Astăzi vă voi prezenta un smartphone entry-level foarte ieftin, dar care a reușit să-mi lase o impresie pozitivă după câteva zile de utilizare. Microsoft Lumia 435 Dual SIM costă în această perioadă puțin peste 300 de lei, dar varianta ce acceptă o singură cartelă SIM coboară sub acest prag. Așadar, dacă nu aveți neapărat nevoie de suport dual SIM, puteți cumpăra un smartphone cu sistem de operare Windows Phone 8.1 pentru mai puțin de 300 de lei.

Interesant este să aflăm dacă un astfel de dispozitiv reușește să ofere un pachet echilibrat la așa un cost de comercializare sau există șansa să se fi făcut prea multe compromisuri. Eu zic că nu, dar să lăsăm concluziile pentru final.

Specificații Microsoft Lumia 435 Dual SIM:

Specificatii Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Design

Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Micuța cutie în care a venit Microsoft Lumia 435 Dual SIM mai conținea bateria, încărcătorul pe microUSB și un mic ghid de utilizare. Atât. Nu este oferit un cablu de date microUSB – USB sau căști audio. Primul pas către un preț mic a fost făcut aici.

Din punct de vedere al design-ului, Microsoft Lumia 435 Dual SIM nu se diferențiază de gama Lumia și-ți va fi greu să-l confunzi cu un smartphone de la alt producător. Colțurile carcasei sunt aproape drepte, dar cele ale sticlei care acoperă display-ul sunt rotunde și astfel se creează un contrast de forme.

Deși ai putea crede că Microsoft Lumia 435 Dual SIM are o structură de tip unibody, nu este cazul de așa ceva. Capacul spate se întinde până la ecran fără să-ți dea prea multe indicii de unde ar putea fi desfăcut. Un abțibild ce era lipit pe spatele smartphone-ului îți dă câteva informații despre cum poți avea acces la baterie și sloturile cartelelor SIM sau al cardului microSD.

Culoarea exemplarului sosit la test era un portocaliu intens. Mai poate fi cumpărat în variante de verde, alb sau negru. În funcție de preferințe, nuanțele carcasei pot plăcea sau dimpotrivă, pot deranja.

Din punct de vedere al construcției, Microsoft Lumia 435 Dual SIM nu lasă impresia de smartphone ieftin. Plasticul carcasei este de bună calitate, îmbinările reușite și finisările cel puțin corecte.

Grosimea de 11.7 mm raportată la celelalte dimensiuni ale unui dispozitiv cu ecran de 4 inci este prea mare și reprezintă practic singurul minus pe care-l găsesc la capitolul design. De fapt al doilea, după lipsa din pachet a unui cablu de date microUSB – USB.

Ecran și sunet

Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Ecranul de 4 inci al lui Microsoft Lumia 435 Dual SIM nu este tocmai rău, dar se putea și mai bine. Pentru prețul său aș spune că merge și așa, dar poate un panel de mai bună calitate nu ar fi stricat.

În special unghiurile de vizualizare deranjează. Cele sus-jos sunt chiar prea înguste, în timp ce de la stânga la dreapta nu sunt rele. Există situații des întâlnite în care trebuie ajustat unghiul din care privești display-ul pentru o acuratețe mai mare a culorilor afișate.

Acestea nu sunt nici ele cele mai grozave, fiind un pic cam șterse. Ar fi meritat să fie ceva mai vivide.

În rest, celelalte elemente, precum luminozitatea maximă, rezoluția și răspunsul la atingere, sunt bune. Una peste alta, aici am remarcat un al doilea pas făcut către atingerea unui cost scăzut de comercializare.

Sunetul oferit prin difuzorul de pe spatele smartphone-ului este puternic, dar de o calitate slabă. Deloc bine conturat și fără bass, acesta își va face treaba pentru ca voi să nu pierdeți apelurile, dar nu va oferi satisfacție dacă vreți să ascultați muzică.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă radical. Cu niște căști de calitate vei primi un sunet ce poate rivaliza cu cel oferit de un mp3 player ce costă la fel cât Microsoft Lumia 435 Dual SIM. Aici numai cuvinte de laudă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Chiar dacă procesorul Qualcomm Snapdragon 200 dual core la 1.2 GHz și acceleratorul grafic Adreno 302 sunt în deplină concordanță cu prețul lui Microsoft Lumia 435 Dual SIM, acesta se revanșează prin memoria RAM de 1 GB și spațiul de stocare de 8 GB. În realitate de doar cca. 3.5 GB, el poate fi extins cu un card microSD de până la 128 GB.

Prin meniu, în browsing sau pe rețelele de socializare, Microsoft Lumia 435 Dual SIM nu are nevoie de mai mult decât ansamblul hardware pe care îl încorporează. Nu există lag, nu ai parte de neplăceri, nu se blochează.

