Primul meu clip pe Tik Tok a fost cu Xiaomi Mi Mix 3. A înregistrat peste 25.000 de vizualizări și peste 1000 de like-uri (nicio postare de-a mea pe Facebook sau Instagram nu a atins natural astfel de valori).
Nu știți ce este Tik Tok și care este legătura cu recenzia lui Xiaomi Mi Mix 3?
- Nici eu nu știam de rețeaua socială ce a prins puștimea în mreje, am aflat de la juniorul meu;
- Tik Tok este prima aplicație made in China cu succes global. Au aplicații puternice prin Asia, dar prin Tik Tok / fostul Musicaly rup gura târgului cum s-ar pune în jargon local;
- Tik Tok este dovada că după succesul din zona hardware, China se pregătește să aibă un cuvânt de spus și pe software. Râdeți de aplicație și ce le place celor mici, cam așa era și în vremurile de început ale Google, Facebook și Instagram când cei mai copți la minte nu înțelegeau sau nu vreau să perceapă cum stau lucrurile.
Succesul Chinei în ce privește piața de telefoane mobile se leagă și de Xiaomi și avansul pe care l-au avut în ultimii 2 ani când par a fi într-o creștere continuă. Au și lansate divizii separate: Pocophone, Redmi. Impresionează de fiecare dată prin raportul preț / specificații, de ce nu și prin experiența de utilizare.
Xiaomi își dorește să muște puternic și din piața de telefoane Android premium, iar modelul testat – Xiaomi Mi Mix 3 în ediția cu 8 GB RAM și 256 GB stocare are un cuvânt serios de spus. Demonstrează și faptul că Xiaomi a trecut de etapa când copiau designul de la alții, au ajuns a fi capabili să inoveze.
Mi Mix 3 adoptă un slider ce amintește de telefoanele mobile de acum 10 – 15 ani, dar acum cu rol în a oferi un raport display / corp cât mai bun. În trecut era util spre a aduce un telefon compact, acum suntem în căutarea telefonului mobil cu ecran cât mai mare într-un corp cât mai mic.
Am făcut o introducere mult prea mare, dar Mi Mix 3 trebuie pus într-un context, iar feedback-ul oferit veți vedea că a fost la superlativ din multe puncte de vedere. Telefonul l-am primit la review de la distribuitorul autorizat Xiaomi în România – Black Tech. Sper să fie doar începetului unui parteneriat care să extindă pe întreg anul, sunt multe produse Xiaomi pe care ne dorim să vi le prezentăm pe site.
Specificații
Design
Nu am primit Mi Mix 3 în pachetul de retail ci un sample ca atare. Totuși, pe pagina distribuitorului am găsit toate detaliile, iar pachetul este destul de vast ca și elemente aduse către client.
Pe lângă smartphone mai găsiți husă de silicon, încărcător ce alimentează la 18W pe fir + încărcător wireless la 10W, cheiță pentru SIM, certificat de garanție + manual cu instrucțiuni, cablu USB type-C – USB.
Xiaomi Mi Mix 3 aduce sticlă Corning Gorilla Glass 5 în partea frontală, carcasă din aluminiu 7000 ce contribuie pe partea de rigiditate structurală și spate ceramic (denumirea corectă pentru materialul din spatele lui Mix 3 – microcristal din oxid de zirconiu ceramic).
De fapt, care este diferența între un smartphone în genul Mi Mix 3 cu spate ceramic față de unul cu sticlă?
- Duritate crescută, doar safirul și diamantul pot zgâria un terminal de acest fel ( 8 – 8.5 pe scara Mohs, oțelul pe aceeași scară are 5.5, iar sticla – 6.5);
- Semnalul trece mai bine față de sticlă sau metal.
Pe repede înainte și o mică concluzie legată de spatele ceramic. Este mai rezistent la zgârieturile accidentale de prin buzunar, geantă etc. Totuși, necesită la fel de mult grijă ca sticlă la impactul cu suprafețele tari.
