Am transformat Ulefone be Touch în telefonul meu de zi cu zi în ultimele trei săptămâni, iar impresiile formate le găsiți structurate în materialul de față. Este și cel mai performant smartphone al unei companii mai puțin cunoscute din China ce mi-a ajuns la review.
În trecut m-am jucat cu M-Horse S60 și Doogee Turbo Mini F1. Față de acestea, Ulefone be Touch joacă într-o altă ligă. Între timp a sosit și Ulefone be Touch 2 cu display ce afișează o rezoluție FHD și baterie mai mare. Experiența de utilizare se situează la același nivel, ansamblul hardware fiind neschimbat.
Ulefone be Touch = Față de iPhone 6 Plus, spate de Meizu MX4 și specificații întâlnite pe mai toate telefoanele mid-range din China (MediaTek octa-core, 3 GB RAM, cameră de 16 Megapixeli etc).
Specificații Ulefone be Touch
Design
În pachet dați de smartphone cu folie din plastic aplicată, acumulatorul de 2550 mAh ce amintește ca și capacitate de Samsung GALAXY S6, folie de protecție suplimentară pentru display-ul de 5.5 inch, încărcător pe USB 2.0 și cablu microUSB – USB 2.0, căști albe pe jack de 3.5 mm. Apropo, cutia lui Ulefone be Touch este copie la scară a celei folosite de Apple pentru iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Nu mă interesează prea tare un astfel de aspect, dar remarcați atenția la detalii a companiei chineze ce a lansat acest device.
Partea frontală te duce cu gândul la iPhone 6 Plus, spatele din plastic la Meizu MX4. Ca asamblare și materiale utilizate nu prea am ce să comentez, întâlnești telefoane de două ori mai scumpe ce oferă o finisare sub Ulefone be Touch. Are un șasiu rigid, capacul se îndepărtează și oferă acces la sloturile pentru cele două cartele SIM, dar și la slotul ce adăpostește cardurile microSD cu o capacitate de stocare de până la 64 GB.
Sub display se află două taste capacitive și o tastă fizică ce are rol și de cititor de amprentă. Senzorul este identic cu cel pus pe Meizu MX4 Pro, funcționează în același mod, dar mai multe detalii la capitolul Hardware, sistem de operare și aplicații.
De criticat ar fi capacul spate ce se desface destul de greu și necesită atenție, ai impresia că urmează a crăpa în mâinile tale. Poziționarea sa se face cu zgomotele caracteristice. Recomand montarea SIM-urilor, a microSD-ului și cam gata cu scoaterea / montarea capacului. Sub dispaly-ul de 5.5 inch se află un spațiu negru, inutil + înglobarea senzorului de amprentă în aceeași zonă duce la apariția unei baze destul de generoase. Un alt element ce deranjează este senzorul de 13 Megapixeli ce se profilează destul de mult față de linia generală a smartphone-ului și așa ajunge a fi predispus la zgârieturi. Recomand achiziția unei huse spre a preîntâmpina astfel de probleme.
Drept concluzie la acest capitol, o clonă de iPhone 6 Plus cu accente preluate de prin alte părți. Apreciez construcția destul de solidă pentru suma la care este comercializat.
Ecran și sunet
IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă 2.5D de tip Corning Gorilla Glass 3, folie de protecție montată din fabrică peste display + altă folie în pachet. Cred că este și cel mai bun panel de 5.5 inch cu rezoluție HD pe care l-am văzut până acum, nu am întâlnit nicio problemă legată de elemente pixelate sau chestii de gen, nici când studiezi ecranul de aproape. Oferă o luminozitate foarte bună, culori plăcute fără a fi suprasaturate.
De criticat ar fi touch-ul, cred că folia din plastic poziționată peste display contribuie la un răspuns ușor întârziat în anumite situații. Spre exemplu, când faci scroll într-o pagină web, nu preia întreg gestul și trebuie să-l repeți sau atunci când dorești să intri în zona de notificări și setări rapide printr-un swipe de sus în jos. În timp, devine enervant. De cele mai multe ori ai parte de un feedback corect, dar sunt și momente în care preia comenzile în mod incorect.
La baza ecranului se află două taste capacitive și tasta fizică ce are rol și de cititor de amprentă. Funcționează impecabil, timpul de răspuns fiind de 0.5 ms. În dreapta se află back, iar în lateral stânga dați de Mai multe detalii / customizare a ecranului de start sau setări când ești într-o aplicație sau joc.
Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază, stil iPhone 6 Plus cu șase orificii în carcasă. Bass-ul lipsește cu desăvârșire, iar la maxim te zgârie pe urechi, plus că ai impresia că nu-l ai la maxim ci pe la 50%, amplitudine mică. Cu activarea BestLoudness te alegi cu un sunet ceva mai tare și strident.
Căștile din pachet sunt bune de aruncat la gunoi, jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar cu căști in-ear de calitate se descurcă decent. Aici ai zice că au făcut exces de zel, iar bass-ul acoperă tot spectrul. Puteți să atenuați asta prin accesarea meniului de Setări / Sunete și notificări / Optimizare sunet, iar acolo trebuie debifat BestAudEnh și BestLoudness.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek 6752 de tip true octa-core cu 8 x ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz + Mali-T760MP2 + 3 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB. Cei 3 GB RAM contribuie mult la performanțele pe care Ulefone be Touch le oferă.
