Xiaomi a organizat un eveniment online legat de lansarea vârfului său de gamă pe 2021 – Mi 11. Mai multe detalii ați găsit pe aici.
Sunt două variante de Xiaomi Mi 11 ce ajung în țara noastră:
Xiaomi Mi 11 cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 3599 lei;
Xiaomi Mi 11 cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 3899 lei.
Pentru precomenzile înregistrate între 10 – 14 martie se oferă un Mi Watch Blue Navy ca bonus*. În primul an de garanție se oferă serviciul Premium Display (înlocuire a ecranului fără un cost pentru client).
*Oferta este valabilă în limita stocului, la achiziția făcută prin Mi-Home, Mi Store, Orange, Vodafone, eMAG, MediaGalaxy, Altex, Flanco, PCGarage, Cel.ro și evoMAG.
Ce specificații îl animă pe Xiaomi Mi 11?
- ecran 2X AMOLED de 6.81 inch, aspect 20:9, rezoluție WQHD+ (3200 x 1440 pixeli), rată de refresh de 120Hz, touch sampling rate de 480Hz, 100% DCI-P3, 10-bit, HDR10+, luminozitate maximă de 1500 nits, senzor de amprentă optic sub display, protecţie cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus;
- procesor Qualcomm Snapdragon 888 pe 5nm de tip octa-core, GPU Adreno 660, 8 GB RAM LPDDR5, 128 sau 256 GB spațiu stocare tip UFS 3.1, fără slot pentru card de memorie;
- Android 11 cu interfața MIUI 12;
- 5G SA/NSA, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth 5.2 compatibil aptX Adaptive, localizare prin dual-band GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NFC, port infraroșu, USB Type-C, fără jack de 3.5 mm, difuzoare stereo duale cu sunet by Harman Kardon;
- 108 Megapixeli, 1/1.33 inch, 7P, 0.8 μm, 25 mm, f/1.85, OIS + 5 Megapixeli macro echivalent 50mm, f/2.4 + 13 Megapixeli Ultrawide la 123 de grade, 1/2.8 inch, f/2.4, filmează 8K 4320p cu 30 fps, 4K 2160p cu 30/60 fps, Full HD 1080p cu până la 960 fps, cameră frontală de 20 Megapixeli, 1/3 inch, 0.8 μm, f/2.4, filmează FullHD 1080p;
- baterie de 4600 mAh cu încărcare rapidă pe fir la 55W și încărcare wireless la 50W, reverse wireless charging la 10W, dimensiuni de 164.3 x 74.6 x 8.06 mm și 196 grame.
În pachetul de retail veți da pe lângă smartphone de încărcătorul ce alimentează la 55W, cablu USB Type-C – USB, husă de protecție din plastic transparent, ghid de utilizare, agrafă penyru slotul dedicat nanoSIM.
Xiaomi Mi 11 – primele impresii;
L-am văzut la lucru pentru 30 – 40 minute. Am făcut câteva poze, am tras și câteva cadre video, dar nu cred că am timp să le editez. Nu am cine știe ce mari comentarii de făcut pe marginea telefonului. Câteva idei să spunem că le pot exprima.
În primul rând are un rol major pentru Xiaomi. Prin Mi 11 vor să arate că joacă în liga mare, că pot concura cu Samsung și seria GALAXY S21 de la egal la egal. Plus că vorbim de vârful de gamă, smartphone ce trebuie să creioneze o impresie despre brand, o imagine care să se răsfrângă pozitiv și spre modelele entry și mid-range de la Xiaomi.
Design;
Vine în două variante de culoare: Negru și Albastru. Mi-au plăcut ambele variante, cel negru pentru că nu adună amprentele așa rapid în partea spate, iar cel albastru pentru că are reflexii plăcute, iese imediat în evidență. Păcat că va trebui acoperit cu o husă de protecție.
Colțurile sunt destul de puternic rotunjite, iar asta mi-a adus puțin aminte de Huawei P40 Pro. Structura metalică a telefonului și senzația pe care ți-o lasă este de smartphone premium, conceput să reziste la utilizare îndelungată. Grip-ul nu este senzațional, dar raportul display / corp de 91.4% te ajută să-l simți ceva mai compact față de așteptări. L-am comparat cu GALAXY Note20 Ultra 5G și cumva îl prinzi ceva mai bine într-o singură mână pe Mi 11.
