Încă de când v-am prezentat primele informații referitoare la Vodafone Smart Ultra 6 ne-am arătat interesul față de acest phablet cu un raport optim preț/specificații. Emil Dragotă a încercat să facă rost de o unitate pentru review din momentul în care acest smartphone a ajuns în țara noastră, dar până acum câteva săptămâni nu a avut succes.

Asta până când Vodafone România a decis că modelul Vodafone Smart Ultra 6 trebuie să ajungă și la gadget.ro. Iar atunci când a făcut-o, nu am primit doar o unitate pentru review, ci două. Una dintre ele a ajuns la mine spre a fi testată pe îndelete, iar cealaltă a rămas la Emil Dragotă, care probabil va așterne câteva impresii cât de curând.

Specificații pentru Vodafone Smart Ultra 6:

Specificatii Vodafone Smart Ultra 6

Design

Vodafone Smart Ultra 6 (3)

Vodafone Smart Ultra 6 a ajuns la noi în cutia de retail, una realizată din carton reciclat și deci prietenoasă cu mediul înconjurător. În pachet, alături de smartphone, am mai găsit un încărcător, un cablu microUSB – USB 2.0, căști, o agrafă pentru accesul la cartela nano sim și la cardul microSD, manual de utilizare și certificat de garanție.

Varianta primită de mine este cea Antracit, Vodafone Smart Ultra 6 putând fi cumpărată și în versiunea de culoare albă.

Fiind un dispozitiv cu ecran de 5.5 inci în diagonală, Vodafone Smart Ultra 6 nu este tocmai compact. De aceea, pe alocuri va mai primi și apelativul de phablet. Raportul ecran/corp de circa 70% nu este tocmai cel mai bun, dar am întâlnit și mai rău.

Aspectul pentru Vodafone Smart Ultra 6 poate fi considerat clasic, fără elemente de design spectaculoase. Colțuri și margini rotunjite și o bandă cromată despre care îmi este greu să-mi dau seama dacă-i chiar din metal sau e din plastic. Și în jurul camerei foto principale găsim o mostră din aproximativ același material.

Partea din față a phablet-ului nu propune niciun logo sau denumirea producătorului, acestea regăsindu-se doar pe spatele dispozitivului: în centru logo-ul, iar jos, cu caractere destul de mici aflăm denumirea modelului și faptul că este produs de ZTE.

Tastele capacitive cu rol de Înapoi, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente (de la stânga la dreapta) nu pot fi zărite decât atunci când sunt iluminate din spate. Culoarea luminii ce dezvaluie aceste butoane tactile este plăcută (cel puțin din punctul meu de vedere) fiind vorba de un albastru, să-i spunem, intens.

Mi-a plăcut cum tasta Home, cea din centru, în formă de cerc, preia rolul unui LED de notificare atunci când este cazul. Un apel pierdut, un SMS, mail sau orice altă notificare fac tasta Home să se aprindă intermitent. Aveți cel puțin o imagine care exemplifică acest fapt în galeria foto de la sfârșit.

Vodafone Smart Ultra 6 nu arată deloc rău ca aspect. Este un smartphone cu corp unibody, ce nu-ți dă acces la bateria de 3000 mAh. Ai putea să crezi altceva la o primă privire, întrucât există o muchie ce pare că face legătura între spatele dispozitivului și marginile sale. Nu este cazul de un capac, singura îmbinare fiind în dreptul fâșiei cromate.

Materialele sunt reprezentate în cea mai mare parte de plastic, care însă nu mi-a lăsat tocmai impresia că ar fi de calitate ridicată. Nu este rău, doar că pare ușor cam ieftin.

Finisările sunt bune, nu există lufturi sau margini care să agațe, dar construcția generală putea fi mai solidă. Părea destul de rigid, dar după circa două săptămâni a început să mai scoată zgomote neplăcute dacă-l strângeam mai tare în mână. Iarăși, nu ceva foarte grav și nemaiîntâlnit, mai ales în zona de preț în care se luptă Vodafone Smart Ultra 6.

Ecran și sunet

Vodafone Smart Ultra 6 (12)

Ecranul lui Vodafone Smart Ultra 6 este un IPS de 5.5 inci cu rezoluție Full HD. De la prima analiză a specificațiilor nu are cum să nu te mire că un astfel de panel poate fi integrat într-un smartphone ce costă sub 200 de euro la liber.

Când display-ul se aprinde, ești uimit din nou. Nu-i nici pe departe vorba de un panel de calitate îndoielnică. Pentru asta stau mărturie culorile aprinse, totuși nu supărătoare, luminozitatea suficientă și unghiurile foarte largi de vizualizare. Ecranul este cu siguranță unul dintre punctele forte ale lui Vodafone Smart Ultra 6.

Mai mult, în bătaia directă a soarelui acest display reușește să-ți facă viața mai ușoară decât te-ai aștepta. Nu este perfect, dar la mai puțin de 200 de euro se descurcă și aici foarte bine.