Ca și feeling, mi se pare peste sticlă și mi s-a părut a se șterge mai ușor de amprente. Telefonul cântărește 218 gr., dar recunosc că nu l-am simțit așa greu încât să spun pas pentru că trece de granița a 200 gr. Mi s-a părut compact față de cei 6.39 inch ai ecranului. Cu sliderul deschis îl egalează pe GALAXY Note9 în lungime, un pic peste. Cu sliderul închis, este mai compact față de sud-coreeanul ce are un ecran similar în diagonală.
Camera duală din partea spate are OIS și iese puțin în relief, aș recomanda o husă de protecție spre a preîntâmpina eventuale zgârieturi peste sticla modulului. Păcat că așa se strică din frumusețea terminalului. Cititorul de amprentă se află în partea spate, poziție devenită cumva clasică. Mi-aș fi dorit să văd un cititor integrat în ecran, dar presupun că din rațiuni de cost au mers pe o soluție deja arhicunoscută.
Marginile lui Mi Mix 3 sunt din aluminiu. Are un grip ok, îl poți folosi cu o singură mână și sliderul merge a fi accesat în acest mod. Sliderul este și elementul ce-l individualizează, majoritatea celor ce l-au văzut au rămas impresionați de această caracteristică. Asta și pentru că ne-am obișnuit cu un tip de telefoane mobile și variații mici pe aceeași temă.
Mecanismul de slide de pe Mi Mix 3 ar fi certificat spre a rezista la 300.000 de deschideri. A fost testat de către companii din industrie și a trecut bariera, chiar și peste 350.000 de operațiuni. Cele 300.000 de deschideri ale slider-ului s-ar transpune în 82 de operațiuni pe zi, timp de 10 ani. Mai mult decât suficient.
Slider-ul îl ajută pe Mi Mi 3 să ofere un raport display / corp cât mai bun, acolo se află camera frontală de tip dual cu 24 +2 Megapixeli. Păcat că nu au implementat și un al doilea difuzor pe lângă cel de la bază. Aveai un motiv suplimentar să deschizi slider-ul în modul portrait.
Mi Mix 3 nu are certificare în ce privește rezistența în contactul cu apa și praful, iar husele gândite de Xiaomi & ceilalți jucători din piață țin cont de mecanismul său din partea superioară. Legat de certificarea IP, Xiaomi de multe ori nu o obține pentru că presupune un cost suplimentar. La Redmi Note 7 s-a dovedit că există protecții pentru componentele interne, la Mi Mix 3 nu am găsit nicio referință.
Xiaomi Mi Mix 3 este un smartphone premium, unul dintre cele mai frumoase și elegante telefoane mobile testate în ultima perioadă. Concurează fără absolut nicio problemă cu orice alt terminal high-end, iar mecanismul de slide îl face unic (din ceea ce găsim pe canal oficial în țara noastră).
Ecran și sunet
Display-ul îl are ca furnizor pe Samsung, înțeleg că ar fi primul lor Super AMOLED de la compania sud-coreeană. Are o diagonală de 6.39 inch, rezoluție de 2340×1080 pixeli și aspect 19.5:9. Mă bucur să văd că lipsește notch-ul, camera frontală se află pe slide.
Protecția ecranului este de tip Corning Gorilla Glass 5. Luminozitatea se situează în jurul a 430 nits, iar în modul Automat sunt situații în care atinge un prag maxim de 600 nits. Este clar că avem un panel de bună calitate, cu luminozitate bună și unghi larg de vizualizare. Lipsește certificarea HDR10, iar în meniul Afișaj la Contrast și Culori sunt setări pentru customizarea display-ului. Sunt trei moduri: Contrast Automat, Contrast Crescut și Standard. Am ales Contrast Crescut / Implicit, în afară de implicit la temperatura de culoare mai sunt opțiunile Cald și Rece, dar ai și posibilitatea să alegi o culoare reprezentată predominant.
Tot aici se află și opțiunea în a reduce rezoluția din FHD / 1080p în HD / 720p. Nu aș recomanda pe o asemenea diagonală. De obicei, este utilă reducerea rezoluției când vrei să economisești energie și telefonul oferă ceva de genul 3120 x1440 pixeli și vrei să cobori spre FHD+. Acolo este o opțiune utilă.
