Xiaomi Mi 11 Ultra – review

06/06/2021

Xiaomi este un brand cunoscut pentru smartphone-urile ce impresionează prin raportul preț / specificații. Mi se pare că orice producător care începe din această zonă și vrea să fie concurent de Apple și Samsung trebuie să iasă din zona de confort, iar Mi 11 Ultra este o astfel de mișcare. 

În Xiaomi Mi 11 Ultra au adus multă tehnologie, în special la nivel de cameră foto și video + cele mai bune specificații hardware și o sumă de alte inovații (ecranul suplimentar din spate). Întregul pachet are un preț pe măsură, în România pleacă de la…, 6999 lei. 

L-am avut la test pentru doar câteva zile și impresiile formate le-am grupat în articolul de față. Mulțumesc echipei ce se ocupă de PR-ul Xiaomi pentru disponibilitate în a-l oferi la test, destul de repede după lansarea națională. 

Specificații;

Design;

Sample-ul sosit la review avea în pachet și husă de protecție din plastic transparent, cablu de încărcare pe USB Type-C, ghid cu instrucțiuni de utilizare și certificat de garanție. Nu am dat de încărcătorul de 67W. Chiar mi-aș fi dorit să testez încărcarea rapidă a bateriei de 5000 mAh – 36 de minute în opinia producătorului pentru a trece de la 0 – 100% pe fir și încă 2 minute pentru încărcarea wireless. Presupun că pad-ul ce permite încărcarea respectivă nu este încă importat la nivel local. 

Să trec la designul propriu-zis. 

Este un smartphone mare, dar îl prinzi bine cu o singură mână, așa cum se întâmplă și cu Galaxy S21 Ultra, iPhone 12 Pro Max este parcă un pic prea lat. Cele 234 gr. s-ar putea să vi se pară mult, dar Galaxy S21 Ultra atinge 227 gr, iar iPhone 12 Pro Max se oprește la 228 gr. Sunt doar 6 – 7 gr. în plus pentru Mi 11 Ultra în comparație cu cei doi competitori de seamă. 

Este o ușoară disproporție ca și distribuție a greutății. Partea superioară cu camera ce ocupă spațiu de seamă este mai grea față de partea de bază, ceea ce nu se simte așa pronunțat la S21 Ultra și iPhone 12 Pro Max. Este o concesie făcută spre a antama un senzor pantagruelic. 

Ceramica din partea spate îi aduce o notă de eleganță și soliditate, legat de soliditate se simte structura metalică ce ține totul închegat, lateralele sunt pe argintiu. 

În partea spate se află și ecranul secundar. Mi se pare un feature interesant, dar nu știu cât neapărat de util. Poți avea informații despre ceas și notificări, idem cu ceea ce primești în ecranul principal de tip Always-on. Nici funcția de selfie nu pot să spun că m-a impresionat. Da, dacă vrei neapărat să faci un autoportret cu camera principală te va ajuta. 

Nu sunt neapărat un fan al smartphone-urilor ce arată din ce în ce mai tare precum o cameră foto compactă, iar Xiaomi Mi 11 Ultra mi-a amintit puțin de Nokia N8 și Nokia Lumia 1020 (telefoane mobile ce impresionau la vremea în care au fost lansate prin dimensiunea senzorilor de la camera principală). Pe de altă parte, cumperi Mi 11 Ultra pentru senzorul respectiv… 

Ecran și sunet;

În ce privește display-ul, Xiaomi a venit cu unul dintre cele mai bune paneluri din industrie. Ai rezoluție mare – 3200 x 1440 pixeli și rată de refresh ridicată – 120Hz. Are luminozitate tipică de 900 nits și în modul Auto se duce la…, 1700 nits. Se vede destul de bine și sub acțiunea razelor de soare. 

De fapt, ce impresionează aici?

Modul în care sunt conturate detaliile, intensitatea și naturalețea culorilor, dar și multitudinea de opțiuni din zona de Setări / Afișaj. 

L-am ținut pe luminozitate automată, schemă de culoare adusă pe Automat (ai și alte opțiuni: Saturat, Culoarea originală și Setări avansate. Apropo de Setări Avansate pe acolo descoperi: Îmbunătățit, Original, P3 (acoperire a spectrului de culoare DCI-P3), sRGB. Poți să personalizezi temperatura de culoare, spectrul de culoare pe cele trei culori primare, dar și la nivel de nuanțe, saturație, valoare, contrast, gamma. 

