Achiziția unui smartphone se face într-un mod mai calculat ca niciodată. Asta și pentru că știi că îl vei folosi pe o perioadă mai lungă de timp, iar telefonul joacă un rol cheie în viața noastră (de la partea de social media, comunicarea cu cei dragi, aparat foto și video ad-hoc și până la muncă).
Am remarcat că sunt 10 specificații de care majoritatea ținem cont în procesul de alegerea al unui smartphone nou sau ar trebui cumva să le luăm în calcul. Le-am individualizat în rândurile următoare.
1. Certificare IP67 /68 legată de contactul cu apa și praful
Samsung a adus certificare IP67 / IP68 pe smartphone-urile din seria Galaxy A, nu doar pe vârfurile de gamă. Este genul de specificație pe care să zicem că nu aloci așa mare preț până nu treci printr-o situație din care te scapă o certificare de genul.
Am văzut că și companiile chinezești încep timid să meargă în direcția asta pe segmentul mid-range, dar de multe ori se mulțumesc cu IP53 etc (protecție la picăturile de apă etc). Uneori cred că au telefoane ce ar trece testul, dar nu obțin certificarea propriu-zisă din rațiuni legate de costuri.
2. Display cu tehnologie OLED / AMOLED
Sunt din ce în ce mai puține IPS-uri. Cred că din ce s-a lansat în 2023, majoritatea sunt ca preț sub pragul a 200 euro / 1000 lei. OLED-ul și-a acontat piața de smartphone-uri, pe aproape toate palierele de preț.
Pe lângă tehnologia OLED, un alt aspect de care se ține cont este dat de rata de refresh variabilă. Valoarea devenită cumva standard este 120Hz, dar unele produse urcă și la 144Hz sau 165Hz (ASUS Zenfone 10, Motorola RAZR 40 Ultra etc).
3. Hardware capabil să ruleze orice aplicație și joc din Play Store
Aici trebuie un plus de atenție pentru că în opinia mea s-a făcut un mare pas în spate pe segmentul mid-range. Inflația și costurile mari înregistrate pe partea de componente a făcut ca în ultimele 12 luni să avem modele cu specificații relativ modeste sub pragul a 1500 – 2000 lei, cu câteva excepții notabile.
Cei ce au cunoștințe cât de cât se orientează spre chipseturi mid-range de la Qualcomm sau MediaTek, un minim de 8 GB RAM și 256 GB stocare ar fi recomandat (mai ales că sloturile pentru microSD au dispărut aproape complet).
4. Difuzoare stereo
Am rămas uimit să văd că Honor 90 sosește cu un singur difuzor principal, la bază. Se aude bine, dar m-am obișnuit să văd că majoritatea smartphone-urilor fac pasul spre difuzoare stereo, de la cele de 7 – 800 lei și până la vârfurile de gamă.
Pur și simplu, nu se compară audiția de la un singur difuzor cu una dată de către două difuzoare (de la jocuri și până la clipuri pe YouTube etc).
5. Suport software pe minim 3 ani
Samsung a ridicat standardele în universul Android, Apple stă mult mai bine de la bun început pe partea de suport software. Un minim de 3 ani pentru iterațiile noi de Android și 4 ani pe patch-uri de securitate mi se pare că începe treptate a se încetățeni. Companiile chinezești sunt puțin mai sceptice, dar se duc încetul cu încetul spre acolo și pe segmentul mid-range, nu doar pe vârfurile de gamă.
6. 5G, Wi-Fi 6 / 7, localizare dual-band
Majoritatea smartphone-urilor de peste 1000 lei lansate în 2023 sunt cu 5G, iar Wi-Fi 6 a început a fi adus pe smartphone-uri de la 1200 – 1300 lei în sus, cu unele excepții minore.
Localizarea dual-band este altă funcție ce începe a migra pe segmentul mid-range, nu doar pe smartphone-urile de top (Samsung este adamant în a rămâne pe single band, inclusiv pe seria S).
Am văzut că eSIM-ul începe să fie adus și pe mid-range. Mi se pare un pas în direcția bună.
7. Cameră cu trei senzori: wide, ultrawide și tele
Fiecare producător de smartphone-uri ce-și respectă clientela ar trebui să vină pe smartphone-urile sale cu un astfel de setup. Nu vă lăsați amăgiți de senzorii de 200 Megapixeli. Pur și simplu, este un gimmick de marketing.
Uitați-vă ca telefonul să aibă măcar OIS pe senzorul wide și să aibă senzor dedicat de tele, pentru că de multe ori facem fotografii de tip portret și ajută un senzor de genul. 4K 60 fps este un alt standard ce ar trebui să-l găsim pe smartphone-uri ce au preț de la 1500 lei în sus, dar abia de pe la 2000 – 2500 lei devine normă.
8. USB Type-C 3.1 / 3.2
Din păcate, majoritatea producătorilor sunt conservatori în domeniu și nu fac pasul spre tehnologia mai nouă, ne livrează de ani și ani de zile – USB Type-C 2.0. Sper să apară versiunea 4.0 și măcar așa ne vor duce…, Ups, deja avem și 4.0, dar nu pe smartphone-uri (pentru moment).
Sunt două aspecte:
- transferul de date s-ar face la viteză mai mare;
- posibilitatea de a emula conținut de pe smartphone spre un monitor.
9. Încărcare rapidă + încărcare wireless
Acum nu zic să avem 120W sau ce alte minunății au fost dezvoltate în ultimii ani, dar măcar 65W ar trebui să devină cumva un standard în domeniu. Da. Este greu să se ajungă acolo când Apple și Samsung sunt așa reticente la trecerea spre încărcare cu adevărat rapidă a bateriei dintr-un telefon mobil.
Încărcare wireless este altă funcție / specificație ce începe timid să intre și în segmentul mid-range. Măcar aici nu mai este reticență de la Apple și Samsung, mai degrabă de la companiile chinezești.
10. Cameră de selfie-uri cu autofocus și unghi larg
Am văzut că unele companii fac un pas în spate și se întorc la camerele fixed focus pentru selfie-uri: Zenfone 10. Unele companii se întrec în specificații și pun chiar și înregistrare video 4K 60 fps pe camera frontală, iar altele scot amărâtul de autofocus, în contextul în care senzorul de la camera frontală este cu adevărat folosit.
Aș adăuga că un unghi larg al camerei ajută aici și unele companii încearcă să rezolve problema. Asta și pentru că ne-am obișnuit cumva să facem selfie-uri alături de un grup de prieteni.
Bineînțeles, secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție pentru add-on, critici etc.