Afișaj Ambiental aduce informații legate de oră și actualizările primite în diverse aplicații, direct pe ecranul de blocare / deblocare. Poți alege orele între care vrei să funcționeze, spre a nu consuma inutil din energia stocată în acumulator. Nu cred că are rost să amintesc că are un Mod citire, ce reduce lumina albastră, deranjantă în spații întunecate.
Avem un ecran de bună calitate, fabricat de către compania ce a stabilit standarde în domeniul display-urilor de pe un smartphone.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude puternic, clar, nu distorisonează la volum maxim. Se simte lipsa unui al doilea difuzor, în special în jocuri când îl ții în landscape și obturezi speaker-ul cu mâna, fără să vrei. L-aș considera ceva cam ascuțit față de gusturile mele în acest domeniu, îi lipsește un plus de bass. Nu ar strica să fure ceva din experiența HTC pe zona audio. Este evident că la prețul său de 2500 – 2600 lei pentru modelul cu 6 GB RAM și 128 GB stocare, Mi Mix 3 a făcut și câteva compromisuri. Acum nu l-aș considera așa slab aici, dar nici nu pot spune că impresionează.
Lipsește jack-ul de 3.5 mm și l-am testat cu o pereche de căști pe USB type-C. Dacă la difuzor am spus că parcă nu are suficient de mult bass, pe căștile in-ear parcă se face exces de zel. De notat că atunci când ai căști conectate pe fir sau telefonul se află la încărcat, mecanismul de slide este blocat și nu mai ai acces la camera frontală. Nu ai astfel de probleme dacă asculți la căști conectate pe bluetooth, Mi Mix 3 are bluetooth 5.0 cu aptX HD, A2DP și LE. Am testat și aici cu căștile Bose QuietComfort 35 II. La fel parcă oferă prea mult bass, forțează nota. La maxim distorsionează puțin și recomand a fi ținut pe la 70 – 80% din amplitudine. Frumos că oferă informații legate de acumulatorul din căști, funcție inexistentă la Note9, dar implementată pe OnePlus 6T sau Mate 20 Pro.
Concluziile la acest capitol: ecran – bun, sunet – ok. La o baterie de doar 3200 mAh, panelul AMOLED FHD ajută pe partea de autonomie și Xiaomi nu avea de ce să se hazardeze a urca mult în ce privește rezoluția display-ului. Din rațiuni legate de cost s-a mers pe un singur difuzor, unul gălăgios, ce nu este neapărat setat să impresioneze.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Am testat modelul cu 8 GB RAM și 256 GB stocare. Varianta de bază dispune de 6 GB RAM și 128 GB stocare, iar varianta premium urcă până la 10 GB RAM + 256 GB spațiu de stocare. În 2019 o să avem și un Mi Mix 3 cu conectivitate 5G. S-ar putea să fie anunțat în cadrul MWC Barcelona ce urmează a se desfășura la sfârșit de lună.
Informații furnizate de CPU-Z;
Nu știu dacă trebuie să mai insist în ce privește procesorul. S-a mers pe cel mai bun chipset Qualcomm și unul dintre cele mai performante procesoare din 2018: Snapdragon 845 cu Adreno 630 GPU. Dezvoltat pe un proces de litografiere Samsung 10 LLP FinFETT, cu 4 nuclee Kryo 385 Gold ce urcă la 2.8 GHz și alte 4 nuclee tactate la 1.7 GHz pe Kryo 385 Silver. Cei 8 GB RAM sunt de tip LPDDR4X la 1866 MHz și cei 256 GB preinstalați sunt de tip UFS 2.1. Lipsește un slot pentru cardurile microSD, dar 128 sau 256 GB ar trebui să fie suficient (în contextul în care Google Foto oferă stocare nelimitată la o calitate bună a fișierelor). Plus că și dacă ai 1 TB, te ajută strict pentru clipuri 4K cu 60 fps, că în rest după 2 – 3 ani, tot trebuie să scoți amintirile de acolo și să le urci pe un HDD, SSD sau o aplicație de stocare în cloud în genul Google Foto.
