Retelistica

Până în 2020 urmează să avem prima rețea 5G și în țara noastră. Nu am informații exacte din interiorul operatorilor de telecomunicații din țara noastră, dar presimt pe baza tehnologiile văzute la Orange în 2016. 

În alt context, AT&T – operator de telecomunicații din SUA a închis rețeaua sa 2G de la 1 ianuarie 2017, T-Mobile – alt operator din SUA a specificat că păstrează 2G-ul până în 2020, Verizon se pregătește să iasă din spectrul 2G în 2019.

Cert este că 2G-ul dispare din peisaj, într-un orizont de timp mai îndepărtat sau mai apropiat. Sunt sigur că România va adopta o astfel de strategie la un moment dat. Avem deja un operator de telecomunicații cu spectru doar în 3G și 4G, fără suport pentru 2G – Digi Mobil.

2G-ul urmează a fi eliberat spre a putea fi făcută agregare de spectru pentru 5G. Spre exemplu, Orange aduce 2G-ul pe 900 / 1800 MHz. Pe de altă parte, cred că mai avem destule telefoane 2G în piață – în contextul în care România este o piață emergentă, dar până în 2020 mai toate dispozitivele din piață vor fi de tip smartphone, feature phone-urile dispar din peisaj.

Credeți că Orange, Vodafone și Telekom vor adopta o strategie similară cu AT&T până în 2020?

Categorii: retelistica

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.