După Huawei Nexus 6P a sosit rândul unui phablet de top al companiei chineze să fie disecat pe masa de teste a Gadget.ro. Huawei Mate 8 înglobează un procesor special, primul cu nuclee pe ARM Cortex-A72 și ca rezultate în testele de benchmark deja s-a dus spre primele locuri, depășind telefoane cu Qualcomm Snapdragon 810 sau cu procesorul Exynos octa-core.
Huawei Mate 8 ca design este un Mate S ce primește hardware actualizat și o diagonala de 6 inch vs 5.5 inch cât are ilustrul său urmaș. Huawei pune mare preț pe designul produselor sale, pe materialele utilizate, pe atenția la detalii (vă recomand un hands-on la Huawei P8, Huawei Mate S, Huawei Nexus 6P și Huawei Mate 8, iar după aceea îmi veți da dreptate în proporție de 100%).
Investesc enorm pe partea de Research & Development și asta se vede în produsele lansate în 2015, iar 2016 s-ar putea să ne aducă produse noi cu grad de atractivitate ridicat. Huawei joacă în liga mare, iar asta se vede și în cifra de vânzări, locul 3 mondial în spatele Samsung & Apple.
Specificații Huawei Mate 8;
Design
În pachet dați de smartphone, încărcător pe 2A, cablu microUSB – USB 2.0, husă de protecție din plastic rigid, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm ce le clonează ca design pe cele ale Apple, folia de protecție sosește montată pe phablet, manual cu instrucțiuni de utilizare și certificatul de garanție.
Eleganța este sugerată de la primul contact cu pachetul în care sosește Mate 8, nu că ar conta așa mult, dar se duc la extrem în sensul bun cu atenția la fiecare impresie a clientului. Aveți o galerie dedicată de imagini cu toate accesoriile ca să vă formați o idee rapidă asupra a ceea ce mă refer.
Trebuie să repet ce am scris mai sus, ca design, Huawei Mate 8 = Huawei Mate S ce crește în dimensiuni (camera de 16 Megapixeli de la Mate 8 este încadrat de un cerc metalic vs pătrat metalic la Mate S). Ambele terminale merg pe o carcasă unibody metalică, fără vreo zonă din plastic. Raportul corp / display la Mate 8 urcă la 78%, de aici și senzația că nu ai de-a face cu un smartphone a cărui diagonala este de 6 inch, mai degrabă în jurul a 5.7 inch (Nexus 6P cu difuzoarele frontale este mai lung față de Mate 8, dar nu la fel de lat ca fratele său mai mare).
Sigla Huawei o găsiți poziționată sub ecranul smartphone-ului, stilizată subtil și pe spatele său. Camera de 16 Megapixeli se profilează puțin dincolo de profilul telefonului, dar cu husa din pachet este protejată când Mate 8 ajunge a fi așezat pe o suprafață plană. Are 7.9 mm, dar spatele ușor curbat îl face ca lateral să ofere o grosime mai mică, doar în zona centrală ating valoarea exprimată, asta-l face să se și așeze mai bine în palmă. Fără husa din pachet nu are un grip excelent, dar nici nu se transformă în săpun.
Huawei Mate 8 = cel mai bine fabricat phablet la momentul actual, nu are niciun concurent real pe 6 inch. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, îi faceți un hands-on rapid și după câteva minute ajungeți fix la concluzia mea.
Ecran și sunet
IPS-NEO de 6 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, 368 ppi, raport display / corp de 78%. Folosește controale de tip touch buttons complet customizabile, iar o margine îngustă neagră însoțește display-ul în zonele laterale.
Impresionează la capitolul luminozitate, unghi destul de bun de vizualizare, culori reproduse natural. La 368 ppi pot spune că nu remarci zone pixelate, de multe ori am spus și repet, nu ai nevoie de 2K sau 4K pe ecrane atât de mici, te alegi doar cu un consum mare de energie. Huawei a preferat să meargă pe un panel full HD, o alegere inspirată din punctul meu de vedere.
Recunosc că după ce m-am obișnuit cu Huawei Nexus 6P și al său AMOLED, culorile afișate de Mate 8 mi s-au părut puțin șterse, asta pentru că nu sunt trecute printr-un mod vivid forțat. L-am pus lângă LG Nexus 5 și mi-am dat seama ce tentă de gălbui are bătrânul meu smartphone față de mai noul Mate 8.
Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază (două grile, dar un singur speaker, păcat că Huawei nu a mers pe soluția de la Nexus 6P cu difuzoare frontale). La maxim distorsionează puțin, bass-ul pare cumva forțat, dar tot are o notă metalică. Măcar se aude puternic și în buzunar nu ai cum să ratezi un apel. Pe la 70% l-am folosit și aici aș spune că se descurcă bine, fără să mai trimită vibrații în carcasă, fără distorsiuni, bass corect.
Căștile din pachet de tip in-ear cu design similar celor incluse de Apple alături de telefoanele sale se aud excelent, jack-ul de 3.5 mm poziționat în partea superioară punctează bine de tot la claritate, reproducere corectă a sunetelor, bass.
Pachetul în care sosește Huawei Mate 8;
Hardware, sistem de operare și aplicații
Huawei Mate 8 folosește hardware de top, cel mai avansat procesor dezvoltat in-house de către companie chineză, un CPU gândit să concureze în 2016 cu Qualcomm Snapdragon 820 și cel mai nou Exynos octa-core al Samsung.
Huawei Mate 8 la nivel de CPU, GPU și memorie RAM – Kirin 950 de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A72 la 2.3 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz + Mali-T880 în rol de accelerator grafic + 3 / 4 GB RAM și 32 sau 64 GB spațiu de stocare, slot combo ce permite atașare a două cartele nanoSIM sau a unui nanoSIM + card microSD, în funcție de nevoile de utilizare ale fiecăruia.
Informații furnizate de către CPU-Z;
Kirin 950 folosește un proces de litografiere pe 16nm FinFET, având încorporat și un co-procesor botezat i5 ce se ocupă de elementele de securitate, conectivitate, senzori puși pe smartphone. Funcționează cu memorie DDR3 sau DDR4 și vitezele de transfer pot atinge viteze de până la 25.6 GB/s. Acceleratorul grafic de tip quad-core este tactat la 900 MHz.
A ajuns a fi un campion în testele de benchmark, Mate 8 fiind referința din AnTuTu Benchmark. Are multă putere de procesare, aplicațiile și jocurile din Google Play nu sunt suficient de complexe ca să-l pună la lucru în regim cu adevărat serios.
Mate 8 aduce Android 6.0 Marshmallow cu Emotion UI 4.0 (toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start). Ca interfața nu sunt modificări majore între un Huawei cu 5.0 Lollipop și Emotion UI și altul cu 6.0 Marshmallow și aceeași interfața grafică, chestii de detaliu. Din păcate, nu poți schimba launcherul preinstalat. M-am chinuit, dar nu am reușit să pun Google Now, iar Nova Launcher nu reușeam să-l setez permanent. Dacă-l achiziționați, cel puțin momentan, launcher-ul este blocat pe cel stoc. Pentru mine, utilizator de Google Now, pot spune că este un dezvantaj.
Se mișcă impecabil la nivel de interfață, browsing & orice-l puneți să facă, dar parcă nu la fel de sprinten ca Nexus 6P. Vorbim de o interfața modificată, de un plus de aplicații preinstalate etc.
Aplicații preinstalate pe Huawei Nexus 6P;
Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Google Maps, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Fotografii, Google Plus;
Aplicații Huawei – Manager telefon (Optimizare sistem + Manager trafic + Manager de consum al energiei stocate în acumulator + centru de notificare), Meteo, Note, Calculator, Oglindă ce folosește camera frontală, Busolă, Backup, Radio FM, Înregistrare sunet, Lanternă, Fișiere, Sănătate, Teme (nu am găsit accesul spre magazinul dedicat).
Sănătate amintește direc de aplicația S Health a Samsung, adună informații din mai multe surse și co-procesorul i5 te ajută astfel încât nu mai ai nevoie de o brățară inteligentă care să monitorizeze pași și activitățile de peste zi, o face smartphone-ul cu brio, plus că-ți aduce notificări în timp real.
Aspect important, la utilizare intensivă nu se încălzește prea puternic în partea spate, așa cum se întâmplă cu alte telefoane de top lansate până acum. Când l-am pornit, a primit un update de firmware de 0.92 GB, destul de amplu și cred că Huawei trage tare să-l actualizeze ca hardware.