Rulează Android 5.0 Lollipop și de când l-am primit la review a primit 2 update-uri de firmware, ultima de puțin peste 80 MB. Semn că Ulefone nu a uitat de acest terminal și lucrează la îmbunătățirea interfeței, ascultă feedback-ul primit din partea clienților, lucruri pe care de multe ori companiile A-list se fac că le uită.
Interfața este stock, Android mai curat decât cel de pe telefoanele și tabletele din gama Nexus. Asta pentru că Ulefone be Touch are bloatware zero, zero absolut.
Toate aplicațiile preinstalate = Browser bazat pe webKit, Calculator, Calendar, Camera, Ceas, Contacte, Descărcări, Email, File Manager, FM Radio, Gallery, Gmail, Google, Setări Google, Hărți, Mesaje, Muzică, Telefon, Play Store, Căutare, Setări, SIM Toolkit, Înregistrare de sunet, Ulefone, Căutare vocală.
Ulefone = scurtătură spre Ulefone.com. Important este că are acces la Play Store și tot ce dorești descarci de acolo: Chrome, YouTube etc.
L-am testat cu mai multe jocuri: Mortal Kombat X, Real Racing 3, Need for Speed: Most Wanted și pot spune că se descurcă la fel de bine ca orice alt smartphone din categoria de top. În browsing impresionează prin viteza cu care încarcă paginile. O parte din experiența de utilizare este stricată uneori de touch-ul pe care l-aș fi dorit mai rapid în răspuns.
Integrează HotKnot și poți face schimb de date prin atingerea display-ului unui dispozitiv compatibil. Există posibilitatea în a înrola până la cinci amprente, utile în deblocarea smartphone-ului sau lansarea unor aplicații. Are suport pentru gesturile de tip off-screen: dublă apăsare a ecranului și activezi ecranul de blocare / deblocare, diverse litere desenate pe ecran deblochează anumite funcții ale telefonului: camera, calculatorul, playlist-ul de melodii etc.
Performanță
A trecut cu brio prin mai multe teste de benchmark:
Conectivitate
Are suport pentru două cartele SIM: SIM clasic + microSIM. În apelurile de voce se descurcă decent, fără a impresiona sau decepționa. Corect pentru categoria sa de preț. Nu au fost probleme în ce privește conexiunea la internet, de cele mai multe ori l-am folosit cu microSIM-ul meu de la Digi Mobil.
Elemente de conectivitate implementate pe Ulefone be Touch: dual stand-by, 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps și 50 Mbps în upload, Wi-Fi direct, Wi-Fi display, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS.
În partea superioară se află portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de speaker, în lateral stânga de butonul de pornire și tasta dedicată reglării volumului. Repet, capacul spate se îndepărtează neașteptat de greu, bateria nu pare a fi fixată tocmai bine în locașul său. Și asta ar fi de pus la ciudățeniile acestui smartphone, destul de puține de altfel.
Cameră foto și video
13 Megapixeli cu senzor Sony, filmează la 1080p, autofocus + LED flash, camera frontală de 5 Megapixeli este ajutată în realizarea selfie-urilor de un LED flash. De cele mai multe ori face fotografii de foarte bună calitate, dar sunt și situații în care nu știe să se adapteze mediului ambiant și arde fundalul sau îl închide prea tare.
Clip la 1080p făcut cu Ulefone be Touch;
Fotografii făcute cu Ulefone be Touch:
Autonomie
Bateria de 2550 mAh beneficiază de încărcare rapidă și în 15 minute ajunge la 35%, în aproximativ o oră, o oră și un pic se încarcă la valoarea maximă. În redarea unui playlist de pe YouTube cu luminozitatea la maxim a rezistat 4 ore și 10 minute de la 100% la 8%.
În condiții de utilizare intensivă nu trece de pragul a trei sferturi de zi, fără a fi forțat te duce și spre o zi întreagă, dar fără a face browsing în mod intensiv, fără prea multe jocuri. Apeluri, ceva sincronizări în fundal, mesaje, puțin browsing.
Preț
Ulefone be Touch – 219 dolari pe Coolicool.com. La acest preț se adaugă TVA și taxe vamale, transprotul fiind oferit în mod gratuit de către shop-ul chinez. Cu toate taxele nu ar trebui să coste dincolo de 300 de dolari / aprox. 1200 lei.
Ulefone be Touch 2 – 179 dolari la ofertă pe Coolicool.com (display de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli și baterie de 3050 mAh. Preț de listă – 229 dolari.
Concluzii
Ulefone be Tocuh este un phablet capabil cu certe puncte PRO, dar și cu elemente ce trebuiesc luate în calcul înainte de un eventual proces de achiziție. Spre exemplu, nu ai garanție pe meleagurile autohtone și la costul de 219 dolari se adaugă timpul de așteptare și taxele plătite în țara noastră. Ulefone are și depozit în Europa, de aici posibilitatea de a scăpa de taxele vamale și a obține un cost mai avantajos.
PRO
– hardware puternic centrat pe un procesor MediaTek capabil și 3 GB RAM;
– Android 5.0 Lollipop în stadiu nativ, bloatware inexistent;
– cele două camere de 13 și 5 Megapixeli uimesc în multe situații prin fotografii de bună calitate;
– dual-sim + 4G + dual-band.
CONTRA
– răspuns întârziat al touch-ului în anumite situații;
– sunet strident, relativ modest și pe jack-ul de 3.5 mm;
– spațiu destul de mare la baza display-ului de 5.5 inch;
– capac spate ce se îndepărtează greu;
– fără garanție în România;
– autonomie modestă;
– taxe vamale + TVA și prețul nu mai este atractiv.
httpvh://youtu.be/K2OhYzZlY9U