ZTE Blade G – review

08/03/2014

În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez un smartphone din categoria low-cost: ZTE Blade G. Telefonul este importat de către ASBIS în țara noastră. Sunt trei modele ZTE care vin prin acest importator: ZTE Blade V, ZTE Blade G și ZTE Grand S Flex.

Sunt câteva elemente ce-l diferențiază pe ZTE Blade G de liga telefoanelor ieftine cu Android: display IPS de 4.5 inch, procesor și accelerator grafic de proveniență Qualcomm, cameră de 5 Megapixeli și baterie de 2000 mAh. Acestea ar fi punctele sale PRO, la prima vedere.

Am avut ocazia să mai testez produse ZTE, în casă mai am un ZTE Grand X In achiziționat de la Cosmote. Se potrivește pe nevoile de comunicare ale persoanei ce-l folosește. Au mai fost mici probleme când telefonul refuză să efectueze sarcini simple cum ar fi răspunsul la un apel vocal și necesită resetare. Mai este și faptul că ZTE a adus Android 4.1 Jelly Bean pe Grand X In în anumite piețe, iar pe plan local l-au lăsat la 4.0 Ice Cream Sandwich.

Totuși, articolul de față este legat de ZTE Blade G, un smartphone cu preț de 609 lei, CPU Qualcomm dual-core. La nivel de specificații amintește într-un fel de Orange Nivo (Qualcomm dual-core + Adreno 203 GPU).

Specificații detaliate pentru ZTE Blade G:

Smartphone

Date tehnice

ZTE Blade G

Ecran

IPS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, 218 ppi

Procesor

Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play dual-core pe ARM Cortex-A5 la 1.2 GHz

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 1.9 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Adreno 203

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, radio FM stereo cu RDS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

2000 mAh

Greutate

140 gr.

Grosime

9.2 mm

Design

ZTE-Blade-G (1)

În pachet dați de smartphone-ul ZTE de 4.5 inch, încărcător pe USB 2.0, căști clasice negre pe jack de 3.5 mm, manual de instrucțiuni și cablu microUSB – USB 2.0. ZTE nu a dorit să epateze în ce privește ambalajul și din acest punct de vedere s-a mizat pe simplitate maximă.

Este un smartphone de 4.5 inch destul de compact. La această impresie contribuie și lipsa tastelor capacitive de la bază. Au fost înlocuite de touch buttons direct pe display, în stilul GALAXY Nexus, Nexus 4, Nexus 5. Cele trei controale direct la baza ecranului sunt de la stânga la dreapta: Back / Înapoi, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații Recente.

Marginile lui ZTE Blade G sunt îmbrăcate într-un plastic lucios ce imită metalul, culoarea argintie. O astfel de soluție folosește și Samsung la GALAXY S4, S5. Totuși, ZTE pare a fi implementat mai bine acel plastic și nu dă impresia că s-ar exfolia prea ușor în timp. Spatele lui Blade G este îmbrăcat într-un albastru închis, mat. Capacul acoperă bateria de 2000 mAh, slotul pentru SIM-ul de dimensiuni normale și slotul pentru microSD de până la 32 GB. SIM-ul poate fi pus sau scos fără a îndepărat acumulatorul din lăcașul său. Nu trebuie să-l oprești / repornești la schimbarea cartelei.

Marginile ecranului de 4.5 inch sunt destul de înguste, îmbrăcate într-un negru lucios. Avem trei culori la ZTE Blade G: muchii argintii, negru la marginile ecranului și albastru închis pe spatele său. Camera de 5 Megapixeli iese puțin în profil și pare a fi predispusă la zgârieturi. O husă s-ar dovedi de ajutor pentru a evita astfel de intemperii.

Logo-ul ZTE nu-l găsiți în partea frontală ci doar pe spatele smartphone-ului, un branding neintruziv. ZTE Blade G este un smartphone simplu, corect pentru categoria sa de preț.

Ecran și sunet

ZTE-Blade-G (11)

IPS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, 218 ppi. Nu impresionează în ce privește luminozitatea și culorile, dar pentru categoria sa de preț se descurcă onorabil. Touch-ul funcționează precis, la baza ecranului nu sunt taste capacitive și mai multe detalii am oferit la capitolul design.

Micuțul speaker îl regăsiți în spate, spre marginea smartphone-ului. La volum maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă. Sunetul oferit de ZTE Blade G nu se evidențiază prin amplitudine sau bass. Aș zice că este mediocru din acest punct de vedere. Totuși, este genul de smartphone pe care-l auzi când sună în buzunar. Jack-ul de 3.5 mm este dispus în partea superioară, pe lateral. Căștile din pachet le-aș evita și recomand achiziția unora intraauriculare din comerț. Prețurile se învârt în jurul a 30 – 40 lei pentru unele de o calitate destul de bună.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ZTE-Blade-G (13)

Sunt câteva elemente ce-l caracterizează pe ZTE Blade G: Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play de tip dual-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A5, 512 MB RAM, Adreno 203 GPU. Aș fi preferat un MediaTek 6589 la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7 + PowerVR SGX544.

