ING, hackathonul de la București și viitorul aplicațiilor de banking

28/10/2015

ING se află pe ultima sută de metri cu înscrierile pentru hackathonul ce urmează a se desfășura la București în perioada 20 – 21 noiembrie 2015. Alături de Dan Dragomir am discutat cu doi it-iști ai ING implicați în organizarea hackathonului internațional: Ionut Hrincă, IT Arhitect și Andrei Rugină, IT Aplication Arhitect.

În primul și în primul rând, puteți participa realizând formalitățile de aici.

Care sunt scopurile ING în hackathonul din 20 – 21 noiembrie?

Idei de aplicații + căutarea de persoane talentate în coding.

Am vorbit cu Andrei și Ionuț, ei ne-au oferit detalii legate de atmosfera de la Divertiland (locația hackatonului ING, Șoseaua Pipera, clădirea atlas Business Center). ING își dorește să găsească idei pe care să le aplice în viitoarele sale aplicații de banking, dar în acest mod caută și persoane talentate pe care să le introducă în echipa sa. Au un centru de excelență în România, acolo lucrează peste 100 de angajați, dar și-ar dori să crească echipa de 3 – 4 ori. Hackathonul fiind un bun prilej spre a găsi coderi cu experiență.

Se va lucra în ritm alert, dar nici elementele ce țin de distracție și petrecere plăcută a timpului liber nu sunt uitate de către echipa ING, astfel încât cele 24 de ore să treacă într-un mod cât mai relaxat și util în punerea în aplicare a ideilor pe care echipele participante le au.

Am reținut două elemente importante pe care se marjează: Common API și zona de aplicații mobile. Telefonul este cel ce va face plățile peste câțiva ani de zile, smartphone-urile sunt la îndemâna oricui, cardurile din plastic vor dispărea treptat, iar operațiunile bancare de mai mică sau mai mare amplitudine urmează a fi derulate cu ajutorul telefonului mobil. Se pornește de la o aplicație mobilă și ulterior se dezvoltă serviciile de web / desktop PC.

Ce reprezintă Common API?

Este un standard pe care ING îl dezvoltă spre a satisface cerințele aplicațiilor de banking de peste câțiva ani de zile. Se estimează că dup[ 2016, băncile vor fi obligate de către Comisia Europeană să share-uiască datele clienților și astfel o singură aplicație de banking va putea să deservească un client cu mai multe conturi deschise la diverse bănci. Teoretic, în aplicația ING vei putea vedea și soldurile conturilor deschise la concurență, spre exemplu. Un element important, ING este deschis să ofere API-ul dezvoltat in-house și către alte bănci.  

ING este cu un pas în fața băncilor cu filiale românești, dezvoltând acest Common API, dar și realizând primul hackaton internațional pe zona de banking.

Cum a fost hackathonul ING de la Amsterdam?

770 de participanți, 80 de echipe, 24 de ore de coding.

httpvh://youtu.be/1axhwOD6e6Q

Premiile hackathonului internațional de la București – excursie în Silicon Valley, primele trei echipe vor avea ideile analizate de către ING spre o implementare dezvoltat ulterior. În opinia mea, cele mai importante motive pentru un coder ar fi posibilitate de a prinde un job, challenge în ce privește dezvoltarea aptitudinilor, cunoașterea de persoane din același mediu și posibilitatea alături de echipă în a vedea cum în 24 de ore pornești de la o idee și ajungi a avea o aplicație incipientă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.