Pentru jocuri, în schimb, un procesor quad-core și un alt GPU, ceva mai performant, ar fi fost recomandate. În esență, nu-ți cumperi un Microsoft Lumia 435 Dual SIM pentru jocuri.

Sistemul de operare din spatele lui Microsoft Lumia 435 este Windows Phone 8.1. Acest model de smartphone este Windows 10 ready, ceea ce înseamnă că update-ul către această nouă versiune de software este garantat de către compania americană. Chiar sunt curios cum vor reuși aceștia să optimizeze noul sistem de operare pe acest ansamblu hardware.

Aplicațiile preinstalate pe Microsoft Lumia 435 Dual SIM sunt aceleași ca și în cazul altor smartphone-uri de la Microsoft. Amintesc dintre ele pe: Facebook, App Social, Călătorii, Culinar, Economisire energie, Finanțe, Foodpanda – Food Delivery, Gameloft Hub, HERE Drive+, HERE Maps, LINE, Lumia Camera, Lumia Selfie, Lumia Storyteller, Lumia VIP, Messenger, MixRadio, Office, OneDrive, OneNote, Outlook, Podcasturi, Sănătate și fitness, Skype, Știri, Zalo. Multe, ca de obicei, dar unele pot fi dezinstalate dacă nu le considerați necesare.

Performanță

Teste benchmark Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Câteva teste de benchmark din magazinul de aplicații Windows au fost rulate și de Microsoft Lumia 435 Dual SIM. Rezultatele sunt trecute în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Conectivitate

Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Microsoft Lumia 435 Dual SIM acceptă două cartele de tip micro SIM. Ambele pot fi accesate numai după ce scoatem acumulatorul din locașul său. La fel și pentru cardul de memorie microSD.

Celelalte elemente de conectivitate sunt: Wi-Fi 802.11  b/g/n, hotspot, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM cu RDS, micro USB 2.0 (pe laterala de jos), jack de 3.5 mm (în partea de sus). Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt poziționate pe partea dreaptă a smartphone-ului.

Calitatea în apelurile de voce este bună, iar recepția și stabilitatea semnalului GSM în aceeași notă.

Cameră foto și video

Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Nu insist prea mult cu cel de-al treilea compromis făcut pentru atingerea prețului scăzut al lui Microsoft Lumia 435 Dual SIM. Camera foto principală este de doar 2 Megapixeli și deci orice așteptare ridicată din această direcție se va încheia cu dezamăgire absolută. Să zicem că pentru Facebook, camera foto ar putea fi utilizabilă, dar cam atât.

Mai jos aveți câteva exemple de poze realizate cu Microsoft Lumia 435 Dual SIM. Clipurile video sunt în totală concordanță cu fotografiile: lipsă de detalii, culori prost reprezentate și zgomot în imagine.

Autonomie

Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Bateria de 1560 mAh poate părea subdimensionată, dar oferă o autonomie decentă. Dacă acest aspect este important în alegerea unui smartphone de circa 300 de lei, atunci Microsoft Lumia 435 Dual SIM poate fi alegerea cea mai fericită.

În condiții de utilizare intensă tot va reuși să treacă cu brio de 12 – 14 ore. În condiții medii de folosință, va aduce chiar și două zile departe de priză. În vizionare de clipuri pe YouTube prin Wi-Fi a trecut de 6 ore cu luminozitatea ecranului la 50%.

Preț

Microsoft Lumia 435 Dual SIM – 319 lei la eMAG

Concluzii

Microsoft Lumia 435 Dual SIM

Tot timpul în acest review v-am adus aminte de prețul lui Microsoft Lumia 435 Dual SIM. De ce? Pentru că acest aspect este poate cel mai important în cazul smartphone-ului de față. Sunt multe puncte slabe peste care putem trece tocmai din această cauză: costul de comercializare ce a ajuns în jurul a 300 de lei.

Nu-i poți cere imposibilul lui Microsoft Lumia 435 Dual SIM pentru această sumă și dacă stau bine să mă gândesc reprezintă chiar o alternativă de luat în seamă în dauna anumitor smartphone-uri cu Android din aceeași categorie de preț.

Din principalele puncte pro sau contra de mai jos puteți decide dacă afirmația de mai sus este valabilă și în cazul vostru. Adică, vedeți peste ce puteți trece și ce anume apreciați în special la un smartphone pentru a vă ajuta în decizia de cumpărare.

PRO:

– construcție solidă, materiale și finisări corecte;

– sunet foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm;

– sistem de operare ce rulează fluent și update garantat către Windows 10;

– autonomie bună a bateriei;

CONTRA:

– unghiurile limitate de vizualizare sus-jos te forțează să cauți mereu poziția ideală pentru a vedea culorile în mod corect;

– cameră foto cu rezultate slabe.