Telefonul are lag / întârziere în meniu. De aceea trebuie tratat cu răbdare atunci când își face update-urile de aplicații prin intermediul Google Play. Se descurcă la randarea rapidă a clipurilor din YouTube sau a fișirelor în format 720p. Totuși, întârzierea în meniu este evidentă în multe situații și nu scapi de ea nici la utilizarea unui launcher din magazinul Android.

Un element pozitiv ar fi Android 4.1.2 Jelly Bean fără schimbări majore la nivel de UI din partea ZTE. La MWC Barcelona 2014 am văzut câteva telefoane ZTE cu un nou UI, cu aplicațiile și widget-urile puse direct pe ecranul de start, în stilul iOS. Nu este cazul la ZTE Blade G care la capitolul UI se aseamănă cu ZTE Grand X In.

Bloatware-ul adus de către producător aș spune că este la nivel minim. Pe lângă aplicațiile specifice unui telefon cu Android mai sunt promovate pe Blade G: Full Share / aplicație ce permite redarea conținutului de pe smartphone direct pe TV și asta fără niciun fir, Kingsoft Office – suită de aplicații pentru Office (Word, Excel, PowerPoint), Lanternă – nu cred că mai are nevoie de o descriere, My Easy Acces – personalizare a shortcut-urilor de pe ecranul de blocare / deblocare, NotePad – îți iei notițe într-un caiet virtual, radio FM, Task Manager, TouchPal X – pentru cei interesați de o alternativă la tastatura touch oferită din fabrică pe smartphone-urile Android.

Am instalat câteva jocuri Android mai cunoscute și impresiile nu sunt tocmai pozitive. 1 GB RAM l-ar fi ajutat mult și ar fi adus un plus de compatibilitate cu jocurile din Google Play. Pe de altă parte, Adreno 203 este un accelerator grafic destul de vechi cu performanțe slabe. Trebuie să punctez că până la urmă, ZTE Blade G este un telefon low-cost și sunt compromisuri inerente în această categorie de preț.

Rulează Clumsy Bird și Temple Run 2, dar în mod inexplicabil afișează eroare la Subway Surfer și Angry Birds: Go. În browsing se descurcă modest, nu excelează, dar nici nu este cel mai prost din curtea școlii.

Performanță

Screenshot_2014-03-08-20-25-45

Am rulat câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am grupat în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

ZTE Blade G

Quadrant Standard

2673 puncte

AnTuTu Benchmark

7524 puncte

CF-Bench

5104 puncte

NenaMark 1

57.7 fps

NenaMark 2

33.2 fps

Vellamo

HTML5 – 1129 puncte

METAL – 330 puncte

3DMark

Nu a fost capabil să ruleze aplicația până la capăt. Se recomandă 1 GB RAM.

BrowserMark 2.0

Nu am reușit să rulez testul de benchmark.

HTML5test

466 puncte cu browserul Chrome pentru Android

Conectivitate

ZTE-Blade-G (4)

Include un modem 3G destul de slăbuț: viteze de până la 7.2 Mbps în download la un smartphone de 610 lei când sunt telefoane ieftine cu Android de 4 – 500 lei capabile să atingă 21 Mbps în download. Include Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth, A-GPS.

În partea superioară dați de butonul de power și jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta au poziționat reglarea volumului, la bază se află portul microUSB cu rol în încărcarea bateriei de 2000 mAh și conectarea la PC. În lateral stânga nu mai este niciun element de conectivitate.

Calitatea apelurilor de voce mi s-a părut destul de ok, peste media telefoanelor din aceeași gamă. Sunetul oferit este clar, puternic. În Wi-Fi sau 3G nu am sesizat probleme în ce privește stabilitatea conexiunii.

Cameră foto și video

ZTE-Blade-G (5)

5 Megapixeli, autofocus și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Mai multe fotografii făcute cu ZTE Blade G găsiți în galeria dedicată. Se descurcă mai bine decât alte telefoane de 5 – 6 – 700 lei. LED-ul flash se evidențiază prin intensitate.

Autonomie

Screenshot_2014-03-06-18-26-20

Punctul PRO major al lui ZTE Blade G este dat de autonomie. Bateria de 2000 mAh își face treaba, iar  cu luminozitate pe maxim + utilizare în mod intensiv și nu prea ai cum să-i consumi acumulatorul într-o singură zi. Cu luminozitatea la 50% și utilizare moderată aș spune că atinge 2 – 3 zile fără probleme.

Asta și pentru că la nivel hardware include un CPU low-power, consum redus de energie și performanțe modeste.

Preț

eMAG – 609 lei.

Concluzii

ZTE-Blade-G (18)

ZTE Blade G nu impresionează și s-ar putea să găsiți telefoane cu prețul situat între 5 – 700 de lei care să livreze o experiență de utilizare superioară smartphone-ului chinez. Este trădat de procesor, memoria RAM, acceleratorul grafic.

PRO

– design plăcut, linii simple;

– rezultate destul de bune în ce privește camera principală de 5 Megapixeli;

– puțin bloatware preinstalat;

– autonomie considerabilă;

CONTRA

– hardware modest, lag în sistemul de operare la desfășurare a mai multe operații în mod concomitent, multe jocuri cu priză la public nu sunt suportate.

Partea de unboxing și primele impresii:

httpvh://youtu.be/KXjOz033OZE

Câteva fotografii cu ZTE Blade G:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.