În weekend-ul ce s-a încheiat am avut ocazia să testez Xiaomi Mi-3. A sosit prin intermediul unui cititor al site-ului, pe aceeași filieră am ajuns și OnePlus One. Sunt doar câteva zile de utilizare, dar mai jos veți găsi o prezentare detaliată a flagship-ului Xiaomi din 2013. Aștept cu nerăbdare să testez și alte telefoane Xiaomi (Redmi 1s, Redmi Note sau noul vârf de gamă, Xiaomi Mi-4). Între timp, după Mi-3 va primi review și o baterie de 10400 mAh de la compania chineză. Pe zilele următoare. Am făcut o comandă și mâine este livrată.
Xiaomi Mi-3 am avut ocazia să-l văd în 2013 la un eveniment NVIDIA pentru câteva minute. Era varianta chineză cu NVIDIA Tegra 4. Mi-3 sosește și cu procesor Qualcomm într-o așa-numită versiune internațională. La un moment dat, Xiaomi Mi-3 era 999 lei printr-un shop online românesc. La suma asta este un adevărat adversar al lui LG Nexus 5, telefon de tip best-buy fără îndoială. De aici și interesul meu în a testa device-ul, în a-l vedea la lucru și a relata impresiile formate. Știu că există un interes major față de acest smartphone-uri made in China (de la hardware și până la partea software).
Specificații complete pentru Xiaomi Mi-3, varianta internațională:
Design
În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0 cu adaptor pentru România, manual de instrucțiuni, agrafă pentru slotul cartelei SIM. Apropo, vorbim de un SIM normal, nu nanoSIM sau microSIM. Nu se oferă acces la bateria de 3050 mAh, carcasă unibody. Nu are slot pentru microSD, te mulțumești cu 16 sau 64 GB spațiu de stocare. Prin magazinele românești l-am găsit decât pe cel de 16 GB, cel de 64 GB nu l-am regăsit listat în stocurile vreunui shop autohton. Nu prea înțeleg de ce în China sunt variante de 16 sau 64, 32 GB iese din socoteală. În aceeași variante este vândut și OnePlus One, spre exemplu.
Ca design amintește puțin de Nokia N9 (colțuri dreptunghiulare, modul în care sunt poziționate butoanele de power și reglare a volumului, până și slotul pentru cartela sim amintește de N9). Nu este rău, N9 a fost unul dintre cele mai bine fabricate telefoane ale companiei finlandeze.
Xiaomi Mi-3 abandonează policarbonatul pentru un aliaj format din aluminiu și magneziu. De aici rezultă senzația de smartphone premium la un device aflat la jumătate de preț față de un GALAXY S5, LG G3 etc. Mi-3 concurează pe partea de materiale și finisare cu HTC One M8 pentru titlul de cel mai frumos smartphone cu Android.
Asta arată cam cât de mult au evoluat companiile chinezești și ce atenție acordă detaliilor. Logo-ul Mi este în colțul din stânga al părții frontale, dar stilizat subtil și pe spatele telefonului, la bază. Display-ul de 5 inch este așezat într-un mod inedit, nu are margini. De aceea o folie de protecție serioasă este recomandată + husă. Am primit alături de Mi-3 și o husă oficială, cu ghilimelele de rigoare. Se potrivește la fix și marginile sale sunt aliniate cu display-ul. Sunt câteva fotografii care reliefează mai bine ceea ce vreau să spun.
Xiaomi Mi-3 în ce privește designul este un telefon de top, fără niciun compromis în ce privește finisarea, materialele etc.
Ecran și sunet
IPS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. L-am comparat cu ecranul lui Alcatel OneTouch Idol X+ și, din păcate, display-ul lui Xiaomi Mi-3 este inferior (ambele cu 5 inch, FHD, panel IPS). Punctul slab al ecranului de pe Mi-3 este dat de luminozitatea ceva mai mică. Și simți asta sub acțiunea razelor de soare când display-ul devine aproape ilizibil.
Sunt câteva setări interesante. La capitolul display în meniul de setări ai parte de mai multe moduri presetate care schimbă afișarea culorilor (temperatura de culoare și saturația de culoare). Am mers pe Cool la primul indicator și Brilliant la al doilea. Temperatură de culoare are modurile Warm, Standard și Cool, iar saturația de culoare oferă posibilitatea de a alege între Brilliant și Standard.
Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază. Nu impresionează prin amplitudine, dar a fost calibrat destul de bine și la volum maxim nu deranjează acustic, destul de mult bass integrat. Vibrațiile transmise în carcasă sunt aproape inexistente. Jack-ul de 3.5 mm l-au dispus în partea superioară și cu căști in-ear de calitate oferă un sound imersiv de-a dreptul. Reglarea volumului se face din lateral dreapta.
Aș mai remarca multitudinea de opțiuni la capitolul Sunet din meniul cu setări. Poți configura sunetul în funcție de căștile utilizate (in-ear sau normale, diverse modele comercializate de către Xiaomi). Există o opțiuni prin care telefonul vibrează în ritm cu bass-ul (telefonul și nu căștile, nu am greșit cu nimic).
Hardware, sistem de operare și aplicații
Inima acestui smartphone este dată de un procesor Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.3 GHz, Adreno 330 accelerator grafic, 2 GB memorie RAM și 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Cum scriam și mai sus, Mi-3 are și o versiune cu 64 GB spațiu de stocare. Da. Nu are un Snapdragon 801, 805 sau 810 și asta mai ales pentru că a fost lansat în 2013.
Totuși, este suficient de puternic să ruleze în condiții optime orice aplicație sau joc din Google Play, indiferent de mărimea și complexitatea grafică. Același hardware îl are și LG Nexus 5.
Rulează Android 4.4 KitKat cu interfața MIUI. Aici sunt multe de spus. Amintește mult de iOS-ul Apple cu aplicațiile și widgeturile direct pe ecranul de start, fără meniul separat cu aplicații & jocuri. MIUI 6 se apropie și mai mult de iOS. Momentan, Xiaomi Mi-3 nu a primit MIUI 6. Cel mai probabil urmează să-l primească din această toamnă.
Cred că este inutil să spun că merge brici și fără lag, interfață grafică optimizată din plin. Nu simți nevoia să treci pe vreun launcher din Google Play. Zona de notificări este la locul ei, activabilă prin swipe de sus în jos. În primă instanță afișează notificările implicite, iar printr-un swipe de la dreapta la stânga aduce meniul cu setările rapide. Dacă nu sunt notificări te duce direct spre setările rapide (shortcuts către diverse funcții, reglarea luminozității display-ului etc).
Meniul cu setările detaliate este destul de complex și ca organizare aduce aminte de cel întâlnit pe orice smartphone Android. Este complex pentru că fiecare capitol ascunde o mulțime de funcții. Funcția DND / Do Not Disturb mi-a amintit puțin de iOS. Activezi DND-ul, iar apelurile și notificările sunt preluate în modul silențios. Sunt funcții suplimentare și aici. Ai posibilitatea de a seta perioada în care DND-ul să fie activ, un apel să treacă de modul silențios în cel normal când ajungi a fi apelat de 2 ori de același număr, setezi excepții și primești apelurile în regim curent de la numere pe care tu le faci presetate și le cataloghezi în lista adiacentă.
Și zona de notificări merge a fi customizată în detaliu, în funcție de preferințele fiecăruia. Poți alege ca spre exemplu în bara de notificări să fie afișat traficul de date făcut instant prin Wi-Fi sau 3G. LED-ul de notificare îl setezi pe ce culoare dorești, lumini diferite în funcție de notificările primite (apeluri, mesaje, general). Și pentru căști există un sub-meniu dedicat, equalizer, setări în funcție de tipul de căști (clasice, in-ear, din portofoliul Xiaomi etc). Sunt numeroase opțiuni pentru aplicațiile preinstalate, dar și pentru cele instalate ulterior.
Există numeroase teme în magazinul MIUI, teme care schimbă interfața grafică și din acest punct de vedere și OnePlus One oferă ceva similar.
Xiaomi Mi-3 este un telefon la care configurezi tot felul de elemente, zici că ai un custom ROM în varianta stock. Impresionează pe partea de browsing, iar toate jocurile din Google Play sunt randate în condiții optime.