Android 6.0 Marshmallow pe Emotion UI 4.0 pe Huawei Mate 8;
Performanță
Este un etalon în ce privește performanțele obținute în testele de benchmark, l-am comparat cu Huawei Nexus 6P.
Rezultatele testelor de benchmark rulate pe Huawei Mate 8;
Conectivitate
Am testat Huawei Mate 8 NXT-29 ce are o acoperire extinsă în ce privește frecvențele 4G, include și 4G-ul Digi Mobil:
2G – 850/ 900/ 1800 / 1900 MHz;
3G – 800/ 850/ 900/ 1700/ 1900/ 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 6(900), 7(2600), 8(900), 12(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 38(2600), 39(1900), 40(2300).
Nu ai cum să nu te bucuri de acoperiere în ce privește spectrul 4G, indiferent de continentul pe care te afli. Folosește un slot combo ce oferă două posibilități:
- 2 x nanoSIM;
- nanoSIM + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.
Pe partea de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct și hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS și BDS pentru o localizare cât mai precisă și promptă. Pe Wi-Fi ac a înregistrat în SpeedTest: 164.43 Mbps la download și 117.76 Mbps la upload.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta de power și reglarea volumului, la bază dați de portul microUSB și speaker-ul terminalului, iar în lateral stânga de slotul combo ale cărui posibilități le-am descris mai sus.
Se descurcă impecabil în ce privește descărcare aplicațiilor și conținutului de orice fel, un mic reproș în ce privește apelurile de voce, se aude un pic cam încet, mă aștept să ofere un difuzor mai puternic.
Cameră foto și video
16 Megapixeli, detecție de fază, OIS, filmează la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 8 Megapixeli ce filmează la 1080p. Interfața amintește direct de iOS și aplicația dedicată camerei foto și video, doar că Huawei te procopsește cu o multitudine de funcții. Filmarea 4K ar fi fost interesantă, mai ales dacă cumperi telefonul pentru 2 – 3 ani de zile, iar televizoarele 4K nu mai sunt chiar așa de scumpe.
Autofocusul se face rapid, interfața mi se pare aerisită, ușor de parcurs. Fotografiile sunt de bună calitate, dar nu se situează la nivelul lui Samsung GALAXY S6 Edge Plus.
Fotografii făcute cu Huawei Mate 8;
Autonomie
Bateria de 4000 mAh se descurcă cât de cât, te duce de dimineața până seara fără a-l folosi în regim continuu, cu notificări în fundal. În testul de autonomie făcut pe conexiune Wi-Fi cu luminozitatea la maxim, redare a playlist-ului Unboxing de pe canlul nostru de YouTube a obținut 6 ore și 10 de minute, un rezultat pe care l-aș cataloga modest având în vedere cei 4000 mAh.
Cu luminozitatea la 50% și cu activarea unui mod ce permite economisirea energiei ai parte și de 1.5 – 2 zile, dar performanțe mai modeste.
Preț
Huawei Mate 8 cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare – 2649 lei la eMAG.
Concluzii
Huawei Mate 8 este cel mai performant phablet pe 6 inch și unul dintre cele mai puternice telefoane Android la început de 2016, dacă nu direct, cel mai puternic la nivel de capacitate de procesare oferită utilizatorului.
Recunosc că mă așteptam la o autonomie mai bună, dar se situează peste unele modele concurente. Dacă avea un acumulator de 3000 mAh cred că aveam de-a face cu un adevărat fiasco.
PRO
- atenție maximă la detalii, de la pachet și până la produsul propriu-zis, carcasă metalică unibody contribuie la senzația de terminal premium, excelent și în zona business;
- culori naturale oferite de panelul IPS-NEO pe 6 inch;
- corp compact raportat la display-ul integrat, mai degrabă zici că ai în față un smartphone de 5.7 inch;
- putere de procesare la superlativ;
- rezultate foarte bune oferite de camera foto și video.
CONTRA
- Emotion UI nu permite schimbarea launcher-ului preinstalat;
- difuzorul la volum maxim distorsionează puțin;
- autonomia nu impresionează.
Material de tip review video:
httpvh://youtu.be/qFrVFG2DZnQ
Galerie de imagini cu Huawei Mate 8;