Rulează MIUI 10 bazat pe Android 9 Pie. A primit câteva actualizări și l-am testat pentru doar o săptămână și jumătate, una consistentă de peste 500 MB exact înainte să încep redactarea recenziei. Xiaomi se numără printre companiile ce oferă update lunar în modul stabil și săptămânal în beta.
MIUI 10 este o interfață matură ce a evoluat și oferă o multitudine de opțiuni, nu agață de niciun fel (mai ales la ce hardware puternic încorporează terminalul). Poți alege să ai controale de tip touch buttons sau să-l controlezi prin gesturi a la iPhone X:
- swipe rapid de la bază spre mijlocul ecranului = întoarcere pe ecranul de start;
- swipe rapid de la bază și oprit ușor în mijlocul ecranului = aplicații recente;
- swipe de la stânga sau dreapta spre centru = funcția back.
Sliderul poate fi asignat nu doar pentru a oferi acces automat la camera frontală. Îl poți seta să deschidă orice aplicație, să ai acces la un panel cu informații din diferite surse (vreme, cronometru, notițe, lanternă etc). Sunetele scoase la deschiderea mecanismului pot fi modificate: Hi-tech, Warrior, Mechanics, Intellect sau Luminos.
Toate aplicațiile și widgeturile sunt pe ecranul de start. Cine dorește un sertar cu aplicații poate să instaleze un alt launcher. Apropo, am crezut că nu are LED de notificare, mai ales că marginea de sus este și destul de îngustă, dar au reușit să-l strecoare în colțul din dreapta sus.
Alte opțiuni interesante din MIUI 10 & Xiaomi Mi Mix 3:
- Al doilea spațiu este să zicem un fel de Folder Securizat de la Samsung. Poți seta un alt mod de autentificare și această opțiune te ajută când vrei să separi conturile de serviciu cu cele personale, de familie;
- Adaptive Battery ține cont de aplicațiile pe care nu prea le folosești și le îndepărtează din secțiunea Aplicații Recente, nu le mai ține în fundal ca să consume energie;
- Cleaner este o aplicație ce îndepărtează fișierele stocate în cache;
- Xiaomi pregătește implementarea unui mod nou – Mod Companie (am vrut să-l activez să văd la ce se referă, dar m-a întâmpinat un mesaj de genul Coming soon!).
Are suficient de multă putere de procesare ca să ruleze orice joc sau aplicație. L-am testat cu mai multe jocuri cu grafică complexă și pus la lucru în regim intensiv se încălzește serios în partea spate, în special în partea superioară, pe lângă modulul camerei principale de tip dual. Nu știu ce sistem de răcire a pus Xiaomi pe Mi Mix 3, dar parcă nu ține pasul. Materialul ceramic ajută în disiparea căldurii generate de procesor.
Aplicații preinstalate pe Xiaomi Mi Mix 3 în MIUI 10 bazat pe Android 9 Pie:
- Aplicații Google: Căutare, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Chrome;
- Aplicații Xiaomi: Browser Mi, Securitate, Cleaner, Mi Video, Forum MIUI;
- Alte aplicații: Note, Calendard, Meteo, Calculator Mi, Mi Drop, Reportofon, Busolă, Scaner, Ceas, Ecran de înregistrare
Aș spune că nu se face exces de zel în ce privește aplicațiile preinstalate, chiar din contră și mă bucur să descopăr asta. Bineînțeles, Xiaomi aduce o notă a sa și MIUI 10 îl consider a fi un custom ROM reușit. Nu găsești aplicații în chineză care să te deranjeze, are ROM-ul global.
Interfața MIUI 10;
httpvh://youtu.be/3n3CkMkLexs
Performanță
A trecut prin testele devenite uzuale pe site și rezultatele le-am compilat în tabel. Nu aș pune așa mare preț pe testele sintetice, dar știu că sunt persoane interesate. Pe Mi Mix 3 îl ajută cei 8 GB RAM și stocarea de 256 GB. Avem un smartphone cu hardware de top, asta-i clar. Aș spune că răcirea îl trage puțin în jos, aici era de îmbunătățit de către producătorul chinez.
