Xiaomi, companie care luna aceasta a aniversat 9 ani de la înfiinţare, continuă să surprindă întreaga lume prin device-uri excelente la preţuri mult sub competiţie. Acest aspect nu este o simplă campanie de marketing, ci o întreagă strategie la nivel de grup. Oficialii producătorului chinez au confirmat deja că Xiaomi nu câştigă bani din hardware, profitul obţinut din această categorie fiind unul foarte mic.
Un exemplu de astfel de smartphone este Xiaomi Redmi 6A. Acesta face parte din seria Redmi 6 şi este cel mai ieftin dintre toate. Chiar dacă între timp a fost anunţată şi seria Redmi 7, aceasta din urmă are preţuri uşor mai ridicate, mai ales că a fost prezentată luna trecută.
Xiaomi Redmi 6A la nivel teoretic este un device ultra low-cost, simplu, fără pretenţii, dedicat începătorilor, celor care vor un telefon inteligent cu funcţii minime, celor care au buget foarte redus sau chiar celor trecuţi de o anumită vârstă care vor să încerce puţin din tehnologia actualei generaţii de tineri.
Am testat acest telefon pentru a confirma / infirma că ieftin poate fi şi bun. La momentul actual Xiaomi Redmi 6A este cel mai ieftin smartphone al companiei chineze, exceptând modelul special Xiaomi Redmi GO ce face parte din proiectul Android Go al celor de la Google.
Material de tip unboxing:
httpvh://youtu.be/dAUtZVzqid0
Specificaţii Xiaomi Redmi 6A:
Design
Xiaomi Redmi 6A vine într-o cutie de retail portocalie devenită deja clasică pentru producătorul chinez. Aici găsim smartphone-ul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul, agrafa şi pachetul de instrucţiuni. Chiar dacă Xiaomi ne-a obişnuit şi cu alte accesorii, în acest caz nu s-a putut. Pentru a ţine preţul jos au trebuit să renunţe la orice element aducător de costuri suplimentare.
Noi am testat cea mai slabă versiune a seriei, Xiaomi Redmi 6A gold cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare. În această serie mai există şi Xiaomi Redmi 6 cu design similar, dar cu ceva îmbunătăţiri hardware şi Redmi 6 Pro, device care tinde spre graniţa dintre entry-level şi mid-range.
Xiaomi Redmi 6A este construit în totalitate din plastic şi are un aspect unibody destul de elegant. Smartphone-ul este foarte uşor, destul de bine finisat şi chiar dacă pe alocuri dă semne de ieftin, acest lucru este cumva normal. Chiar şi aşa pot spune că acest model arată mult mai bine comparativ cu alte device-uri de buget, ecranul cu aspect 18:9 ce acoperă o suprafaţă destul importantă din zona frontală oferind un aer modern şi un design potrivit pentru zilele noastre.
Telefonul este foarte compact, iar acest lucru vine cu două mari avantaje: uşor de utilizat cu o singură mână şi grip foarte bun. Pe spate s-au păstrat cele două benzi din plastic pentru antenele de comunicaţie wireless, o caracteristică devenită deja clasică pentru seria Redmi.
Recomand utilizarea unei huse de protecţie, mai ales că senzorul foto de pe spate iese puţin în relief, cât şi o folie de protecţie pentru un plus de siguranţă în utilizarea display-ului (este unul ieftin şi chiar dacă pare a avea ceva strat protector, acesta pare a se zgâria foarte repede).
Îmi place să văd că Xiaomi şi-a dat un minim de interes pentru acest smartphone şi chiar dacă timpul a trecut peste el, estetica rămâne de actualitate, iar construcţia mulţumitoare.
Ecran şi sunet
Smartphone-ul este echipat cu un ecran IPS de 5.45 inch cu rezoluție HD+ (1440×720 pixeli), aspect 18:9, protejat cu sticlă curbată 2.5D. Raport display-corp este de 72.7%, iar densitatea de aproximativ 295 ppi.
În principiu te-ai aştepta la un ecran foarte modest, însă nu este chiar aşa. Raportat la preţul său de comercializare aş spune că avem un panel bun spre foarte bun. Xiaomi Redmi 6A are o luminozitate decentă, un timp rapid de răspuns al touch-ului, un contrast destul de bine definit şi unghiuri de vizualizare largi. Culorile sunt totuşi cam palide, albul cere ceva înălbitor de calitate şi în general amestecul cromatic este cam şters.
