Xiaomi Redmi 1S – review

13/10/2014

În fiecare zi primesc întrebări legate de eventuale telefoane recomandate în anumite limite de preț. Am recomandat un Xiaomi Redmi 1S, iar tipul care a primit sfatul mi-a spus că nu știe nimic legat de acest brand și că i se pare a fi dubios.

Xiaomi ocupă locul 5 în producția de telefoane mobile pe Q2 2014 și este una dintre companiile ce performează în 2014. Nu are rost să mai vorbesc de modelul lor de business. Ideea este că nu mai consider Xiaomi ca pe un nou venit ci drept un brand care a stabilit anumite standarde în segment (raport preț / specificații foarte bun, un Android customizat în sens pozitiv cu multe chestii interesante la pachet).

Xiaomi-Redmi-1S (1)

Îmi amintesc că Xiaomi Redmi 1S a fost denumit Xiaomi Hongmi 1S în faza inițială. Nu mai contează, atât pe site-ul lor cât și în magazinele de specialitate îl găsiți sub forma uzitată și în titlu. Redmi 1S este smartphone-ul de volum al brandului chinez și a sosit la test prin intermediul QuickMobile.

Specificații complete pentru Xiaomi Redmi 1S:

specificatii-Xiaomi-Redmi-1S

Design

Xiaomi-Redmi-1S (4)

Pachetul în care sosește smartphone-ul amintește într-un fel de grija companiei chineze pentru mediul înconjurător prin utilizarea unor materiale reciclate și copiază puțin stilul adus de Samsung la cutiile sale cu smartphone-uri și tablete, dar Xiaomi parcă este și mai atent la acest detaliu.

Alături de smartphone găsiți bateria de 2050 mAh sau 2000 mAh. În cazul meu a fost acumulatorul de 2050 mAh. Se adaugă un ghid pe 3 pagini cu instrucțiuni de utilizare, în chineză, cablu microUSB – USB 2.0. Încărcătorul sosește separat într-o cutie ce respectă regulile mai sus amintite. QuickMobile pune în pachet un adaptor pentru prizele utilizate în România și certificatul de garanție pentru QuickService. Căști pe jack de 3.5 mm nu sunt incluse în pachetul de retail, Xiaomi comercializează câteva modele la un cost modest și am citit multe opinii pozitive. Ar fi o adiție de realizat pentru Redmi 1s. Presupun că din rațiuni legate de eficientizarea costurilor au ales ca telefonul lor low-cost să nu includă un astfel de accesoriu.

Colțurile lui Redmi 1S sunt ușor rotunjite, linii drepte și un design rectangular. A sosit în culoarea albă și pentru un telefon de puțin peste 600 lei arată destul de bine. Plasticul de pe spate este lucios, adună amprentele, dar nu le face vizibile precum alte telefoane dual-sim din aceeași categorie de preț.

Se vede atenția Xiaomi pentru detalii și pot să spun că este unul dintre cele mai frumoase telefoane cu preț de sub 200 euro din ce se importă momentan pe meleagurile autohtone. Capacul ce acoperă spatele oferă acces la bateria de 2050 mAh, la sloturile pentru cele 2 cartele SIM de dimensiuni clasice și la slotul pentru cardurile microSD ce extind spațiul de stocare. Nu strălucește în ce privește grip-ul oferit, dar nici nu-l consider execrabil din acest punct de vedere.

Ecran și sunet

Xiaomi-Redmi-1S (14)

Display-ul IPS de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli se descurcă admirabil. Oferă culori plăcute, unghi larg de vizualizare, răspuns prompt al touchscreen-ului. Sunt mai multe setări încorporate și display-ul oferă un grad mai larg de personalizare a modului în care afișează culorile față de alte telefoane concurente aflate ca preț sub 700 – 750 lei.

La baza display-ului se află trei taste capacitive ce se luminează în roșu. Funcțiile sunt arhicunoscute, de la stânga la dreapta: Mai multe detalii într-o aplicație sau customizare a ecranului de start, ieșire directă pe ecranul de start și funcția back. Interesant este că LED-ul de notificare ce la rândul său poate fi personalizate ca afișare se situează la bază, sub tasta capacitivă centrală.