Sunetul din difuzorul extern, aflat pe spatele dispozitivului, în colțul din dreapta-jos, este foarte echilibrat. Fără un volum maxim care să te dea pe spate, totuși suficient de puternic, acesta își face foarte bine treaba. Prezintă chiar și destul bass pentru o bună experiență multimedia.

Odată conectate căștile la Vodafone Smart Ultra 6 ai parte din nou de o surpriză plăcută. Sunetul este bun, fiind redate corect toate frecvențele. Intensitatea este și ea suficientă, asta dacă nu cauți cumva să le faci rău propriilor timpane.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vodafone Smart Ultra 6 (13)

La începutul acestui capitol trebuie să fac din nou referire la prețul lui Vodafone Smart Ultra 6. Pare greu de crezut că poți avea cu mai puțin de 200 de euro un smartphone cu procesor Snapdragon 615 de tip octa-core și 2 GB de RAM, plus 16 GB spațiu de stocare (11.16 GB real) ce poate fi extins cu un card microSD de până la 128 GB. Acesta a fost și motivul pentru care ne-am dorit foarte tare să testăm acest smartphone. Specificațiile tehnice raportate la prețul de comercializare păreau prea bune.

Poate că experiența în utilizare ne va face să ne schimbăm opinia despre Vodafone Smart Ultra 6. Vă spun că nu este cazul.

Phablet-ul rulează un Android 5.0.2 stock, nativ, fără vreo interfață grafică adăugată de Vodafone. În majoritatea timpului sistemul de operare rulează fluent, tranzițiile se efectuează rapid, nu agață, iar lag-ul este aproape inexistent. Spun aproape, pentru că mai apar scenarii în care Vodafone Smart Ultra 6 te enervează. Nu multe sau dese, dar există.

Mi s-a întâmplat și să se blocheze complet, urmând apăsarea butonului power continuu timp de mai multe secunde spre a închide complet smartphone-ul. Mi s-a întâmplat și să se restarteze singur, din proprie inițiativă și mi-a ieșit de câteva ori din diferite aplicații, fără ca măcar să mă întrebe dacă eu vreau :).

Totuși au fost destul de rare situațiile descrise mai sus. De fapt primele două scenarii s-au întâmplat decât câte o singură dată fiecare în decurs de aproape o lună de când folosesc Vodafone Smart Ultra 6.

Jocurile complexe rulează bine, deși mai există momente când apare lag-ul. Ele nu persistă, ci doar apar și dispar în câteva secunde la intervale nedefinite, fără ca eu să-mi pot da seama din ce cauză.

Aplicațiile preinstalate pe Vodafone Smart Ultra 6 sunt câteva la număr, dar cele mai multe de la Vodafone pot fi dezinstalate. Avem de la operatorul de telefonie mobilă soft-uri precum Cinemagia, Message+, MyVodafone, Protect, Smart Flow, Smart Tips, Updates și Zonga. Pe lângă acestea mai întâlnim Seenow, Dropbox, Flipboard, Keep, Twitter, dar și întreaga suita de la Google.

Performanță

Teste benchmark Vodafone Smart Ultra 6

În tabelul de mai jos aveți toate rezultatele din testele de benchmark la care a fost supus Vodafone Smart Ultra 6:

Tabel teste benchmark Vodafone Smart Ultra 6

Conectivitate

Vodafone Smart Ultra 6 (6)

Vodafone Smart Ultra 6 etse un smartphone ce acceptă o singură cartelă sim, iar aceea trebuie să fie una de tip nano sim. Vitezele de download/upload oferite prin conexiunea 4G LTE sunt de până la 150/50 Mbps, iar în 3G HSPA+ poate atinge maximum 42/5.76 Mbps.

Pe lângă suportul 4G LTE, Vodafone Smart Ultra 6 mai aduce conectivitate fără fir prin Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, iar în contact direct îl putem conecta prin microUSB și jack de 3.5 mm.

Elementele de conectivitate sunt așezate astfel: portul microUSB este pe marginea de jos, sus este jack-ul de 3.5 mm, pe partea dreaptă este locașul pentru cartela nano sim (accesibil cu ajutorul agrafei din pachet), butoanele pentru reglarea volumului și cel power, iar marginea din stânga adăpostește slotul pentru cardul microSD (la fel poate fi accesat cu agrafa din pachet).

Vodafone Smart Ultra 6 nu mi-a cauzat niciun fel de probleme cu elementele de conectivitate, dar mă așteptam la mai mult de la recepția semnalului GSM. Nu știu de ce, poate fiindcă vorbim de un terminal ce poartă denumirea operatorului de telefonie mobilă. Semnalul GSM este prins cam greu și ușor instabil. Fără să mă deplasez vreun metru treceam de la H+, la H și chiar 2G, iar liniuțele de semnal apăreau și dispăreau la doar câteva secunde. Nu am ratat apeluri sau să mi se întâmple să rămân fără semnal în locuri unde știam că ar trebui să fie, dar totuși este ciudat acest comportament.

