Xiaomi nu se teme să folosească cuvinte puternice în comunicatul ce anunță lansarea lui Redmi Note 8 Pro.

Xiaomi anunță noul rege al smartphone-urilor de gamă medie.”

Nu este o alăturare ocazională. Daniel Desjarlais este Senior Product Marketing Manager al Xiaomi Global și în prezentarea lui Redmi Note 8 Pro a folosit titlul de rege de cel puțin 5 – 6 ori. Apropo, nu știu ce mănâncă băieții ăștia, dar nu i-ai fi dat mai mult de 20 – 25 ani, iar Desjarlais conform profilului de LinkedIn are peste 30 de ani. De fapt știu, de mâine îmi schimb alimentația.

Destul cu glumele forțate, seria Redmi Note s-a bucurat de succes comercial. Nu știu cine își mai amintește cât de căutat era Xiaomi Redmi Note 3 Pro la Digi Mobil. Pe Xiaomi Redmi Note 8 Pro o să-l găsiți în oferta operatorului de telecomunicații autohton.

Cine sunt utilizatorii de Redmi Note?

  • experți în performanță;
  • cei care caută valoarea;
  • pasionații de fotografie.

Așa spune Xiaomi, eu pot doar să confirm că sunt persoane atente la raportul preț / specificații.

Alte date preluate din prezentare:

  • 600.000 de Redmi Note 6 Pro vândute în 1 oră;
  • Redmi Note 7 – no. 1 în prima jumătate de an din 2019 într-un studiu al celor mai vândute smartphone-uri realizat de GSMarena (2o milioane unități vândute);
  • 100.000.000 de telefoane mobile Redmi Note vândute global.

După o introducere kilometrică să descoperim specificațiile lui Xiaomi Redmi Note 8 Pro, lansarea din România fiind realizată după cea din Rusia făcută cu doar o zi înainte. Planurile Xiaomi sunt clare în a promova terminalul în piețe emergente precum cea locală.

Specificații complete pentru Xiaomi Redmi Note 8 Pro:

  • display IPS de 6.53 inch cu rezoluție 2340×1080 pixeli, aspect 19.5:9, 395 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 5, raport display / corp de 84.9%, certificare IP52 în ce privește contactul cu praful și ușoare picături de apă;
  • procesor MediaTek Helio G90T dezvoltat pe 12nm, 2 x ARM Cortex-A76 la 2.05 GHz + 6 x ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz, Mali-G76 MC4 GPU, 6 GB memorie RAM, 64 / 128 GB stocare de tip UFS 2.1, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD);
  • Android 9 Pie cu MIUI 10;
  • 4G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.0, NFC, port infraroșu, jack de 3.5 mm, USB Type-C, A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS pe partea de localizare, cititor de amprentă în partea spate;
  • 64 Megapixeli cu f/1.9 de tip wide, 8 Megapixeli cu f/2.2 de tip ultrawide, 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru macro, 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp, înregistrează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu până la 120 fps, la 720p cu până la 960 fps, gyro-EIS, cameră frontală de 20 Megapixeli cu f/2.0, înregistrează la 1080p cu 30 fps;
  • baterie de 4500 mAh cu încărcare la 18W, 200 gr. și dimensiuni de 161.4 x 76.4 x 8.8mm.

Funcții pe care Xiaomi le scoate în față pentru Redmi Note 8 Pro:

Au început cu camera foto principală ce dispune de 4 senzori. Aș spune că trei sunt chiar utili, al 4-lea a fost adăugat mai mult pentru figurație. Probabil, sunt scenarii în care intră în funcțiune și senzorul de 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp.

Cei 64 Megapixeli se transformă în 16 Megapixeli în situațiile cu lumină slabă (tehnologia ce transformă 4 pixel în unul). Având atât de mulți megapixeli, poți face crop serios în imagine și rămân suficiente detalii. De aici și din rațiuni de cost, cred că Xiaomi nu a pus un senzor tele. Sunt curios să descopăr camera macro, deși mi se par a fi prea puține situații în care să ai nevoie în a face fotografii de la 2 cm distanță.

A fost o asociere drăguță. Cu senzorul de 64 Megapixeli ai putea fotografia o girafă și printul să fie la scara 1:1 (3.26 metri în înălțime și 2.44 metri în lățime). În testele comparative s-au referit de multe ori la Samsung GALAXY A80. Se pare că este benchmark-ul, referința Xiaomi în cazul lui Redmi Note 8 Pro.

În aplicația camerei veți descoperi un mod de noapte ce promite rezultate notabile cu tehnologia amintită mai sus ce duce pixelul la 1.6 microni. În slow-motion se duce până la 960 fps (element de obicei regăsit pe telefoane mobile din categoria premium). Xiaomi a adăugat și ceva AI pe partea de fotografie de portret.

Camera frontală de 20 Megapixeli dispune de:

  • înfrumusețare AI;
  • mod portret AI;
  • detecție scenă AI;
  • deblocare facială AI;
  • selfie-uri panorama;
  • declanșator din palmă.

