Pentru prima dată am intrat în contact cu YotaPhone în cadrul MWC Barcelona 2013. Da, prototipul a sosit în 2013. Era o noutate absolută la momentul respectiv. Între timp s-a lansat a 2 generație, dar nu și comercial. Pe site-ul lor nu găsiți decât YotaPhone, prima ediție. A doua urmează să debuteze în lunile următoare.
eMAG a trimis YotaPhone la test, cu puțin timp înainte de debutul comercial. Asta ca să nu credeți că am redactat recenzia de pe o zi pe alta. Au trecut mai mult de o săptămână, perioada în care am studiat smartphone-ul ce oferă atât un display clasic de 4.3 inch cât și un pane e-ink specific e-readerelor pe spatele său. Este o idee inedită, o soluție interesantă și de viitor, mai ales că ar putea crește consistent autonomia unui telefon cu Android.
Încep cu specificațiile detaliate pentru YotaPhone:
Design
Pachetul în care sosește smartphone-ul arată atenția la detalii și într-un fel mi-a amintit de OnePlus One. Cutia este compactă, în formă de paralelipiped, iar la interior dați de smartphone, încărcător alb, cablu microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear, agrafă pentru slotul cartelei microSIM, manuale de instrucțiuni. Încărcătorul are sigla YotaPhone / un Y și P combina și stilizat ce se aprinde când îl conectezi la priză.
YotaPhone adoptă un design unibody, fără acces la bateria de 1800 mAh. Au folosit un plastic de calitate. Impresia este de la prima vedere de telefon fabricat cu maximă atenție. Sunt câteva elemente ce-l diferențiază de alte telefoane Android, în afară de display-ul e-ink. În primul rând la baza ecranului nu regăsiți controale de tip tactil și nici touch buttons direct în interfață, printr-un swipe la stânga faci back și printr-un swipe la dreapta ieși direct pe ecranul de start. Același tip de controale se păstrează și pentru display-ul e-ink de spatele telefonului conceput de un startup rusesc.
Calitatea plasticului folosit mi-a adus aminte de policarbonatul de la HTC One X. Aduce un grip bun și nu adună amprentele sau praful, plastic mat și de calitate. Telefonul rusesc este mai subțire în partea superioară și crește în grosime cu cât cobori spre bază. Camera de 13 Megapixeli este poziționată pe spate, la bază și dusă spre extremitatea telefonului, spre a face loc la al doilea ecran.
Ca design te duce cu gândul la un telefon din categoria premium. Arată mai bine decât multe telefoane Android cuprinse ca preț între 1500 – 2000 lei.
Ecran și sunet
IPS de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Unora s-ar putea să li se pară a fi un ecran prea mic pentru un telefon Android cu preț de peste 1500 lei, alte persoane se vor lega de rezoluția HD etc. Nu uitați că la YotaPhone plătești al doilea display, te diferențiezi astfel de orice alt smartphone din piață și pentru a implementa o astfel de soluție s-au cheltuit ceva sume pe partea de R&D (research & development).
Ecranul frontal mi-a plăcut, 720p la un ecran de 4.3 inch mi se pare o soluție ideală, nu vezi pixeli, unghi larg de vizualizare, culori plăcute. Am punctat la capitolul design și metoda de control prin swipe ca alternativă la tastele capacitive sau fizice.
Al doilea ecran adoptă tehnologia e-ink ce punctează la partea de autonomie, efectul wow și aduce un plus de utilitate lui YotaPhone. Acesta ar fi și marele diferențiator față de concurență. Display-ul nu este de tip tactil, gesturi swipe la bază precum cele din partea frontală a telefonului, afișează mai multe niveluri de gri și nu este retroiluminat.
Speaker-ul este pozițonat pe spate, la bază. Livrează un sound bine calibrat, plăcut. Jack-ul de 3.5 mm l-au pus în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Căștile incluse în pachet sunt de tip in-ear, excelente.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elementele ce-l definesc pe YotaPhone în partea hardware: Qualcomm MSM8960 de tip dual-core la 1.73 GHz pe arhitectură Krait, Adreno 320 în rolul de accelerator grafic, 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare. Nu are slot pentru microSD, dar spațiul de stocare preinstalat mi se pare suficient pentru 90% din utilizatorii obișnuiți. Există posibilitatea de a accesa diverse servicii de stocare în cloud (Drive, Dropbox etc).
Procesorul Qualcomm este de generație mai veche și ceva cam energofag, mai multe detalii la capitolul autonomie. Cei 2 GB RAM ajută mult pe partea de fluență și compatibilitate cu mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean, fără modificări la nivel de UI, exact Android-ul care-l găseai pe telefoanele Nexus când erau cantonate la această versiune Android. Din păcate nu am nicio informație legată de un eventual update la Android 4.4 KitKat. Este primul lor telefon și ar avea tot interesul să ofere 4.4 KitKat, dar nu se știe nimic la momentul actual.