În apelurile de voce Vodafone Smart Ultra 6 s-a descurcat normal. Calitatea în difuzor este bună, iar volumul maxim suficient cât să auzi și în medii mai zgomotoase.

Cameră foto și video

Vodafone Smart Ultra 6 (5)

Camera de 13 Megapixeli de pe Vodafone Smart Ultra 6 se descurcă destul de bine. Nu sunt cele mai grozave poze de la un senzor de 13 Megapixeli, dar să ne reamintim prețul smartphone-ului în discuție.

Detaliile sunt suficient de bine redate, culorile corect reprezentate și doar ușoare ezitări în mediile puternic contrastante. Pentru asta însă putem apela la modul HDR, care însă nu poate face nici el minuni. De asemena, ca majoritatea camerelor foto de pe smartphone-uri, odată cu scăderea intensității luminii își face apariția din ce în ce mai mult și zgomotul de imagine.

Clipurile video la rezoluție Full HD sunt în aceeași temă cu pozele. Detalii destul de bune, culori vii, bine redate, dar cam mult zgomot de imagine odată cu lăsarea întunericului.

Mai jos aveți câteva fotografii făcute cu Vodafone Smart Ultra 6. Prima din galerie este la rezoluția maximă suportată în formatul 16:9.

Clip video facut cu Vodafone Smart 6 Ultra;

Autonomie

Screenshot Vodafone Smart Ultra 6 (13)

Am ajuns la un capitol ce devine din ce în ce mai interesant pentru noi toți, în condițiile în care am ajuns să ne dorim o autonomie care să ne permită măcar să ajungem seara acasă cu ceva energie în acumulator. Nu multă, dar să fie.

Vodafone Smart Ultra 6 a reprezentat o surpriză plăcută și din acest punct de vedere. Cu luminozitatea ecranului la 50% sau setată pe Auto, este destul de greu să epuizezi bateria în mai puțin de 12 – 14 ore. Cu o utilizare medie, poți trece destul de ușor și în cea de-a doua zi fără să ajungi la priză.

În testul în care redăm continuu clipuri video pe YouTube prin conexiune Wi-Fi, cu luminozitatea ecranului la 100% și cu sonorul oprit, Vodafone Smart Ultra 6 a rezistat aproape 6 ore. Mai exact, 5 ore și vreo 40 de minute s-au scurs de la un acumulator încărcat la maximum, până ca el să ajungă la 9%.

Preț

Vodafone Smart Ultra 6189 Euro preț fără abonament pe Vodafone.ro sau gratuit cu abonament Vodafone RED 25 pe 2 ani.

Vodafone Smart Ultra 6
8.4 / 5 Reviewer
Pros
  • ecran de bună calitate ce oferă culori vii, plăcute, luminozitate ridicată și unghiuri largi de vizualizare;
  • sunet bun atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm;
  • autonomie decentă;
  • ansamblu hardware performant (cel puțin pentru moment și raportat la prețul smartphone-ului);
  • Android Lollipop în stadiu nativ, cu aplicații Vodafone preinstalate ce pot fi șterse, deci bloatware aproape inexistent;
  • raport optim preț/specificații și experiență în utilizare.
Cons
  • bug-uri software ce restartează smartphone-ul, îl blochează sau care fac anumite aplicații să se închidă spontan;
  • unele probleme în recepția semnalului GSM.
Summary

Dacă atunci când am aflat prima dată specificațiile și prețul pentru Vodafone Smart Ultra 6 ne întrebam unde anume s-au făcut compromisuri, acum, după test, încă ne întrebăm. Nu zic că este un smartphone ideal, perfect, dar la mai puțin de 200 de euro nu știu ce am mai putea găsi. Da, există Meizu M2 Note sau Xiaomi Redmi Note 2, dar acestea două nu sunt prezente în mod oficial în țara noastră. Plus că ambele utilizează soluții MediaTek, pe care unii dintre voi le consideră inferioare celor de la Qualcomm.

Cert este că dacă doriți un phablet cu ecran de 5.5 inci și țineți la partea de garanție, în sensul prezenței oficiale pe piața din România, Vodafone Smart Ultra 6 reprezintă poate cea mai bună soluție.

În afară de câteva bug-uri software, nu am găsit motive întemeiate spre a nu recomanda acest smartphone. Poate că și acestea vor fi rezolvate printr-un update de firmware. În decursul perioadei de testare am primit un update, fără să treacă la o altă versiune a sistemului de operare. Ar trebui ca Vodafone Smart Ultra 6 să treacă și în România către Android 5.1 Lollipop, așa cum s-a întâmplat deja în alte țări. Poate că atunci micile inconveniente software vor dispărea de-a binelea.

Rating8

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.