În partea superioară se află unul dintre difuzoare, un microfon și portul infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din casă. La bază dați de al doilea difuzor (cele două difuzoare dispun de tuning din partea Harman Kardon), portul USB Type-C de tip 2.0 (ușor învechit, puteau merge direct pe USB Type-C 3.2) și slotul pentru cele două cartele nanoSIM. În lateral dreapta se află butonul de pornire și tasta dedicată pentru volum. Butoanele mi se par ușor de accesat și concepute din start spre a fi folosite cu o husă de protecție.
Sunt câteva comentarii de făcut. M-aș referi la modul în care au încorporat camera foto principală. Mi se pare că este predispusă la zgârieturi, iar ce a făcut Samsung pe aici ar trebui să fie un bun exemplu și pentru ceilalți. Chiar și cu husă de protecție montată nu văd bine senzorul de 108 Megapixeli înconjurat de un cerc argintiu. Riști să atingi lentila de suprafața pe care-l poziționezi și implicit să-i tragi o zgârietură fină de mai mare frumuseștea. Mi se pare că modul în care arată camera principală face notă discordantă cu restul telefonului.
Ca mai toate smartphone-urile din ultima perioadă nu are ceva care să-l individualizeze. Îți dai seama că este un Xiaomi după logo-ul din partea spate.
Ecran;
În cele câteva minute de utilizare mi-a format o impresie foarte bună. Urcă în luminozitate la 1500 nits, peste cei 1300 nits atinși de GALAXY S21 Plus. Este cu adevărat luminos și mă aștept să fie o surpriză plăcută și sub acțiunea razelor de soare. Este capabil de 120Hz și pe rezoluția maximă WQHD+ (3200 x 1440 pixeli). Clipurile de pe YouTube sunt redate la 2160p 60 fps și cu HDR. Are o folie de protecție aplicată din fabrică. Este din plastic și mă aștept să se zgârie destul de ușor.
În ce privește ecranul aș spune că Xiaomi nu a făcut nicio concesie și a venit cu un panel A+ de foarte bună calitate. După ce folosești 120Hz în UI, cu greu te întorci la 60Hz. Mă rog, înțelegeți voi ce vreau să spun.
Hardware & software;
Este primul smartphone cu Qualcomm Snapdragon 888 din țara noastră. Înțeleg că a obținut peste 750k puncte în AnTuTu, dar asta contează mai puțin. Sunt curios cum stă cu consumul de energie, rezoluția WQHD+ la 120Hz și bateria de 4500 mAh nu au cum să facă pereche prea bună. Teoretic, chipsetul pe 5nm trebuie să ofere un plus de eficiență energetică față de tehnologia 7nm+ de pe Snapdragon 865.
M-am jucat puțin PUBG și nu mi s-a părut că s-ar supraîncălzi. Am observat că-l rulează pe Ultra HD cu detaliile pe Extreme. Totul era cursiv, o adevărată plăcere și în contextul unui super display. Mă așteptam ca varianta cu 256 GB stocare să fie în echiparea de bază, iar cel cu 128 GB să fie scos din planurile Xiaomi. Mai ales că discutăm de un telefon fără slot pentru microSD.
Rulează Android 11 cu MIUI 12. Interfața mi se pare ceva ma bine pusă la punct, setările mi se par mai simplu de parcurs și mai logic structurate. Totuși, nu se află printre interfețele grafice care să spun că mă cuceresc. Probabil, aș instala Nova Launcher (așa cum am procedat și pe GALAXY Note20 Ultra, singurul pe care nu am pus Nova a fost OnePlus 7T).
Mai multe detalii pe aici când ajunge la review.
Cameră foto și video;
Nu ai cum să lansezi un smartphone premium fără cameră tele. Mi se pare că aici se pierde un element important. Înțeleg că probabil au păstrat un senzor periscop pentru Mi 11 Pro. În rest, mi s-a părut că se descurcă decent în low-light, am tras câteva cadre pe acolo. Mi-a plăcut și interfața ce mi s-a părut a fi mai bine pusă la punct față de ce aducea Xiaomi la un moment dat.
Nu o să fac niciun comentariu legat de preț.
Concluzii inițiale;
Xiaomi Mi 11 mi se pare un smartphone interesant, cu cel mai nou chipset de la Qualcomm și un display excelent. Mă aștept să puncteze și pe partea de sunet. Interfața grafică mi s-a părut ceva mai bine pusă la punct. Nu mi-a plăcut modul în care se profilează senzorul de 108 Megapixeli în partea spate și faptul că lipsește un senzor tele mi se pare un minus important raportat la concurență.