AI cât cuprinde. Nu prea mai există funcție care să nu aibă la sfârșit și particula magică – inteligență artificială. Eu i-aș spune machine learning, dar mai bine extind subiectul într-un alt articol.

S-a vorbit după aceea despre ecranul lui Redmi Note 8 Pro. Xiaomi a avansat o valoare fantezistă legată de raportul display / corp – peste 90%. De fapt sunt 84.9%, valoare respectabilă pentru un smartphone cu preț în jurul a 1100 – 1200 lei.

Display-ul este de 6.53 inch cu un notch micuț în partea superioară, rezoluție de 2340×1080 pixeli, contrast 1500:1, luminozitate de până la 500 nits, acoperă spectrul NTSC în proporție de 84%, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5.

Au amintit și de protecția împotriva prafului și a apei, nu este waterproof, iar IP52 mi se pare așa ca să fie. Sunt protejate butoanele și porturile telefonului.

Legat de hardware, procesorul MediaTek Helio G90T nu ar trebui să vă sperie. A fost conceput în mod special pentru gaming pe smartphone. În slide-urile din prezentare am observat că a scos o valoare respectabilă în AnTuTu – 283.333 puncte față de Snapdragon 730 ce s-ar fi oprit în cazul lui GALAXY A80 la 243.291 puncte, iar la Oppo Reno cu Snapdragon 710 pe la 163.334 puncte.

Este primul Redmi Note cu răcire prin lichid. Scade temperatura cu 4 – 6 grade la componentele interne și 1.5 – 2 grade la exterior. Sosește cu 6 GB RAM și 64 / 128 GB stocare de tip UFS 2.1.

Prețurile practicate pentru Redmi Note 8 Pro;

Sunt trei variante de culoare: gri – Mineral Gray, verde – Forest Green, alb – Pearl White.

Redmi Note 8 Pro cu 6 GB RAM și 64 GB stocare – 1199 lei;

Redmi Note 8 Pro cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 1299 lei;

eMAG – lot de 700 unități în culoarea Mineral Gray cu 6 GB RAM și 64 GB stocare pe 16 octombrie = 1099 lei (disponibilitate pentru maxim 24 de ore);

Mi Store București – nu am găsit informații legate de numărul de unități, în culorile Forest Green și Mineral Gray cu 6 GB RAM și 128 GB stocare pe 16 octombrie – 1199 lei;

Din 21 octombrie îl veți găsi online la eMAG, Altex, Flanco, Black Tech și PC Garage. Ajunge și în oferta Digi Mobil după cum am spus și mai sus.

Distribuitori oficiali Xiaomi în România:

  • ABC DATA;
  • BLACK TECH GROUP;
  • WORLD COMM TRADING GFZ.

Redmi Note 8 Pro – primele impresii;

Design – nu sunt de spus prea multe. Este un smartphone cumva clasic, nu iese neapărat în evidență printr-un element distinctiv. Ecranul are un notch micuț în partea superioară, cu 500 nits l-aș considera decent ca luminozitate pentru clasa de produse din care face parte. Nu mi s-a părut a fi greu, merge a fi manevrat cu o singură mână. În partea spate sunt reflexii interesante aduse de sticlă, camera cu 4 senzori poziționați unul sub altul, cu excepția celui pentru adâncimea de câmp. Tot acolo se află și cititorul de amprentă. Cel puțin nu pare așa dubios precum alte telefoane mobile cu 4 senzori.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: portul infraroșu în partea superioară, reglarea volumului și butonul de pornire pe lateral dreapta, portul USB type-C, difuzorul și jack-ul de 3.5 mm la bază.

Hardware – problema nu este că avem un CPU MediaTek, mă aștept să se descurce bine în jocuri și aplicații cu grafică complexă. MediaTek nu prea este deschis să ofere suport pentru portarea de software în versiune superioară. Sper să-și fi schimbat abordarea în colaborarea cu Xiaomi. MediaTek Helio G90T ar putea scoate compania taiwaneză din anonimatul în care a intrat în ultima perioadă, Qualcomm mătură cu ei pe jos de o bună perioadă de timp.

Redmi Note 8 Pro este ajutat de 6 GB memorie RAM în cea mai rapidă configurație + stocare rapidă de tip UFS 2.1 pe 64 sau 128 GB. Alături de GPU sunt elemente ce-l ajută pe Note 8 Pro să fie alegerea celor interesați de un smartphone bun de gaming într-un buget specific de mid-range.

Cameră foto și video – nu am făcut fotografii, nu pot să trag concluzii. Este un alt element la care MediaTek nu prea se pricepe, dar aici ar trebui să conteze firmware-ul scris de Xiaomi.

Bateria – 4500 mAh. Majoritatea concurenților se opresc la 4000 mAh, Xiaomi s-a autodepășit și aici.

Îl voi testa, probabil, în săptămânile următoare și revin cu o recenzie. Nu știu dacă este neapărat un rege, dar cu siguranță este un competitor serios în rândul smartphone-urilor din categoria de mijloc. Problema Xiaomi ar putea fi dată de faptul că și concurența are produse serioase pe această nișă.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.