Printre lucrurile pe care nu le-am găsit în altă parte:

  • Mod Lumină Soare (Luminozitatea este setată la lumină ambientală puternică când luminozitatea automată este oprită)
  • Motor imagine AI (intensificare a imaginilor prin AI, intensificare HDR prin AI, MEMC –  adăugarea de cadre în vidoeclipuri pentru a face conținutul să aibă tranziții mai plăcute);
  • Anti-pâlpâire (previne așa-numitul tremurat al ecranului în condiții de lumină scăzută). 

Da. La nivel de ecran se situează în aceeași ligă cu Samsung GALAXY S21 Ultra și iPhone 12 Pro Max, iar din anumite puncte de vedere aș spune că le depășește. 

Să nu uit a mai puncta și alte detalii: are folie de protecție aplicată pe display, în colțul din stânga sus se află camera de selfie-uri. Colțurile ecranului sunt mai rotunjite și mi-a amintit puțin de Huawei P40 Pro, dar parcă nu-i la fel de dramatic, iar software-ul a fost mai bine adaptat. Este un ecran OLED curbat ce impresionează și în utilizarea de zi cu zi mi se pare a fi un important punct PRO. Au pus de toate ca să mulțumească pe toată lumea, chiar și bonusuri. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare (unul la bază și altul în partea superioară, tot pe lateral), iar Xiaomi a apelat la Harman Kardon spre a impresiona la acest capitol. Se aude puternic și destul de clar, dar bass-ul mi se pare mai slab definit față de ceea ce primești la Galaxy S21 Ultra sau Note20 Ultra, chiar și la iPhone 12 Pro Max. La maxim mi se pare ceva cam plat față de așteptările mele. Pe de altă parte, nu sunt vibrații prea puternice ce ajung a fi transmise în carcasă. A atins 91.5 dB, măsurat cu un sonometru la aprox. 10 – 15 cm distanță de difuzorul de la bază. 

Cred că este printre primele lor smartphone-uri cu certificare IP68, iar sunetul ceva mai slab față de concurență vine de aici. Acum trebuie să precizez că se aude bine până la urmă, dar smartphone-urile enumerate se descurcă într-un mod superior lui Mi 11 Ultra. 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Este un smartphone premium cu procesor Qualcomm Snapdragon 888 dezvoltat pe 5nm, structură de tip tri-cluster, 1 nucleu mai performant – Kryo 680 Prime la 2.84 GHz, alte trei nuclee Kryo Gold 680 la 2.42 GHz și 4 nuclee pentru sarcini de rutină la 1.8 GHz pe Kryo 680 Silver. De fapt, avem următoarea structură:

1 x Kryo 680 Prime la 2.84 GHz = ARM Cortex-X1;

3 x Kryo 680 Gold la 2.42 GHz = ARM Cortex-A78;

4 x Kryo 680 Silver la 1.8 GHz = ARM Cortex-A55. 

Este realizat într-un proces de litografiere Samsung LPE pe 5nm. În poziția de GPU îl avem pe Adreno 660, accelerator grafic dezvoltat pe 7nm  – primul ce suportă VRS (Variable RATE Shading). 

Ce înseamnă VRS?

În jocuri vei avea un plus de detalii în diferite regiuni dintr-un frame. Qualcomm afirmă că Snapdragon 888 + Adreno 660 GPU oferă o grafică cu 35% mai bună față de predecesor. Presupun că s-au raportat la Qualcomm Snapdragon 865. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Xiaomi Mi 11 Ultra este ajutat de 12 GB memorie RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1. Nu are slot pentru cardurile microSD. Teoretic, cei 256 GB sunt suficienți și pentru un utilizator cu cerințe ridicate. Practic, nu strică niciodată să ai un slot pentru microSD. Totuși, în 2021 abia îl mai găsim pe smartphone-uri mid-range și low-cost. 

Am jucat câteva sesiuni din PUBG, ai două opțiuni:

  • Grafică setată pe Ultra HD și frame rate pe Ultra (10% din baterie = sesiune de 30 de minute de joc);
  • Grafică setată pe HDR și frame rate pe Extreme (13 – 14% din baterie = sesoune de 30 de minute de joc). 

Culmea este că nu se încălzește excesiv în PUBG, într-un test de benchmark a urcat la 41.6 grade Celsius în partea spate, lângă senzorul camerei principale. Nivelul de detalii din PUBG mi s-a părut cu mult peste ceea ce primesc pe Galaxy Note20 Ultra, spre exemplu. 

Nu este încadrat drept smartphone de gaming, dar impresionează în rularea jocurilor și aplicațiilor ce necesită putere de procesare din plin. 