Teste de benchmark rulate pe Xiaomi Mi Mix 3;
Conectivitate
Mi Mix 3 are suport pentru două cartele de tip nanoSIM, știe 4G pe TDD și FDD-LTE. Vitezele de download în rețeaua 4G urcă până la un maxim teoretic de 1200 Mbps în download și 150 Mbps în upload.
Pe partea de Wi-Fi dispune de Wi-Fi ac și știe dual-band pe 2.4 și 5 GHz. Are suport pentru 2×2 MU-MiMO. Valoarea SAR este de 1.448 W/kg la cap și 1.56 W/kg la corp. Cum am spus și la capitolul sunet, încorporează bluetooth 5.0 cu suport pentru AAC / aptX / aptX-HD. NFC + Android Beam sunt încorporate. În ce privește localizarea, dispune de A-GPS, GLONASS, Beidou și GALILEO (sistemul american, rusesc, chinez și cel dezvoltat de Uniunea Europeană).
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta dați de reglarea volumului și butonul de pornire, la bază de difuzor și USB type-C cu triplu rol: conectare la PC, încărcare a bateriei și pe partea audio la nevoie. În stânga se află slotul pentru cele două cartele SIM și o tastă fizică în stilul a Bixby, doar că aici activează asistentul Google.
Cititorul de amprentă / modelul Fingerprint Cards / Goodix FPC1291 se află în partea spate, poziționare cumva clasică. Funcționează excelent, rapid și nu sunt probleme în ce privește recunoașterea amprentei / amprentelor setate. Totuși, parcă face ușoară notă discordantă, iar Xiaomi trebuia să-și facă treaba până la capăt, iar pe Mi Mix 3 să păstreze nota high-tech printr-un cititor integrat în ecran. OnePlus a demostrat că această soluție este fezabilă și pe un telefon mobil de 2500 – 2600 lei (bineînțeles, Xiaomi are mecanism de slide + costuri aferente).
În ce privește lista senzorilor ce vine la pachet cu Mi Mix 3: accelerometru, giroscop, senzor pentru lumina ambientală, de proximitate, detecție a mișcării, a pașilor. Elliptic Labs INNER BEAUTY III este senzorul ultrasound integrat, capabil de recunoaștere a gesturilor și de recunoaștere a prezenței. S-a renunțat la un senzor IR, iar asta a ajutat Xiaomi în a avea o parte superioară curată, mă refer deasupra ecranului unde în mod tradițional se află o sumă de senzori
Cameră foto și video
În ultimii ani nu am testat niciun Xiaomi din categoria high-end, iar Mi Mix 3 a fost o supriză plăcută. Am descoperit o cameră foto bună spre foarte bună, cu destul de multe opțiuni, dar și cu elemente ce necesită un plus de atenție din partea producătorului.
Interfața camerei foto și video de pe Mi Mix 3;
Camera principală este de tip dual. Avem un senzor Sony IMX363 Exmor R de 12 Megapixeli cu f/1.8 și dimensiune a pixelului de 1.4 microni, stabilizare optică încorporată. Al doilea senzor de 12 Megapixeli provine de la Samsung – ISOCELL S5K3M3+ cu f/2.4 și dimensiune a pixelului de 1 micron, nu are OIS și este folosită pentru modul tele. Ajută la zoom-ul optic 2x, zoom-ul digital urcă la 8x. Camera este capabilă să înregistreze la 1080p cu până la 960 fps în slow-motion și 4K cu 60 fps. Apropo, legat de filmarea slow-mo cu până la 960 fps, folosește interpolare și nu este la calitatea de pe S9, S9 Plus sau Note9.
Rezultatele le consider a fi bune spre foarte bune, autofocus făcut rapid și precis, un bokeh ce nu pare a fi postprocesat masiv. Se descurcă destul de bine și în low light, peste așteptările mele. Se vede că Xiaomi a prins experiență și a început a-și calibra software-ul.
