Ce apreciez și critic la LG G4?

29/04/2015

LG G4 a beneficiat de lansarea oficială, iar toate informațiile ajunse sub formă de zvon au ajuns a fi confirmate. Sunt câteva elemente pe care le apreciez la telefonul sud-coreean. 

PRO

1. Capace interschimbabile;

Chiar apreciez că au mers pe o astfel de soluție. Nu trebuie să mai folosești o husă pentru smartphone, se zgârie capacul spate și îl poți schimba, te plictisești de cel pe care-l folosești, nicio problemă. Sunt alternative. Plus că LG nu s-a ferit să aducă piele pe spatele smartphone-ului său.

2. Noul ecran IPS Quantum;

5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, 538 ppi și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4. Sunt retrograd când afirm că mergea și o rezoluție FHD pe un display atât de mic, iar QHD-ul pare mai mult o demonstrație de forță, una pe care multe companii o fac în dauna autonomiei.

LG își produce ecranele și are multă experiență în domeniu, iar noul IPS promite un plus de claritate, luminozitate și un consum mai mic de energie. Ultima parte rămâne a fi demonstrată în practică.

3. Slot pentru microSD;

Nu știu dacă bateria poate fi îndepărtată din locașul său, ar fi un feature de menționat. Samsung a renunțat la slotul pentru microSD în cazul lui GALAXY S6 și au fost multe comentarii pe această temă. LG îl păstrează și astfel poți suplimenta spațiul de stocare preinstalat de 32 GB.

4. Qualcomm Snapdragon 808;

Qualcomm a adus Snapdragon 810 în piață fără a-l testa așa cum trebuie, de aici problemele legate de supraîncălzire, iar Samsung nu are rival pentru Exynos-ul său de top în prima parte a lui 2015.

Nu îți trebuie mega-putere de procesare pentru a rula aplicațiile și jocurile din Google Play, pentru a avea o interfață grafică fluentă. Sunt sigur că Snapdragon 808 de tip hexa-core va rula orice joc cu grafică complexă din Google Play. Nu știu eficiența sa energetică (4 x ARM Cortex-A53 la 1.44 GHz și 2 x ARM Cortex-A57 la 1.8 GHz), nu am idee dacă persistă problemele legate de supraîncălzire. Vom vedea dacă Qualcomm și-a făcut temele sau dă o altă bombă cu ceas.

Teoretic, Snapdragon 808 ar trebui să nu se încălzească și în combinație cu Adreno 418 + 3 GB RAM să livreze o experiență de utilizare superioară.

Aș putea face o paralelă forțată. Asta cu dorința de a avea un CPU cât mai puternic pe un smartphone este ca și cum ți-ai dori să conduci ultimul model de Lamborghini pe drumurile din România. Dintr-un punct A într-un punct B te poate duce și o mașină mai ieftină, chiar în condiții mai bune (a se citi consum de energie mai redus, la telefoanele inteligente).

5. 16 Megapixeli + cameră frontală de 8 Megapixeli;

LG s-a preocupat destul de tare pe partea de foto & video. Senzorul de 16 Megapixeli beneficiază de autofocus și detecție cu laser, filmează la 2160p cu 30 fps, stabilizare optică pentru video și OIS pentru fotografii, cameră frontală urcă la 8 Megapixeli și știe să filmeze la 1080p.

Mă aștept ca LG să ofere o supriză plăcută la acest capitol.

CONTRA

1. Prețul;

LG merge cu prețul la un pas distanță de iPhone 6, Samsung GALAXY S6, HTC One M9. Sunt sigur că în România va costa peste 650 – 700 euro / aprox. 2900 – 3088 lei. Mă aștept să fie actualizat în lunile ce vor preceda debutul comercial.

2. 9.8 mm grosime și baterie de 3000 mAh;

Înțeleg că are o carcasă curbată pe spate și grosimea de 9.8 mm este atinsă în punctul central, dar mi-aș fi dorit să văd un acumulator de valoare mai mare. Prevăd o autonomie de maxim trei sferturi de zi în condiții de utilizare intensivă. Păcat că în 2015 trebuie să mergi cu bateria externă sau încărcătorul în buzunar.

3. Sigla LG la baza smartphone-ului;

S-ar putea să vi se pară ciudat, să ziceți că nu am de ce să critic acest aspect. Mi-aș fi dorit să nu văd brandingul producătorului în partea față, plus că spațiul acela putea fi ceva mai îngust și astfel să livreze un smartphone și mai compact.

Apple la iPhone 6 nu are logo-ul companiei în partea frontală. LG de ce ar avea nevoie să-și pună sigla la baza telefonului?

Observ că George Buhnici a și primit telefonul spre a fi prezentat la TV. La cum LG s-a mișcat în 2014, mă aștept ca LG G4 să ajungă și pe la noi, prin Q4 2015. Aici aș pune un zâmbilici forțat.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.