Pentru acest tip de telefon aveam aşteptări mult mai reduse şi iată că Xiaomi a reuşit să mă surprindă. IPS-ul de pe acest device mi-a lăsat impresii mai mult decât satisfăcătoare.
Avem şi câteva setări ale ecranului: tipul de contrast (automat, crescut şi standard), tipul de culori predominante (calde, reci sau standard) sau modul de citire care reduce reflexia fundalului şi nu oboseşte ochii. Xiaomi Redmi 6A permite şi deblocarea prin dubla apăsare (Double Tap).
Sunetul cade în sarcina unui difuzor amplasat pe spate în zona inferioară. Acesta nu impresionează, însă pentru nevoile de zi cu zi este ok. Din păcate poziţionarea permite obturarea sunetului atunci când aşezăm telefonul pe o suprafaţă dreaptă. Nici prin jack-ul audio de 3.5 mm nu se schimbă foarte multe, sunetul redat fiind decent atât timp cât folosiţi o pereche de căşti mai de doamne-ajută.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Xiaomi Redmi 6A vine cu un hardware modest şi când zic modest sunt foarte elegant. Smartphone-ul este echipat cu un procesor MediaTek Helio A22 cu 4 nuclee ARM Cortex-A53 tactate la 2.0 GHz, IMG PowerVR GE GPU, 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare (9.65 GB reali) şi slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB (slotul este separat de conectivitatea dual-sim).
Informații relevate de CPU-Z pentru Xiaomi Redmi 6A;
Dacă Xiaomi Redmi 6A este un device ok la capitolul construcţie, ecran şi chiar cameră foto (veţi vedea o idee mai târziu), producătorul chinez a dat cu bâta în baltă când a ales acest procesor. MediaTek Helio A22 este o oribilitate de procesor, incapabil de a face mai nimic fără puţin lag. Pesonal aş fi ales oricând o soluţie Qualcomm în dauna MediaTek la acest nivel. Pur şi simplu nu prea există grad de comparaţie.
Xiaomi Redmi 6A vine cu MIUI 10.2 Global bazat pe Android 8.1 Oreo. Xiaomi a promis că într-un viitor update vom trece chiar la o versiune superioară de Android şi sper să mai optimizeze câteva ceva, atât cât este posibil. Chiar dacă actuala versiune de MIUI este mult mai reuşită, mai puţin consumatoare de resurse, procesorul integrat pe acest telefon nu este capabil să o ruleze fin. În permanenţă avem parte de întârzieri în răspuns, interfaţa se mişcă greu, iar pentru multitasking ai nevoie de nervi tari.
Despre MIUI nu cred că are rost să detaliem, mai ales că acest device nu reuşeşte să pună în valoare mai nimic din ce oferă această interfaţă. Cred totuşi că la acest capitul Xiaomi chiar nu trebuia să facă concesii şi bănuiesc că şi-au dat seama că au greşit în condiţiile în care noua serie Xiaomi Redmi 7 vine echipată cu un procesor foarte potent pentru acest segment, Qualcomm Snapdragon 632.
Aplicaţii prezente pe Xiaomi Redmi 6A:
Aplicaţii Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Chrome, Magazin Play;
Alte aplicaţii: Meteo, Galerie Foto, Teme, Securitate, Calculator, Ceas, Radio FM, Reportofon, Scaner, Busolă, Calendar, Muzică, Mi Video, Browser, Forum MIUI şi Facebook.
Performanță
Iată şi ce rezultate a obţinut Xiaomi Redmi 6A în testele de benchmark:
Conectivitate
Pe partea de conectivitate avem slot dual-sim (nanoSIM + microSIM), 4G VoLTE, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, bluetooth 4.2, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GLONASS și BDS, radio FM şi deblocare facială.
În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 34(2000), 38(2600), 39(1900), 40(2300) şi 41(2500).
Xiaomi Redmi 6A ştie şi 4G TDD de la RCS & RDS, însă nu are banda 20(800) utilizată de Orange, Vodafone şi Telekom, ceea ce ar putea duce la pierdere semnalului 4G în zonele în care doar această bandă este activă (în special cele rurale).