Sunetul oferit de Xiaomi Redmi 1s provine de la speaker situat lângă camera de 8 Megapixeli. Pe mine m-a impresionat de la primul contact. La volum maxim se transmit vibrații abia perceptibile în carcasă. Punctează bine și la amplitudine, calitate a sunetului, nivel de bass. Niciun alt telefon dual-sim cu preț de sub 200 – 250 euro nu se aude atât de bine ca Redmi 1s. Jack-ul de 3.5 mm este localizat în partea superioară, reglarea volumului în lateral dreapta. În funcție de căștile utilizate se descurcă excelent și în ce privește sound-ul livrat pe adaptorul de 3.5 mm. Cu căștile in-ear Apple și cu setările personalizate incluse în smartphone a mers foarte bine. Îl recomand adolescenților interesați de un sunet bine calibrat pe un telefon ieftin.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi-Redmi-1S (13)

Prețul său este de 650 lei și asta importat pe canal neoficial în țara noastră. Prin Asia când Xiaomi îl vinde în loturi costă cu puțin peste 100 de dolari, iar în suma asta intră un procesor Qualcomm quad-core și nu un MediaTek quad-core așa cum te-ai aștepta.

Elemente ce definesc Xiaomi Redmi 1S la capitolul hardware: Qualcomm Snapdragon 400 la 1.6 GHz când alte telefoane în genul Moto G 2013 sau 2014 îl au tactat la 1.2 GHz și în cel mai bun caz la 1.4 GHz, Redmi 1S urcă la 1.6 GHz pe ARM Cortex-A7, Adreno 305 în rolul de accelerator grafic, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD ce extinde spațiul de stocare integrat.

Rulează Android 4.3 Jelly Bean cu MIUI 5.0, interfața grafică a Xiaomi. Tocmai de aceea nu am sesizat nicio diferență între Xiaomi Mi-3 cu 4.4 KitKat și aceeași interfață MIUI. Nu agață deloc prin meniu și nivelul de personalizare recomandă acest Android și împătimiților dornici să schimbe cât mai multe lucruri la nivel de UI + opțiuni extinse de customizare a unor domenii cheie: sunet, display etc.

Nu are lag la nivel de UI, aplicațiile și widgeturile sunt puse direct pe ecranul de start și nu există acel meniu cu aplicații regăsit la multe telefoane Android. Totuși, printr-un launcher din Google Play schimbi MIUI-ul și ai meniul respectiv, dacă-l dorești în mod neapărat. Are acces la Google Play și la sute de mii de aplicații și jocuri. Este compatibil cu majoritatea jocurilor și aplicațiilor, le duce fără probleme și pe cele cu o grafică ceva mai complexă (Asphalt 8, Real Racing 3 etc)

Aplicațiile pot fi grupate în foldere pe ecranul de start. Sunt câteva aplicații preinstalate, dar bloatware-ul chinezesc mi s-a părut a fi la minim. Nu are suport pentru limba română, dar vorbim de unul dintre puținele compromisuri făcute când alegi un astfel de telefon Android.

Dintre aplicațiile preinstalate:

Aplicații care nu au nevoie de descriere: Compass, Torch, Mi Cloud, Scanner, Updater, Report a Bug;

Security – combină mai multe aplicații în una singură (Lista de blocare a apelurilor, Cleaner ce se ocupă de cache-ul rămas în smartphone, scanare în căutarea virușilor, Optimizare a bateriei și detalii legate de consumul său curent);

Mi Talk – inutil în țara noastră;

Kingsoft Office – suită pentru vizualizarea documentelor în format Office (Word, PowerPoint, Excel);

Kuai Pan – un fel de ES File Explorer;

Zona de notificări activabilă printr-un swipe de sus în jos este organizată în 2 porțiuni: acces rapid la unele setări ale telefonului, notificările propriu-zise cu mailuri noi primite, mesaje din social media etc). Meniul de setări de pe Redmi 1S este împărțit în Setări Rapide și Setări Generale. Una dintre funcțiile inedite incluse este DND – Do Not Disturb ce amintește puțin de Apple. Și MIUI în general amintește de iOS, asta nu mai este o necunoscută pentru multe persoane. Mai multe detalii în capturile de ecran. Apropo, în 2 săptămâni de utilizare a primit 2 update-uri de firmware de puțin peste 500 MB fiecare. Nu am idee dacă va face pasul spre 4.4 KitKat, dar mă aștept ca Xiaomi să facă un astfel de anunț la un moment dat.

