Smartphone

Xiaomi Mi Mix 3 este cu siguranţă unul dintre cele mai cool smartphone-uri ale momentului, unul cu care vei ieşi în evidenţă încă de la prima utilizare a sliderului. Telefonul este realizat cu mare atenţie, are o construcţie elegantă (carcasă din aluminiu şi spate ceramic), iar estetica sa este pe atât de simplă, pe atât de plăcută vizual.

Flagship-ul celor de la Xiaomi a fost testat pe îndelete de colegul meu Emil, iar toate impresiile sale le găsiţi în review-ul detaliat. M-am jucat şi eu câteva zile cu telefonul, iar în articolul de faţă veţi găsi impresiile mele despre device, unele care vor încerca să răspundă într-un final la întrebarea din titlu: Merită sau nu investiţia Xiaomi Mi Mix 3 ?

Xiaomi a încercat să impresioneze utilizatorul încă de la primul contact cu smartphone-ul, mai exact cu pachetul de retail. Încă de la deschiderea cutiei găsiţi un mesaj din partea fondatorului Xiaomi, Lei Jun, unul prin intermediul căruia ne asigură că Xiaomi va rămâne întotdeaua o companie apropiată de utilizatori.

Următoarea impresie pozitivă mi-a fost dată de prezenţa în pachet a încărcătorului wireless la 10W, cât şi de prezenţa unei huse la fel de elegante ca telefonul. Sigur că totul ar fi fost perfect dacă găseam şi o pereche de căşti de bună calitate, însă preţul ar fi crescut puţin.

Despre smartphone în sine am multe cuvinte de laudă, personal cred că este cel mai frumos device Xiaomi de până acum. Spatele din ceramică arată într-un mare stil dacă doar te uiţi. Imediat ce ai pus până pe el amprentele se adună ca nebunele şi strică puţin din farmecul telefonului. În plus este foarte alunecos. Doamne ce alunecos. Norocul lui şi al meu este că pentru mâna mea se potriveşte perfect ca dimensiuni şi de fiecare dată l-am strâns sănătos în palmă. Husa poate rezolva ambele inconveniente.

Am ajuns şi la momentul în care Xiaomi Mi Mix 3 te hipnotizează: sliderul. O caracteristică ce crează o atât de mare dependenţă nu am văzut pe un smartphone de luni bune, poate chiar ani. Alături de sunetele scoase la deschiderea mecanismului, sliderul de pe Xiaomi Mi Mix 3 te fascinează precum o fac spinnerele. Te relaxează, te scapă de stres. O să credeţi că exagerez, însă toate persoanele care au intrat în contact cu device-ul nu se mai opreau din închis / deschis camera foto. Pură dependenţă.

Am citit că Xiaomi garantează rezistenţa mecanismului slide pentru peste 300.000 utilizări, însă chiar şi aşa am ceva semne de întrebare legate de rezistenţa în timp. Producătorul chinez şi ceilalţi ce au testat sliderul au făcut-o în condiţii ideale, chiar de laborator (în cazul Xiaomi). Ori în viaţa de zi cu zi apar multe necunoscute: praf, diverse lichide, umezeală, lovituri, şocuri etc. Multe pot afecta buna funcţionare a sliderului, unul expus din toate punctele de vedere.

Singurul aspect ce nu mi-a plăcut la acest mecanism este că atunci când îl ai la încărcat pe fir sau ai o pereche de căşti băgată în portul USB Type-C, deschiderea sliderului este aproape imposibilă. Practic dacă asculţi muzică nu poţi face o fotografie tip selfie. Naşpa.

Display-ul este o altă caracteristică esenţială a unui smartphone. Xiaomi Mi Mix 3 impresionează şi la acest capitol, Super AMOLED-ul de la Samsung fiind impecabil. Trebuie să recunosc că lipsa bretonului de orice fel atrage, să poţi beneficia de întreg ecranul în video sau jocuri este foarte plăcut. Acum OnePlus 6T-ul din dotare ma enervează şi mai tare cu picătura vieţii din zona frontală.

Despre hardware şi altea alea nu are rost să discut, este clar că sunt cele mai puternice la ora actuală, practic nu există nimic să le pună la încercare. MIUI 10 bazat pe Android 9.0 a ajuns la o maturitate deplină, iar dacă vrei un strop de Android cu influenţe iOS aceasta este soluţia (btw: Xiaomi Mi Mix 3 vine în versiune globală cu toată suita de aplicaţii Google).

Camera foto este excelentă şi ea, Xiaomi lăudându-se chiar pe folia de protecţie a device-ului cu rezultatul de 108 puncte obţinut în testele DxOMark. Avem senzori de top, calibrare software la cel mai înalt nivel şi rezultate foarte aproape de topurile actuale. Personal nu mi-a plăcut efectul bokeh realizat de Xiaomi Mi Mix 3, acesta dă semne de forţare, de imagine realizată artificial, pe calculator. O mică ajustare din partea Xiaomi nu ar strica. În schimb fotografiile realizate noaptea arată într-un mare stil, aici cred că se luptă de la egal la egal cu Samsung GALAXY Note9 sau Huawei Mate 20 Pro.

Încă un aspect interesant este cel al bateriei. Deşi la început cei 3200 mAh par puţini, să ştiţi că nu este deloc aşa. Trebuie să te chinui destul de mult pentru a putea ajunge cu bateria pe 0 seara acasă. Avem şi două soluţii de încărcare cu rezultate decente aş zice (de la 5% la 100%):

  • pe fir – 1 oră şi 26 de minute;
  • wireless – 2 ore şi 34 de minute.

Preţul ?

Pe gearbest.com îl găsiţi în versiunea globală la 520 dolari, adică aproximativ 2180 lei dupa aplicarea codului GBMP0OI9U .

Merită sau nu investiţia ?

Cu siguranţă da. Pentru cei 2180 lei cred că avem un best-buy veritabil. Xiaomi Mi Mix 3 nu este tipul de flagship standard cu multă putere de procesare, ci este un flagship cu farmec aparte, unul care include tot ce este mai bun şi care îţi oferă o senzaţie de unicitate. Xiaomi a făcut o treabă excelentă cu acest smartphone şi chiar dacă nu este ideal, este cu siguranţă potrivit nevoilor multor utilizatori.

Încă mă gândesc dacă să renunţ la OnePlus 6T în favoarea sa. Voi ce ziceţi ?