Rulează Android 11 cu MIUI 12.5. Nu știu, probabil de la ecran și procesor, mi-a plăcut și interfața MIUI. Orice comandă ajunge a fi preluată instant, fără lag în vreo situație, chiar și când se apelezi la partea de multitasking în regim susținut. 

Păcat că folosește USB Type-C 2.0 și Xiaomi nu pune așa preț pe partea de productivitate, cum au procedat Samsung și Huawei cu DeX și EMUI Deskop. Nici măcar nu au pus un USB Type-C 3.1, dar mai multe informații pe acest subiect la partea de conectivitate. 

Sunt o multitudine de opțiuni pe partea de customizare, de la chestiile uzuale cum sunt controlul prin swipe, magazin de teme + fundaluri și setări complexe pentru display până la opțiuni precum:

  • ignorare a atingerilor accidentale de pe margine;
  • curățare a difuzorului printr-un sunet puternic și strident;
  • Joc Turbo (Crește stabilitatea conexiunii pentru jocuri etc). 

Interfața MIUI 12.5 pe Xiaomi Mi 11 Ultra;

httpvh://youtu.be/F59nHxIHb4Q

Aplicații preinstalate pe Xiaomi Mi 11 Ultra:

Aplicații Google: Asistent vocal Google, Magazin Play, Chrome, Căutare Google, Gmail, YouTube, YouTube Music, Duo, Google Foto, Drive, Agendă, Calendar, Știri, Google One, Podcasturi, Maps;

Aplicații Xiaomi: Înregistrare ecran, Scaner, Busolă, ShareMe, MIUI – Servicii și Feedback, Telecomandă Mi, Înregistrator, Mi Browser, Mi Video, Meteo, Note, Securitate;

Alte aplicații: Amazon Shopping, Netflix, Facebook, Booking.com. 

Da. Sunt ceva aplicații preinstalate, nu putem spune că bloatware-ul lipsește. Acum nu știu dacă se regăsesc pe versiunea importată în țara noastră. Modelul meu era un pre-sample, sosit fără încărcător (spre exemplu). Am văzut că mai sunt discuții prin rubrica de comentarii, nu-ți livrează reclame pe ecranul de blocare / deblocare, prin meniu etc. 

Performanță

Xiaomi Mi 11 Ultra impresionează în testele de benchmark, așa cum este și normal de la un smartphone cu Qualcomm Snapdragon 888, Adreno 660 GPU, 12 GB RAM și 256 GB cu stocare de tip UFS 3.1. 

Teste de benchmark rulate pe Xiaomi Mi 11 Ultra;

Conectivitate

USB Type-C 2.0 pe telefon de 7000 lei…, în…, 2021. Mi se pare că Xiaomi bate pasul pe loc și ar trebui să nu lase loc de critică pe partea de conectivitate. USB Type-C 3.1 îți aduce un plus de viteză la descărcare de fișiere, dar și opțiunea în a dezvolta un rival pentru DeX etc. 

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate:

  • în partea superioară se află portul infraroșu, un microfon și unul dintre cele două difuzoare tunate de Harman Kardon;
  • în lateral dreapta veți găsi tasta pentru reglarea volumului și butonul de pornire;
  • la bază au adus slotul pentru cele două cartele nanoSIM, portul USB Type-C 2.0, alt microfon și al doilea difuzor;
  • în lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. 

Ca majoritatea smartphone-urilor premium din 2021: nu are slot pentru microSD, nu are jack de 3.5 mm. 

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi 6e, bluetooth 5.2, localizare de tip dual-band prin A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, NavIC și BDS (tri-band), NFC. Cititorul de amprentă este de tip optic și se află integrat în display. Funcționează mai bine față de cititorul ultrasonic din Galaxy Note20 Ultra-ul personal. 

Am făcut mai multe teste în SpeedTest pe 5G și cel mai bun scor a fost de 432 Mbps în download și 14.6 Mbps în upload (aparent, Orange oferă 5G doar pe download, nu și pe upload). M-a impresionat în ce privește SpeedTest-ul pe Wi-Fi – 848 Mbps la download și 594 Mbps în upload. Adevărul este că am și un router pe măsură, ce pune în valoare astfel de smartphone-uri. 

Cameră foto și video;

Spun din start că au investit mult la nivel de R&D în camera foto principală. 