Pot spune că smartphone-ul a răspuns normal solicitărilor mele, nu am avut niciun fel de problemă legată de conectivitate. O singură chestie ciudată am de evidenţiat, Xiaomi susţine că acest device ar avea deblocare facială, însă oricât am încercat să gasesc acest tip de securizare a telefonului, recunosc că nu l-am descoperit.
Cameră foto și video
Ansamblul foto de pe Xiaomi Redmi 6A este format dintr-un senzor de 13 Megapixeli cu deschidere f/2.2, PDAF, LED flash și cameră frontală de 5 Megapixeli cu deschidere f/2.2.
O să credeţi că rezultatele fotografice sunt un dezastru, însă o să aveţi o surpriză mare. Ţinând cont de preţul extrem de mic pe care îl plăteşte un utilizator pentru acest smartphone, camera foto se descurcă excelent.
Imaginile obţinute sunt perfecte pentru platformele sociale, iar cu puţină lumină puteţi obţine unele bune şi de wallpaper. Fotografiile beneficiază de culori redate cât de cât corect şi contraste decente, însă îşi pierd mult din claritate în condiţii de low-light. Ştiu că mă repet, însă când spun aceste cuvinte mă raportez şi la segmentul de preţ din care face smartphone-ul şi rezultatele foto sunt peste multe alte device-uri din categorie.
Înregistrările video sunt în continuare dezamăgitoare, iar camera frontală obţine imagini cam înceţoşate.
Galerie de fotografii realizate cu Xiaomi Redmi 6A:
Clip video realizat cu Xiaomi Redmi 6A.
Autonomie
Bateria de 3000 mAh nu este cea mai grozavă, însă pentru nevoile acestui smartphone se descurcă onorabil. Cu mici eforturi puteţi trece pragul a 24 de ore de utilizare şi cam atât. Se simte că nu este un acumulator chiar de calitate, mai ales atunci când în redare video scad procentele mai rapid decât te-ai aştepta.
În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Xiaomi Redmi 6A a rezistat 6 ore și 23 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate.
Xiaomi Redmi 6A nu are încărcare rapidă, un ciclu complet de încărcare durează mai mult de 2 ore.
Preț
Xiaomi Redmi 6A a fost primit în teste de la banggood.com, retailer care are preţuri excelente la mai multe versiuni Redmi 6:
- Xiaomi Redmi 6A cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare – 75.99 dolari după aplicarea codului 4BG6A16C ;
- Xiaomi Redmi 6 cu 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare – 106.99 dolari după aplicarea codului 4BGR63CL3;
- Xiaomi Redmi 6 cu 3 GB RAM şi 64 GB spaţiu de stocare – 119.99 dolari după aplicarea codului 4BGR6GCL .
Concluzii
Xiaomi Redmi 6A este cel mai ieftin smartphone Xiaomi (exceptând versiunea specială Xiaomi Redmi GO) şi unul dintre cele mai ieftine telefoane ale momentului. Acest aspect se simte şi nu prea, depinde de caracteristica analizată.
Ca aspecte pozitive aş evidenţia dimensiunile (foarte compact şi uşor), construcţia (destul de reuşită), ecranul (surprinzător de bun) şi camera foto (excelentă pentru gama de preţ), în timp ce aspectele negative deranjante ar fi procesorul foarte modest care trage în jos întreaga experienţă de utilizare, sunetul şi înregistrarea video.
Xiaomi Redmi 6A este acel tip de device pe care nu ţi l-ai cumpăra (mai ales dacă ai ajuns să citeşti acest review), dar pe care l-ai oferi cadou unui copil, unui părinte sau unei rude care nu îşi permite un smartphone. Acest telefon este un compromis, unul rezonabil aş zice.
PRO
- ecran bun pentru segmentul său de preţ;
- autonomie decentă;
- cameră foto surprinzătoare;
- construcţie şi finisare mulţumitoare;
- uşor şi foarte compact;
- estetică actualizată;
- raport calitate-preţ reuşit.
CONTRA
- înregistare video dezamăgitoare şi cameră frontală modestă;
- ansamblu hardware extrem de modest chiar şi pentru cele mai simple task-uri;
- lag, întârzieri în rularea interfeţei MIUI;
- sunet slab.