (nu i-am făcut test al îndoirii). Materialele folosite aș spune că sunt demne de un telefon upper mid-range. Ca dimensiuni l-aș considera drept de mijloc, nu este un smartphone compact, dar nici unul mare pe care să nu-l poți folosi de cele mai multe ori cu o singură mână. 

Ecran și sunet

Xiaomi 12T folosește un panel AMOLED de 6.67 inci cu rată de refresh de până la 120Hz, iar răspunsul tactil urcă până la 480Hz, certificare HDR10+, 446 ppi și rezoluție de 2712 x 1220 pixeli, aspect 20:9. Cum scriam mai sus are folie de protecție aplicată și decupaj tip bulină. 

Culorile sunt plăcute, fără a fi extrem de suprasaturate chiar și în modul Vivid. Își păstrează lizibilitatea și sub acțiunea razelor de soare. Spuneam de moduri de culoare, noul smartphone Xiaomi îți permite să te joci cu setările spre a-l aduce cum dorești. În Setări / Afișaj  / Schemă Culoare veți găsi Vivid (Recomandat și de către producător și de către mine), Saturat, Culoare originală, Setări avansate (DCI-P3 sau sRGB cu opțiune de setare pentru culorile RGB). Ai opțiune pentru temperatura de culoare cu implicit, cald, rece sau personalizat. 

Rata de refresh poate fi setată pe implicit cu reglare dinamică în funcție de conținutul afișat, sau personalizat cu rată de refresh la 120Hz sau 60Hz în regim continuu. Cu luminozitatea setată la valoarea maximă am măsurat 1016 nits pe alb. Are suport pentru HDR10 și HDR10+, lipsește Dolby Vision, dar avem Dolby Atmos pe partea de sunet. 

Display-ul de pe Xiaomi 12T mi s-a părut a fi un prim punct PRO important. Ai culori plăcute, setări avansate de customizare în funcție de preferințe. Au adus un AMOLED de bună calitate în segmentul de preț de sub 3000 lei, așa cum este și normal. 

Difuzoarele stereo se află la bază și deasupra display-ului. Se aud puternic, iar efectele stereo le auzi imediat. Se aud puternic – 91.7 dB măsurați la 10 – 15 cm de difuzor și 81.1 dB la distanța normală de ascultat muzică pe telefon – aprox. 30 – 40 cm distanță între telefon și ureche. La volum maxim mă așteptam să fie mai mult bass, parcă este ceva cam țipător și puțin distorsionează. Pe la 80 – 90% este altă discuție. Pentru un plus de imersivitate recomand căști pe USB Type-C sau wireless (bluetooth 5.3 adus de către 12T). Pe căști cu USB Type-C se descurcă admirabil. Bass-ul se aude bine, idem și pentru înalte sau medii. Vei avea parte de un sunet bun spre foarte bun. 

Reglarea volumului se face din lateral dreapta, poziționat lângă butonul de pornire, o singură tastă fizică pentru Up și Down. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

A fost prima dată când am descoperit procesorul MediaTek Dimensity 8100-Ultra și da, este o propunere solidă în segmentul smartphone-urilor cu preț de până în 600 euro. A atins peste 770.000 de puncte în AnTuTu. Mă rog, nu asta contează în mod deosebit ci faptul că livrează performanțe bune și ține temperaturile sub control. 

Informații relevate de CPU-Z pentru Xiaomi 12T;

Procesorul MediaTek Dimensity 8100-Ultra a fost dezvoltat pe un proces de litografiere TSMC în 5nm, cu 4 nuclee pe ARM Cortex-A78 ce urcă în frecvență la 2.85 GHz și alte 4 nuclee eficiente energetic la 2.0 GHz pe ARM Cortex-A55. Este însoțit de 8 GB RAM, 256 GB stocare de tip UFS 3.1. Poți seta să-și ia 3 GB suplimentari de RAM din spațiul de stocare. Nu are slot pentru cardurile microSD ce ar fi suplinit memoria preinstalată, dar deja în 2022 nu mai avem acest slot mai pe nicăieri dacă discutăm de telefoane mid-range sau premium. 

Apropo de menținerea temperaturilor sub control, în AnTuTu nu a trecut de 40.8 grade Celsius în partea spate. În PUBG Mobile nu a atins mai mult de 36 grade în partea spate cu grafica pe HDR și fps-urile pe Extreme, iar o sesiune de 30 minute de joc a consumat 8 – 9 procente din baterie. Rulează jocul și cu grafica pe Ultra HD, iar fps-urile pe Ultra. 

Rulează Android 12 cu MIUI 13, iar actualizările de securitate erau aduse la nivelul lui august 2022. Xiaomi a promis 3 ani pentru update-urile majore ale sistemului de operare (vor face pasul până la Android 15), update-urile de securitate vor sosi pentru 4 ani. 

MIUI 13 este o evoluție a interfeței pe care Xiaomi o pune peste Android. Sunt customizări importante aplicate. Cu swipe din partea stângă a camerei frontale ai parte de notificări, iar cu swipe din partea dreaptă a senzorului de 20 Megapixeli sunt pornite setările rapide ce au o multitudine de opțiuni. Interfața în sine are o multitudiune de opțiuni pe care le descoperi în timp. 

În secțiunea funcții speciale veți găsi asistent pentru camera frontală, ferestre plutitoare, al doilea spațiu cu setări specifice la nivel de autentificare, mod lite și puls (folosește cititorul de amprentă). 