Să descoperim împreună ce senzori au adus aici:

  • wide de 50 Megapixeli cu f/2.0, echivalent 24mm, senzor de 1 / 1.12, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, dual pixel PDAF, autofocus prin tehnologia laser și OIS;
  • periscop de 48 Megapixeli cu f/4.1, echivalent 120mm, senzor de 1 / 2.0, dimensiune a pixelului de 0.8 microni, PDAF și OIS, zoom optic 5x;
  • ultrawide de 48 Megapixeli cu f/2,2, echivalent 12mm, senzor de 1 / 2.0, dimensiune a pixelului de 0.8 microni, PDAF;

Ecranul AMOLED de 1.1 inch poate fi folosit spre a face selfie-uri cu camera principală. Fie vorba între noi, nu te ajută prea mult pentru că este destul de mic – 1.1 inci. 

Are dublu LED flash și filmează 8K cu 24 fps, 4K cu până la 60 fps, 1080p cu pâmnă la 1920 fps, gyro-EIS și înregistrare HDR10+. 

Camera frontală este de 20 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 27mm, filmează la 1080p cu până la 60 fps și la 720p cu până la 120 fps și gyro-EIS. 

Da. Impresionează la nivel de cameră foto și video. Jos pălăria pentru cât au avansat aici, joacă în aceeași ligă cu Samsung GALAXY S21 Ultra și iPhone 12 Pro Max, iar în anumite momente se află peste, în situații precum low-light, mod de noapte, zoom 5x etc. 

Pe timp de noapte fără modul dedicat activat parcă livrează fotografii prea soft și cu ceva zgomot de imagine. Cu modul de noapte activat, se descurcă ceva mai bine, dar mi se pare că obține un HDR prea puternic. 

Cert este că avem un campion, un performer la nivel de cameră foto și video, iar galeria de imagini trebuie să vă ajute în a vă forma o impresie în acest sens. 

Clip 4K 60 fps realizat pe timp de zi cu Xiaomi Mi 11 Ultra;

httpvh://youtu.be/d43RVUWQ6E8

Clip 4K 60 fps realizat pe timp de noapte cu Xiaomi Mi 11 Ultra;

httpvh://youtu.be/TZX8CnFL8Ys

Fotografii făcute cu Xiaomi Mi 11 Ultra;

Fără și cu Mod Portrait activat;

Ultrawide, wide și tele pe timp de noapte (prima este fără mod de noapte activat și a 2-a identică este cu mod de noapte activat);

Ultrawide, wide și tele pe timp de zi;

Alte fotografii făcute cu Xiaomi Mi 11 Ultra;

Autonomie

Bateria de 5000 mAh se încarcă la 67W, atât pe fir, cât și wireless. Nu a sosit cu încărcător în pachet, nu am avut cum să testez timpul de încărcare. 

Trece testul unei zile de utilizare de dimineața până seara la utilizare medie spre intensivă. 

Preț;

Xiaomi Mi 11 Ultra cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 6999 lei;

Concluzii

Xiaomi a adus în mare parte cele mai bune componente din piață (display, procesor, conectivitate), excepția este dată de USB Type-C-ul de tip 2.0, au investit serios în R&D pe partea de cameră foto și video, iar rezultatele sunt cele scontate. 

Xiaomi vrea să facă și ceva bănuți cu Mi 11 Ultra, iar prețul ridicat arată că vor cumva să acopere partea de cercetare și dezvoltare. Nu sunt dispuși să-l pună la un preț cumva subvenționat. Aș face pariu că fiecare componentă a costat serios (procesorul, display-ul, modulul camerei foto). 

Cred că Mi 11 Ultra are rolul de locomotivă, să aducă un plus de awarness pentru smartphone-urile de volum (mid-range și low-cost). Așa cum a procedat Huawei cu seriile Mate și P, Samsung cu seriile S și Note. Acum rămâne de văzut dacă Xiaomi are și puterea să vândă, nu doar să aducă un super-smartphone. 

PRO

  • display superb (luminozitate, posibilități de customizare, nivel de detalii);
  • hardware de top;
  • software ce funcționează brici;
  • conectivitate excelentă (5G, Wi-Fi 6e, bluetooth 5.2 etc);
  • cameră foto și video cu rezultate bune și foarte bune. 

CONTRA

  • difuzoarele Harman Kardon sună ceva cam plat, bass-ul nu mi s-a părut a fi definit astfel încât să impresioneze;
  • camera uriașă din partea spate (iese puternic în relief, nu prea poți să-l așezi pe o suprafață plană, nici măcar cu husă din pachet);
  • USB type-C 2.0, în…, 2021;
  • fără software care să extindă partea de productivitate (o alternativă la EMUI Desktop sau Samsung DeX). 
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.