Nu sunt foarte multe aplicații preinstalate, iar meniul cu setări este preluat integral de la Android-ul în variantă stock. Sunt aplicații optimizate pentru display-ul e-ink.
Internet Hub – preia informație din diverse surse și poți avea rss-ul direct pe ecranul e-ink, citești în voie din domeniile care te interesează;
Organiser – calendar cu activițăți programabile, memento ce poate fi adăugat pe spatele smartphone-ului;
Bookmate – cărți ce merg la fix pe tehnologia e-ink;
Wallpaper – setezi wallpaper-ul pentru display-ul e-ink. Sunt câteva imagini de efect presetate.
Se adaugă TeachMe cu diverse formule, Notepad (notițe) și cam atât.
Ecranul e-ink se activează automat și când faci fotografii, o pictogramă ce transformă telefonul într-o cameră retro, iar imaginile captate sunt afișate și pe ecranul alb – negru, de efect într-un fel pentru cei care fac fotografiile selfie și nu numai. Poți să setezi ca o hartă din Google Maps să rămână activă pe display-ul e-ink și astfel scutești energia acumulatorului de 1800 mAh. Aplicația ce permite asta se numește MapsWithMe.
Alte aplicații preinstalate:
ABBYY Lingvo – dicționar în diverse limbi;
Radio FM – nu are nevoie de descriere;
OfficeSuite – utilitar pentru documente în format Office (Word, Excel, PowerPoint).
Cu hardware-ul mai sus amintit a rulat și jocuri cu grafică complexă în genul Real Racing 3, Asphalt 8, nu au fost probleme pe partea de socializare sau în jocurile și aplicațiile folosite în mod deosebit pe un telefon cu software powered by Google. Totuși, mi-aș fi dorit un hardware mai nou. YotaPhone-ul din prima generație putea fi actualizat cu un Snapdragon 600 sau un CPU Qualcomm din modelele mai noi. Este salvat in extremis de cei 2 GB RAM și spațiul de stocare de 32 GB.
Performanță
L-am trecut prin teste de benchmark și am consemnat rezultatele mai jos:
Conectivitate
Dispune de 4G și atinge viteze în download de până la 100 Mbps, se adaugă suport pentru rețeaua clasică pe 3G, Wi-Fi în standardele uzuale (b, g și n), bluetooth, Wi-Fi hotspot.
În partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm și butonul de power în colțul opus. Slotul pentru microSIM se suprapune peste butonul de power, soluție originală. În lateral dreapta nu se află niciun element de conectivitate, la bază dați de portul microUSB, iar în lateral stânga de reglarea volumului.
Nu se oferă acces la bateria de 1800 mAh, carcasă unibody. Nu am avut probleme în ce privește semnalul, acoperire 3G fără probleme, iar pe partea de apeluri
Cameră foto și video
13 Megapixeli cu LED flash, ușor anemic, cameră frontală de 1 Megapixel. Cu senzorul de 13 Megapixeli trebuie să ai răbdare, în primul rând că trebuie să te obișnuiești cu camera pusă prea în margine și să-ți retragi degetele la timp ca să nu strice minunăția de fotografie. Pe de altă parte, focalizează ceva cam greu, iar adaptarea pe partea de luminozitate durează ceva. Una peste alta, cu răbdare scoți fotografii decente.
Fotografii făcute cu YotaPhone:
Autonomie
Valoarea de mai sus este atinsă cu telefonul în stand-by, destul de bine și așa. :)
Bateria de 1800 mAh este pusă la lucru de procesorul gurmand și salvată într-un fel de panelul e-ink de pe partea spate ce permite efectuarea unor aplicații de genul citit de cărți, GMaps și feed rss menținând inactiv display-ul principal.
La folosire intensivă pe display-ul principal nu trece de trei sferturi de zi (luminozitate la maxim, mail, socializare, ceva jocuri și browsing intensiv).
Preț
YotaPhone – 1699 lei la eMAG.
Concluzii
YotaPhone este un telefon original, iar display-ul e-ink ar putea avea și mai multe funcții, un pic de polivalență ar fi binevenită. Cumperi YotaPhone dacă vrei să fii diferit și să uimești prin al doilea ecran încorporat. Alte motive nu prea găsesc.
PRO
– design plăcut, calitate pe partea de fabricație, atenție maximă la detalii;
– display secundar de tip e-ink ce ajută economia de energie și-l face perfect pentru parcurgerea unor cărți în format electronic, feed RSS etc;
– compatibil cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;
– bloatware zero.
CONTRA
– performanțe modeste;
– cameră de 13 Megapixeli ce putea fi mai bine calibrată;
– autonomie legată poate prea mult de folosirea display-ului secundar, procesor gurmand din acest punct de vedere.
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/8ytL_JZ_XOQ