Performanță

Screenshot-Xiaomi-Redmi-1S (52)

A trecut prin câteva teste de benchmark:

teste-benchmark-Xiaomi-Redmi-1S-1


Conectivitate

Xiaomi-Redmi-1S (10)

Se descurcă onorabil și la acest capitol. În primul rând vorbim de un telefon cu conectivitate dual-sim, suport pentru 2 cartele de dimensiuni normale. Se adaugă 3G-ul, Wi-Fi în standardele b/g/n pe 2.4 GHz, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS. GPS-ul funcționează rapid și precis, oferă și radio FM, dar recunosc că nu am avut curiozitatea să-l testez.

În ce privește 3G-ul și 2G-ul nu este vreo bandă de frecvență locală pe care nu o acoperă. Cei interesați de achiziție pot sta liniștiți din acest punct de vedere. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au poziționat reglarea volumului și tasta power, portul microUSB la bază și niciun element de conectivitate în lateral stânga.

În apelurile de voce se descurcă foarte bine și nu mă așteptam să puncteze atât de bine și la acest capitol.

Cameră foto și video

Xiaomi-Redmi-1S (5)

8 Megapixeli, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 1.6 Megapixeli ce filmează la 720p. Mă așteptam să fie o concesie în ce privește calitatea senzorului principal, dar face fotografii de calitate, focusează rapid pe obiectele din imediata apropiere.

Clip video făcut cu Xiaomi Redmi 1S;

Mai multe detalii găsiți în fotografiile făcute cu Xiaomi Redmi 1S:

Autonomie

Bateria de 2050 mAh este un micuț cal troian, iar autonomia nu este capitolul său forte. Procesorul supratactat la 1.6 GHz și display-ul de 4.7 inch cu rezoluție HD își cer partea cu prisosință. În funcție de setările utilizate poți atinge 1 – 2 zile de autonomie, dar cu display-ul la 30 – 40% din luminozitate, fără sincronizări în fundal, mai mult apeluri și SMS-uri, mai puțin browsing și jocuri.

Cu luminozitatea la maxim, sincronizări în fundal și activițăți solicitante s-ar putea goli acumulatorul de 2050 mAh și în doar 4 – 5 ore de utilizare. Apreciez că acumulatorul se încarcă rapid și o baterie externă în genul Xiaomi Mi Power Bank ar face o pereche bună cu Redmi 1S.

Preț

Xiaomi Redmi 1S – 649 lei la QuickMobile.

Concluzii

Xiaomi-Redmi-1S (20)

Xiaomi Redmi 1s este un adevărat campion al raportului des amintit de către mine (preț / specificații / experiență de utilizare). Sunt și câteva compromisuri inerente, cel mai presant fiind legat de autonomie. În rest, jos pălăria pentru compania chineză. După testarea lui Xiaomi Mi-3 și Xiaomi Redmi 1S înțeleg de ce s-au cocoțat direct pe locul 5 în topul vânzărilor de telefoane inteligente pe Q2 2014.

PRO

– raport preț / specificații / experiență de utilizare de-a dreptul excelent;

– design tineresc, materiale și finisare de bună calitate;

– display-ul IPS de 4.7 inch punctează la capitole cheie precum luminozitatea, unghiul de vizualizare și setările de personalizare privind afișarea culorilor;

– MIUI 5.0 fără pic de lag, compatibilitate cu majoritaeta jocurilor și aplicațiilor din Google Play;

– camera de 8 Megapixeli livrează fotografii de calitate.

CONTRA

– autonomie modestă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.