Samsung este lider în țara noastră și la nivel global pe piața de smartphone-uri. În România aș spune că domină și asta de o bună perioadă de timp. Au aproape 50% market share.
Am structura 5 lucruri bune pe care consider că Samsung le face pe segmentul de telefoane mobile și 5 aspecte ce ar putea fi îmbunătățite.
A. Lucruri bune;
1. OIS pe smartphone-uri ieftine și mid-range;
Am văzut că sunt smartphone-uri Samsung cu OIS pe camera principală și preț sub pragul a 1000 lei. Niciun alt producător nu mai face asta până acum. Este o direcție pe care nu m-aș supăra să o văd și la concurență. OIS-ul contează în obținerea de fotografii clare, în special în low-light sau pe timp de noapte.
2. Cel mai bun suport software din universul Android, nu doar pe vârfurile de gamă;
Samsung aduce 4 iterații Android și 5 ani de update-uri pe partea de patch-uri de securitate, firmware etc. Nici măcar Google pe seria Pixel nu stă mai bine, iar compania sud-coreeană aduce același suport software și pe smartphone-urile mid-range, nu doar pe vârfurile de gamă. Galaxy A53 are suport software de la Samsung precum vârful de gamă din 2022 – Galaxy S22 Ultra și asta spune multe.
Plus că ei oferă patch-urile de securitate pe multe smartphone-uri și tablete cu frecvență…, lunară.
3. OneUI – cea mai bună interfață dezvoltată pe Android;
Samsung a învățat din greșelile trecutului, iar de la TouchWiz-ul ce era intens criticat s-a ajuns la OneUI ce aș spune că mi se pare a fi cea mai bună interfață grafică de pe smartphone-urile Android. Este organizată pentru ecrane mari, ai conținut pe care-l accesezi facil cu o singură mână, aș adăuga și suportul software de care am scris mai sus. Una peste alta, este o interfață grafică bine organizată, cu o multitudine de opțiuni de personalizare și cu o structură ușor de parcurs.
4. Oferte bune;
Samsung Galaxy S22 Ultra cu 12 GB RAM și 256 GB stocare a fost 3999 lei de Black Friday la eMAG. Cel cu 8 GB RAM și 128 GB stocare a fost la același preț pentru o bună perioadă de timp la altex, fără promoții l-am găsit pe la 4300 – 4400 lei. Galaxy A53 a coborât pe la 1200 – 1300 lei și mi se pare un best-buy în suma respectivă.
Samsung are promoții bune și de aici vânzările pe măsură.
5. Cea mai bună integrare cu Windows;
Samsung și Microsoft au colaborat strâns de-a lungul ultimilor ani, iar modul în care un smartphone Samsung conlucrează cu Windows mi se pare că se situează peste ceea ce primești de la concurență. Este o simbioză ce amintește puțin de iPhone și MacBook-uri. Mai este până acolo, dar sunt pe calea bună.
Mă uitam că până și căștile wireless de la Samsung au primit aplicație dedicată pentru marketplace-ul Microsoft. Mi se pare că sunt că fac un pas în direcția bună. Windows este cel mai răspândit sistem de operare de pe notebook-uri și PC-uri, iar smartphone-ul + notebook-ul sau PC-ul le transformăm în adevărate unelte de lucru.
B. Aspecte ce pot fi îmbunătățite;
1. Construcția pe modelele entry și mid-range;
Au ales plastic pentru partea spate. Mă rog, folosesc ei un termen mai șmecher, dar tot plastic este. Pe mine nu mă deranjează, dar am văzut că feedback-ul multora nu este bun. Mă gândesc că ar putea să aducă spate din sticlă și structură metalică pe orice smartphone cu preț de la 1500 – 2000 lei în sus. Seriile FE spre exemplu ar putea să fie în linie cu S22 Ultra (structură din aluminiu, spate din sticlă + sticlă în partea frontală).
Repet, pe mine nu m-a deranjat și cu plastic în partea spate scapi de grijă cumva și îl poți folosi fără husă de protecție.
2. Încărcare rapidă + încărcător în cutie;
Samsung joacă cumva la siguranță aici, mai ales după ce au întâmpinat problemele de la seria Galaxy Note7. Totuși, ar putea să vină cu o încărcare mai rapidă a bateriei, atât pe fir, cât și wireless. Folosesc un Vivo X80 Pro ce se încarcă pe fir la 80W și wireless la 50W. Te ajută să ai încărcare rapidă a bateriei, în doar câteva minute să treci din zona roșie a acumulatorului spre 70 – 80%, cât ar fi suficient ca să parcurgi întreaga zi fără realimentare.
Lipsa încărcătorului din cutie mi se pare o altă direcție ce sper să fie cumva reglementată de Uniunea Europeană la un moment dat. Nu mi se pare că așa este salvată planeta.
3. Depreciere rapidă;
Samsung vine cu un preț, iar la 1 lună sau 2 găsești promoții agresive pe telefonul respectiv. Nu spun că-i rău, dar pentru early adopters nu pică așa bine. Mai logic ar fi să vină la un preț așezat, un preț pe care să-l mențină pe termen lung. Uneori sunt valori destul de mari. Nu știu dacă îmi amintesc exact, dar Galaxy S21 FE a debutat pe la 3700 lei, iar la 1 lună distanță a venit o promoție și a coborât sub pragul a 3000 lei…
iPhone-urile își mențin valoarea mult mai bine și asta pentru că Apple le listează la un cost și așa rămân aproape până debutează următoarea generație.
4. Samsung Wallet;
Știu că există opțiunea Google, dar Samsung Wallet ar funcționa și mai bine pentru că este o soluție concepută de la bun început pentru smartphone-urile Samsung. Prin Germania au dezvoltat o soluție denumită eID de care am scris pe aici. Ar fi excelent să le vedem integrate la pachet. Știți că acum Samsung Wallet preia funcționalitățile Samsung Pass și Samsung Pay.
5. Autonomia;
Mi se pare că aici ar fi loc de îmbunătățit. Cu Note20 Ultra nu reușeam să trec testul unei zile de utilizare de dimineața până seara, iar cu smartphone-ul de acum mă descurc. Mă uit și la alte persoane ce folosesc Samsung și în a 2-a parte a zile dacă sunt la un eveniment, trebuie să folosească o baterie externă sau să ajungă la priză.
Cred că pot interveni în UI astfel încât să reducă consumul de resurse, iar energia stocată în acumulator să fie suficientă pentru întreaga zi. Ar fi o funcție ce ajută cu adevărat la salvarea planetei și…, nu numai.