Camera frontală este de tip dual, primul smartphone Xiaomi cu cameră frontală duală. Avem doi senzori: Sony IMX576 Exmor RS de 24.8 Megapixeli cu f/2.2 și capacitate de a încorpora 4 pixeli în unul. Al doilea senzor este de 2 Megapixeli – Omnivision OVO2A10 cu dimensiune a pixelului de 1.75 microni. Selfie-urile sunt plăcute, după cum dorește fiecare (mai postprocesate și înfrumusețate cu AI sau mai realiste).
Sample-urile ce însoțesc articolul ar trebui să vă ajute în a trage concluzii personale în ce privește capacitatea lui Mi Mix 3 de a livra fotografii suficient de bune pentru social media și nu numai.
httpvh://youtu.be/Z5EFrCgb7GM
Fotografii realizate cu Xiaomi Mi Mix 3;
Autonomie
Bateria de 3200 mAh este ajutată de faptul că avem un panel Super AMOLED cu rezoluție FHD+. Trece testul unei zile de dimineața până seara. Se alimentează cu încărcătorul din pachet la 5V / 3A, 9V / 2A sau 12V / 1.5A. În pachet ar trebui să primiți și încărcătorul wireless de 10W. Eu l-am testat cu modelul de 10W de la Samsung – 3h și 11 minute spre a-l încărca complet fără fir. Totuși, din ce am descoperit în online pe alte site-uri tech, Mi Mix 3 cu încărcătorul wireless din pachet s-ar alimenta de la 0 – 100% în 2 ore și 10 minute, o valoare ce mi se pare puțin prea optimistă).
Se încarcă de la 0 – 100% în aprox. 1h și 30 de minute. De la 0 – 80% are nevoie de doar 50 de minute. Precizez că nu am avut ocazia să-l testez cu încărcătoarele sale originale pe fir și wireless, iar în datele oferite mai sus m-am bazat pe informații din alte surse. Am testat un demo, un sample sosit ca atare.
În testul Gadget.ro a obținut 9h și 26 minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).
Preț
Xiaomi Mi Mix 3 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 2649 lei cu import oficial și garanție etc.
Concluzii
Xiaomi Mi Mix 3 este unul dintre cele mai frumoase și originale smartphone-uri din piață la început de 2019. Are un corp ceramic în partea spate, un slider ce amintește de smartphone-urile din trecut și încorporează hardware de top dacă ne raportăm la 2018. Bineînțeles, specificațiile sale sunt cât se poate de actuale și în 2019. Nu are probleme în a rula orice aplicație sau joc din Play Store, oferă o experiență de utilizare la cote înalte (design, software, cameră foto și video).
Într-o piață din ce în ce mai anostă, Xiaomi își permite să inoveze și să iasă în evidență printr-un smartphone premium diferit. Mecanismul de slide este certificat să reziste la o medie de 80 declanșări pe zi pe o durată de 10 ani – 300.000 de operațiuni.
Cine îl cumpără de la Black Tech se bucură și de garanție oferită la carte, service-uri ce au parteneriate și cu Huawei sau Samsung. Ei îl aduc pe Mi Mix 3 și pe la diverse magazine online din țara noastră, l-au adus pe Mi Mix 2s la Orange sau pe Mi8 la Vodafone. De aici și speranța că s-ar putea să-l vedem pe Mi Mix 3 la un operator de telecomunicații, în viitorul apropiat.
PRO
- design original cu mecanism slide, spate ceramic ce contribuie la senzația de smartphone premium;
- ecran Super AMOLED cu luminozitate bună și culori afișate în mod plăcut, unghi larg de vizualizare;
- hardware puternic + software optimizat cu multiple opțiuni;
- cameră foto cu rezultate bune spre foarte bune;
- autonomie decentă cu încărcare rapidă pe fir + încărcare wireless;
- raport preț / specificații ce-l consider atractiv (în pachet este inclus și încărcătorul wireless dedicat).
CONTRA
- sunet ușor strident la amplitudine maximă pe difuzorul principal, prea mult bass pe USB type-C sau bluetooth (sunt optimizări pentru cei ce folosesc căști Xiaomi, apreciate ca raport preț / experiență de utilizare);
- momente în care-l simți că se încălzește o idee prea tare.