Folosește cardul microSD ca memorie internă în Android 6.0 Marshmallow

Respectând tradiția Android, Google nu a prezentat oficial toate opțiunile disponibile în ultima versiune a sistemului de operare mobil, Android 6.0 Marshmallow, lăsându-ne pe noi, utilizatorii, să le găsim. Acesta este și cazul opțiunii pe care ți-o voi prezenta astăzi.

Odată cu Android 6.0 Marshmallow Google a introdus opțiunea de a trata cardul microSD inclus în deviceul tău ca memorie internă.

Ce înseamnă asta?

Dacă ai un device cu memorie internă redusă, exemplu 4GB sau 8GB, iar acesta are un slot microSD, poți folosi spațiul de stocare al unui card ca memorie internă. Astfel, orice aplicație pe care o vei instala se va folosi de spațiul disponibil pe cardul microSD, practic eliminând limitarea numărului de aplicații pe care le poți instala.

Opțiunea de a transfera datele aplicațiilor din memoria internă pe cardul microSD există în Android de câteva versiuni încoace, însă nu toate aplicațiile suportă acest transfer. Mai mult, cele ce au acest suport se vor folosi de cardul de memorie pentru a stoca fișierele de date (data), aplicația prinicpală, fișierul .apk, rămânând în memoria internă.

Cum funcționează noua opțiune?

Când introduci un card de memorie în deviceul tău Android 6.0 Marshmallow acesta te va întreba dacă dorești să îl trateze ca pe memorie portbailă sau memorie internă. Dacă alegi prima opțiune atunci cardul va fi folosit în modul clasic, pentru stocarea fotografiilor, a muzicii și a altor fișiere personale, mai puțin aplicații.

Însă dacă alegi să-l folosești ca memorie internă, Android îl va formata în formatul corespunzător și îl va cripta. Din acest moment cardul tău nu mai poate fi folosit decât ca memorie internă. Poți observa acest lucru accesând secțiunea Settings -> Storage & USB. Memoria internă a telefonului nu va mai putea fi accesată direct, însă aplicațiile preinstalate și sistemul de operare vor rămâne stocate în aceasta.

ATENȚIE! Am menționat mai sus că dacă alegi să folosești cardul microSD ca memorie internă, Android 6.0 Marshmallow îl va formata. De aici trebuie să tragem concluzia că toate datele stocate pe acesta vor fi șterse. Dacă ai informații importante stocate pe cardul microSD îți recomand să faci un backup înainte de a alege să-l folosești ca memorie internă.

Acum nu te grăbi să îți cumperi cea mai ieftină variantă, cu cea mai mică memorie internă, a deviceului tău preferat pe idea că îți vei cumpăra un card microSD de 128 Gb și-l vei transforma în cel mai scump model iPhone 6s/6s Plus. Această opțiune vine și cu câteva dezavantaje.

Unul din aceste dezavantaje este viteza redusă. Terminalele Android dispun de o memorie internă de viteză mare, funcționând pe un controller cu lățime de bandă foarte mare. Cardurile microSD, chiar și cele de clasa 10 sau UHS-I, nu pot să atingă viteza memoriei interne. E ca și cum ai compara un stick USB sau un hard disk extern cu hard diskul/SSD-ul instalat în PC sau laptop.

Al doilea dezavantaj este imposibilitatea de a mai conecta cardul microSD la un PC folosind un cititor de carduri. După cum am spus mai sus, acesta va fi criptat iar datele de pe el nu vor mai putea fi accesate introducând cardul într-un cititor. Singurul mod prin care vei putea accesa aceste date este conectând terminalul la PC folosind un cablu de date, la fel cum poți accesa și memoria internă.

De aici vom înțelege că această opțiune este mai mult dedicată deviceurilor low-end, cu memorie internă redusă, unde capacitatea de stocarea este mai importantă decât viteza de acces. Nu de alta, dar dacă ai nevoie de un device rapid mai mult ca sigur te vei orienta spre unul mai scump, cu memorie internă mai mare.

Se pare că Google i-a ascultat pe utilizatorii de terminale Android ieftine ce se plâng de multe ori de memoria efectiva disponibilă, dupa ce eliminăm spațiul ocupat de sistemul de operare și aplicațiile preinstalate.

Însă eu văd așa situația. Terminalele ieftine de obicei nu primesc multe actualizări Android, ceea ce înseamnă că majoritatea celor disponibile momentan nu vor beneficia de această opțiune. Iar până vom vedea terminale noi, low-end, cu Android 6.0 Marshmallow, probabil vor mai trece câteva luni. Probabil acesta este și motivul pentru care Google nu a făcut tam-tam pe această opțiune. Însă poți profia deja de ea dacă deții de exemplu un telefon Android One.

Cred că această opțiune se va dovedi foarte folositoare atunci când vom vedea primele versiuni CyanogenMod 13 pentru telefoanele și tabletele mai vechi, cu memorie internă redusă.

Ce părere ai despre această opțiune? Lasă-ne un mesaj în secțiunea de comentarii.

Echipa Gadget.ro
Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.