Samsung a lansat cel mai puternic smartphone al său din 2024 și putem spune că pe baza lui Galaxy S24 Ultra putem trage câteva concluzii, sunt vizibile câteva direcții pe care compania sud-coreeană le-a abordat. 

Samsung S24 Ultra nu este neapărat o revoluție în design și specificații față de generația precedentă, dar nici nu putem spune că este identic. După cum presupun că intuiți, nu se adresează celor ce au cumpărat Galaxy S23 Ultra ci mai degrabă celor ce folosesc modele mai vechi precum S20 Ultra sau S21 Ultra etc. 

  1. Ecranul curbat a devenit istorie; 

🔺S23 Ultra este un fel de ultim mohican în ce privește utilizarea unui ecran curbat pe un smartphone premium al Samsung

Nu știu cine-și mai amintește de Samsung Galaxy Note Edge. Avea ecran curbat pe o singură latură și de acolo aș spune că a început o adevărat epopee ce a rezistat până la Galaxy S23 Ultra. Ecranul curbat impresiona ca design și ajuta companiile să impresioneze printr-un raport display / corp în jurul a 90%, dar nu era neapărat practic. Foliile de protecție nu reușeau să se plieze pe formatul său, husele nu-l protejau suficient de bine la impact, iar un display curbat spart era prohibitiv ca preț în service. 

S24 Ultra îi pune cumva cruce și fac pariu că majoritatea producătorilor vor renunța încetul cu încetul la acest format. Apple nu a avut niciodată un telefon mobile cu un astfel de format al ecranului. 

  1. Funcții AI din ce în ce mai avansate; 

🔺Este un prim pas într-o direcție ce cred că va fi din ce în ce mai abordată de către companiile ce produc smartphone-uri

Smartphone-ul a devenit un dispozitiv de tip all-in-one. S24 Ultra și-a propus să fie mai mult, iar funcțiile AI încorporate ce nu au suport în limba română sunt de fapt un prim pas. Bineînțeles, pentru că au componentă în cloud pot fi aduse și pe alte modele de smartphone-uri, așa cum și au promis. 

Acum nu știu câți le vor considera utile și mai ales câți vor accepta la un moment dat să plătească abonament pentru asta. Sunt conștient că avem doar un prim pas și telefonul se transformă încetul cu încetul într-un asistent inteligent ce-ți facilitează munca de peste zi. Doar că funcțiile de genul trebuie să aducă plusvaloare ca să le cumperi. Spre exemplu, cumperi MacBook pentru că are autonomie mare, stă bine la editare foto și video, iar o parte din munca ta presupune asta. 

Din ce am văzut eu, targetul este mediul corporate pentru moment. Funcțiile de rezumat ale discuțiilor înregistrate etc, merg fix în zona asta. 

  1. Zoom-ul optic 10x este amintire; 

🔺Noul setup al camerei spate a îndepărat senzorul periscop responsabil de zoom-ul optic 10x

Am avut ocazia să testez Galaxy S24 Ultra și S23 Ultra, iar modelul mai vechi rămâne telefonul cu cel mai bun zoom 10x din piață. Presupun că este o funcție ce nu a fost așa cerută, iar Samsung a scos acel senzor periscop de pe telefonul său flagship. 

Dacă se va acumula feedback, ar putea să revină și să aloce mai multă atenție aici. Modelul cel nou are un zoom digital 10x. Nu-i rău deloc, dar mi se pare că nu ajunge la nivelul lui S23 Ultra. 

Sunt printre cei ce folosesc zoom-ul ăsta de multe ori, mai ales când vreau să am un plus de detalii, dar nu am urcat prea multe poze de genul în social media. 

În fine, mi se pare și asta o direcție. Nici alți producători de telefoane Android sau Apple nu s-au îngrămădit să vină cu un senzor conceput special pentru zoom la aceste valori. Mă gândeam la un moment dat că vor face pasul și peste. 

  1. Titan încorporat în carcasă;

🔺Titanul ajunge și la S24 Ultra, iar după iPhone 15 Pro & 15 Pro Max putem spune că a fost creionat un trend

Spun din start că nu este neapărat o direcție trasată de Galaxy S24 Ultra ci mai degrabă o confirmare a ceea ce Apple a adus pe iPhone 15 Pro și 15 Pro Max. O să vedem că și alte modele de flagship vor avea acest material încorporat în carcasă pentru un plus de rigiditate și o greutate scăzută. 

Mă uitam că la iPhone 15 Pro Max vs iPhone 14 Pro Max au câștigat 19 gr. (221 gr. vs 240 gr.). Culmea este că impresiile clienților în etapa inițială nu erau așa bune. Avem impresia că un produs mai greu = premium, iar unul mai ușor = ieftin. Pe de altă parte, telefonul îl folosim în continuu, iar încheieturile noastre vor aprecia o greutate mai mică. 

Samsung nu a reușit cine știe ce. Diferența este de…, 1 – 2 gr, deși bateria a rămas aceeași etc. Mă gândesc că pe viitor vom reuși ceva mai evident. Mie mi s-a părut și puțin cam alunecos pentru că marginile au o curbură destul de pronunțată, dar se rezolvă cu o husă de protecție. 

  1. Suport software pe termen lung – 7 ani; 

🔺Nu prea mai avem ce să criticăm aici…, nu?

Samsung avea 4 ani pentru versiunile noi de Android și 5 ani pe partea de patch-uri de securitate, iar acum au preluat mănușa aruncată de Google cu seria Pixel 8. 

Acum putem spune că nu mai este diferență între Apple și Google & Samsung pe partea de suport software pentru cele mai recente smartphone-uri din portofoliu. Alte companii nici nu se încumetă și lansează tribulații cum că hardware-ul nu ar suport etc. 

Eu cred că trebuie și mai mult de atât și nu mă refer la suportul software ci la faptul că ar fi excelent să avem o lansare de smartphone premium la 2 ani și nu în fiecare an. 

Acest articol este susținut de către eMAG. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.