Dintre aplicațiile preinstalate:
Compass, Radio FM, Themes;
Security, Games – acces direct la jocurile din MI Market;
MI Market, Explorer, Weather, Notes
+ aplicațiile uzuale de pe telefoanele Android. Are acces la Play Store.
Performanțe
A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt aranjate în tabel:
Conectivitate
Nu sunt în aria de acoperire 4G și din câte am găsit pe internet, Xiaomi Mi-3 este un smartphone 3G, deși Snapdragon 800 are cu siguranță și LTE-ul pe soluția SoC (system on chip). Pe partea de conectivitate nu are niciun minus față de telefoanele Android din categoria high-end: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot etc.
În partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru cartela SIM de dimensiuni clasice, tasta power și reglarea volumului în lateral dreapta. La bază dați de portul microUSB și speaker-ul telefonului. În lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate.
În apelurile de voce oferă un sound de calitate, bine definit, clar. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet, pe 3G sau Wi-Fi. Apropo, Wi-Fi-ul ac este de efect pentru viteze mai mari la download-ul și upload-ul de date printr-un router ce include acest standard și mai ales pe o conexiune de mare viteză.
Cameră foto și video
13.1 Megapixeli + dual-LED flash și multe funcții încorporate. Captează fotografiile instant. Pe de altă parte mă așteptam la fotografii mai de calitate de la un senzor de 13.1 Megapixeli. Nu prea știe să facă autofocus la fotografiile de tip macro, cu obiectul imaginii în imediata apropiere. Meniul aplicației foto și video este destul de simplist, ușor de parcurs.
Clip video făcut cu Xiaomi Mi-3;
Câteva fotografii făcute cu Xiaomi Mi-3:
Autonomie
Bateria de 3050 mAh se dovedește utilă în a oferi 1 zi de autonomie în condiții de utilizare intensivă. Recunosc că mă așteptam la mai mult, 1 zi și jumătate – 2 zile. Totuși, se descurcă onorabil față de LG Nexus 5, GALAXY S5 sau HTC One M8 care după maxim jumătate de zi / trei sferturi de zi sunt cu bateria în zona roșie (luminozitate la maximă, browsing, download de aplicații și gaming intensiv). Cu luminozitatea la 50%, fără sincronizări în fundal, utilizare ceva mai light și Xiaomi Mi-3 îți aduce și 2 – 3 zile de autonomie cu multe apeluri, SMS-uri.
Preț
Xiaomi Mi-3 – 1199 lei la eMAG.
Concluzii
Xiaomi Mi-3 este alegerea unui cunoscător în ale Androidului. Trebuie folosit de un astfel de user spre a beneficia de specificațiile hardware și software implementate pe Mi-3 de către producătorul momentului pe 2014 în domeniul smartphone-urilor. Are certe puncte PRO care-l recomandă în fața altor modele Android aflate ca preț sub 1500 lei. Cel mai mare rival al lui Xiaomi Mi-3 este LG Nexus 5 și-l depășește din multe puncte de vedere (design mai bine pus la punct, autonomie mai mare, preț mai mic).
PRO
– design bazat pe finisare și materiale de calitate, atenție maximă la detalii, carcasă dintr-un aliaj al magneziului cu aluminiul;
– MIUI pe post de interfață grafică, primește update de software săptămânal, fără lag, aduce puțin aminte de iOS;
– Android cu multiple posibilități de customizare, compatibil cu orice aplicație sau joc din Google Play;
– sound imersiv oferit pe jack-ul de 3.5 mm, equalizer și multe alte setări disponibile;
– autonomie rezonabilă.
CONTRA
– fără slot pentru microSD;
– display-ul se putea să fie un pic mai luminos;
– MIUI Store aduce multe aplicații cu specific chinezesc, inutile în țara noastră;
– camera de 13.1 Megapixeli putea face fotografii la o calitate mai bună, nu prea știe să facă focus și imaginile sunt de o calitate mai slabă față de așteptările mele inițiale.
Partea de unboxing și primele impresii, un review video urmează a fi postat din această seară în locul celui cu unboxing-ul.
httpvh://youtu.be/Suy3vBkgnYE
Câteva fotografii făcute lui Xiaomi Mi-3: