Planurile Samsung pentru Internet of Things (IoT)

07/01/2015

În primul rând să explic ce înseamnă conceptul Internet of Things (IoT). În traducere liberă ar suna cam așa: ”Internetul tuturor Lucrurilor” sau ”Internetul a Orice”. IoT este un concept ce definește o lume în care toate obiectele (telefoane, tablete, accesorii inteligente, mașini, electrocasnice, corpuri de iluminat etc) sunt conectate între ele cu ajutorul internetului.

Președintele și CEO-ul Samsung Electronics, BK Yoon a ținut un discurs la CES 2015 în care a vorbit despre nevoia de disponibilitate fără restricții și de colaborare a tuturor membrilor din industrie pentru dezvoltarea Internet of Things (IoT).

Samsung face primii pași în 2015 pentru dezvoltarea acestui concept și investește 100 milioane de dolari în comunitatea sa de dezvoltatori. În 2014, compania sud-coreeană a livrat 665 milioane de dispozitive IoT, iar anul acesta ambițiile sunt și mai mari.

Tot pentru integrarea cât mai bună în Internet of Things, Samsung dezvoltă noi senzori foarte preciși, eficienți energetic și compacți. Un exemplu în aceste sens ar fi dat de un nou senzor tri-dimensional care poate detecta și cea mai subtilă mișcare. La acesta se adaugă cip-uri electronice, precum ePOP și un bio-procesor, ce pot fi integrate într-o serie largă de dispozitive.

Un alt aspect important în viziunea Samsung este legat de dezvoltarea acestui ecosistem ca unul open-source. ”Orice dispozitiv, de pe orice platformă, trebuie să poată fi conectat și să poată comunica cu altele”, spune BK Yoon. Practic, el se referă la o comunicare deschisă între sistemele de operare Android, iOS, Windows și nu numai.

Internet of Things dorește să includă absolut toate dispozitivele inteligente, indiferent de producător, sistem de operare sau dezvoltator de aplicații. Asta în viziunea șefului de la Samsung.

Chiar dacă BK Yoon declară că principalul beneficiar al IoT este utilizatorul final, îmi vine greu să cred așa ceva. O companie gigant ca Samsung răspunde în primul rând în fața consiliului de administrație și abia apoi în fața clienților.

Oricum ar fi, noi, pasionații de tehnologie, sper să putem alege dacă dorim sau nu să intrăm în acest concept, denumit ecosistemul Internet of Things. Asta, însă, pare greu de crezut. Atunci când vom dori să folosim doar smartphone-ul cu Android, acesta va comunica în schimb și cu tableta cu iOS, cu laptop-ul cu Windows sau cu frigiderul cu mai știu eu ce. Monitorizarea totală se pare că nu este prea departe.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.