Interfața MIUI 13 pe Xiaomi 12T: 

httpvh://youtu.be/vjo1M1MVoLc

Aplicații preinstalate pe Xiaomi 12T: 

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Duo, Google Foto, Agendă, Calendar, Știri, Google One, Podcasturi, Magazin Play;

Aplicații Xiaomi: Scaner, Busolă, ShareMe, Servicii și Feedback, Telecomandă Mi, Mi Browser, Mi Video, Meteo, Joc Turbo;

Alte aplicații: Amazon Shopping, Facebook, TikTok, WPS Office, Spotify, Snapchat și Booking.com. 

Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, dar majoritatea aplicațiilor mi se par a fi utile. 

MIUI 13 dezvoltat pe Android, screenshots de pe Xiaomi 12T;

Performanță

Teste de benchmark rulate pe Xiaomi 12T;

Conectivitate

Este un telefon cu slot pentru două cartele nanoSIM, 5G + Wi-Fi 6, bluetooth 5.3, localizare tri-band pentru un plus de viteză și acuratețe, NFC + port infraroșu, cititor de amprentă optic localizat în display. 

În partea superioară se află unul dintre difuzoare, portul infraroșu și un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire și tasta dedicată pentru volum, iar la bază găsiți portul USB Type-C, al doilea difuzor, microfon și slotul pentru cele două cartele nanoSIM. 

Pe Wi-Fi 6 și conexiune gigabit a prins un maxim de 658 Mbps la download și 392 Mbps la upload, iar pe 5G în SpeedTest s-a oprit la 259 Mbps în download și 110 Mbps în upload. Nu sunt cele mai mari valori pe care le-am obținut pe un smartphone, indiferent că discutăm de Wi-Fi sau 5G. Aș spune că se descurcă bine și cam atât. 

În rețeaua în care am testat avea suport pentru VoLTE și VoWiFi, asta presupun și pentru că îl găsiți acolo în etapa de precomandă. 

Cameră foto și video

Camera spate are:

  • wide de 108 Megapixeli cu f/1.7, PDAF și OIS;
  • ultrawide de 8 Megapixeli cu unghi de 120 grade;
  • macro de 2 Megapixeli cu f/2.4;

Are dublu LED flash în partea spate și înregistrează 4K cu 30 fps. Sunt sigur că chipsetul suportă 4K cu 60 fps, dar Xiaomi nu a implementat. Dacă vrei 60 fps, te mulțumești cu 1080p. 

Interfața camerei foto și video de pe Xiaomi 12T;

httpvh://youtu.be/VeyN4z3MPO8

Fotografiile sunt de calitate bună spre foarte bună, autofocus făcut de cele mai multe ori precis, indiferent că discutăm de low-light sau pe timp de noapte. Cu modul de Noapte obții fotografii cu un plus de detalii și sharpness. 

Clipurile video sunt de bună calitate, focus menținut constant. Aveți mai multe detalii în galeria dedicată ce însotește articolul. 

Clip 4K 30 fps realizat cu Xiaomi 12T;

httpvh://youtu.be/GFtWV8Ce8Bk

Fotografii făcute cu Xiaomi 12T; 

Fotografii făcute pe timp de zi cu 0.6, 1x și 2x, 5x și 10x;

Alte fotografii făcute pe timp de zi;

Cu și Fără Mod Portrait activ pe camera spate și camera frontală;

Fotografii făcute pe timp de noapte (primele 3 sunt fără modul de noapte activat și următoarele 3 sunt cu modul de noapte activat):

Alte fotografii făcute cu Xiaomi 12T:

Autonomie

Stă foarte bine pe partea de autonomie, iar în condiții de utilizare medii spre intensive obține chiar și până la 2 zile de autonomie. Bateria de 5000 mAh este ajutată de chipsetul eficient energetic, dar și de către display-ul AMOLED pe care poți seta Dark Mode pentru un plus de eficiență. Se încarcă la…, 120W și de la 0 – 100% are nevoie de doar 19 minute (testat). 

Plus că ai încărcătorul ultrarapid direct în pachet, alăturu de cablul necesar spre a atinge viteza de încărcare menționată. 

Preț 

Xiaomi 12T cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 2799 lei la precomandă pe Mi-Home.ro. Sunt incluse căștile Mi True Wireless Earphones 2 Pro, garanție pentru ecran pe 6 luni și 3 luni de YouTube Premium. 

Xiaomi 12T
4.5 / 5 Gadget Score
Pro
  • AMOLED cu luminizitate bună, culori plăcute și rată de refresh ajustabilă;
  • chipset puternic, fără a atinge temperaturi exagerate în jocurile ce necesită grafică din plin;
  • conectivitate bună (5G, Wi-Fi 6, bluetooth 5.3, cititor de amprentă cu rol de măsurare a pulsului, port infraroșu și rol de telecomandă ad-hoc);
  • fotografii de bună calitate în majoritatea scenariilor de utilizare;
  • autonomie mare;
  • <
Contra
  • USB Type-C 2.0;
  • parcă sunt prea multe aplicații preinstalate;
Concluzii

Xiaomi 12T este una dintre cele mai bune propuneri în segmentul de preț de sub 3000 lei, din ce s-a lansat până acum în 2022. Este ajutat de un chipset performant, de un ecran de bună calitate, sunet puternic cu certificare Dolby Atmos, o cameră ce iese în evidență nu doar prin numărul de megapixeli, dar și prin calitatea imaginilor oferite.

La precomandă îl găsiți pe Mi-Home, Orange etc și îl recomand pentru cei interesați de un adevărat best-buy.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.