De ce Samsung GALAXY S6 & S6 Edge nu rup gura târgului?

30/06/2015

Samsung GALAXY S6 și S6 Edge sunt cele mai performante telefoane Android la momentul actual / mijlocul lui 2015. Niciun alt smartphone Android nu oferă mai multă putere de procesare și un pachet mai complet și putem discuta cât doriți pe această temă în rubrica de comentarii. 

Totuși, Samsung nu atinge vânzările spectaculoase de la GALAXY S II, S III, S4.

De ce spun că vânzările nu impresionează?

De obicei, Samsung comunică când atinge o anumită bornă. Este clar că la nivel de telefoane Android de top, Samsung păstrează poziția no. 1, dar milioanele de unități se strâng mai greu ca în trecut și asta dă fiori reci la nivel conducerii gigantului sud-coreean.

După această introducere destul de lungă să trec la răspunsul propriu-zis pentru întrebarea din titlu.

1. iPhone 6 de 4.7 și 5.5 inch;

Apple raportează vânzări spectaculoase pe fiecare semestru. În China și alte state există o mare apetență pentru duetul companiei americane. iPhone-ul de 5.5 inch a venit la fix într-o piață precum cea chineză în care telefoanele de sub 5 inch nu sunt prea căutate, iar majoritatea clienților se orientează spre diagonale mai mari.

Plus că Apple are o putere de atracție mai mare ca brand, față de Samsung care-și diluează gama GALAXY prin lansarea a zeci de modele la foc continuu.

2. Prețurile ridicate practicate pentru Samsung GALAXY S6 & S6 Edge;

Cu S6 și S6 Edge, Samsung a urcat ca preț în zona iPhone-urilor și într-un fel a pierdut market share. Am testat un GALAXY S6 Edge de 64 GB ce costa peste 4000 lei. Toate comentariile primite la review erau pozitive și mulți spuneau că și l-ar achiziționa dacă costurile ar fi ceva mai realiste.

Se pare că este mai greu să motivezi un client de smartphone Android de top să plătească peste 3000 de lei pe un device, chiar dacă ești Samsung și ai un buget fabulos de marketing pe media tradițională.

3. Avalanșa chinezească cu raport preț / specificații atractiv;

China este cea mai mare piața de smartphone din lume, iar Samsung și-a pierdut poziția de lider în fața Xiaomi, companie înființată în urmă cu 5 ani de zile. Sunt tot felul de branduri B-list și C-list ce trag tare și au ajuns să ofere telefoane din ce în ce mai performante, mai bine puse la punct.

Testez Ulefone Be Touch și pot să spun că sunt impresionat cât de bine se descurcă pentru categoria sa de preț. Fără nicio problemă poate concura cu smartphone-urile A-list ce au preț de 2 – 3 ori mai mari.

4. Feedback-ul celor ce și-au achiziționat unele modele Samsung GALAXY;

Samsung a aglomerat gama sa de telefoane Android că la un moment dat nu treceau 2 – 3 zile fără a anunța un alt smartphone GALAXY. Multe dintre ele lăsau o experiență de utilizare nu tocmai plăcută, fără update software spre versiunile mai noi de Android, marginile care se exfoliau, interfața TouchWiz care pe modele entry-level și mid-range funcționa defectuos etc.

De aici și o oarecare reticență în a mai cumpăra terminale cu sigla Samsung.

Nu am cum să nu remarc o oarecare asemănare cu HTC. Rivalul taiwanez era pe val înainte de lansarea lui HTC Sensation, dar Samsung le-a luat fața cu GALAXY S II și S III. Au urmat HTC One X și HTC One M7, cele mai bune telefoane din 2012 și 2013 în opinia mea și altor site-uri și bloguri de tehnologie, dar vânzările HTC nu și-au mai revenit. Samsung a venit cu S6  și S6 Edge ce sunt cu un pas în fața concurenței, dar rezultatele sunt sub așteptări / prognoze.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.