Vitezele maxime pe internetul mobil de la Digi Mobil, Orange, Vodafone și Telekom și care ar trebui să fie discuția în mod real

28/06/2018

Digi Communications și-a schimbat site-ul din RCS-RDS în digiromania.ro, dar organizarea magazinului online și informațiile legate de abonamentele ce pot fi contractate este mai slabă față de ceea ce găseam pe rcs-rds.ro. 

Totuși, la loc de mare preț au pus vitezele ce pot fi atinse în rețea. Le-a scăpat un mic detaliu, până la…

1. Digi Mobil;

Sunt nevoit să repet: până la…

Cea mai bună viteză este pe 4G-ul în TDD-LTE – 100 Mbps la download și 10 Mbps la upload. Sunt viteze relativ modeste pe care mai nimeni nu le primește în mod real (aglomerarea din celulă, în funcție de telefonul folosit ce s-ar putea să nu dispună de spectru pe 2600 MHz în banda 38 etc). În Netograf, Digi Mobil a obținut 9.45 Mbps la download și 3.10 Mbps la upload pe al doilea semestru din 2017.

2. Orange;

Cea mai bună viteză este de 300 Mbps la download și 50 Mbps la upload – cel puțin la nivel teoretic. Aici trebuie și o mențiune. Au îmbunătățit infrastructura, iar în 95 de localități: 4G+ urcă până la 500 Mbps, iar 4G-ul se oprește la un maxim teoretic de 200 Mbps.

Cele 95 de localități sunt: Aiud, Alba Iulia, Aleşd, Alexandria, Arad, Azuga, Bacău, Baia Mare, Băicoi, Bârlad, Bistriţa, Borşa, Botoşani, Bragadiru, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buftea, Buhuşi, Buşteni, Cajvana, Câmpina, Câmpulung, Cisnădie, Cluj-Napoca, Codlea, Comarnic, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Curtea de Argeş, Dorohoi, Drobeta-Turnu Severin, Eforie, Făgăraş, Fălticeni, Filiaşi, Focşani, Frasin, Galaţi, Gheorgheni, Gherla, Ghimbav, Gura Humorului, Iaşi, Livada, Lugoj, Mangalia, Miercurea-Ciuc, Milişăuţi, Moineşti, Năvodari, Ocna Sibiului, Olteniţa, Oneşti, Oradea, Orăştie, Orşova, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Paşcani, Piatra-Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Podu Iloaiei, Rădăuţi, Râmnicu Vâlcea, Roman, Salcea, Săcele, Sângeorz-Băi, Sânnicolau Mare, Sântana, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Slobozia, Sovata, Suceava, Tălmaciu, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Secuiesc, Techirghiol, Tecuci, Timişoara, Tulcea, Vaslui, Vatra Dornei, Voluntari, Zalău şi Zărneşti.

Trebuie să aveți un telefon compatibil: Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy S9 /S9+, Sony Xperia XZ1 (PF31), Sony Xperia XZ Premium (PF11), iPhone 8/8 plus, iPhone X.

În testul Netograf pe al doilea semestru din 2017, Orange a atins 24.86 Mbps la download și 10.24 Mbps la upload. Valorile sunt modeste față de promisiunile făcute în materialele de pe site, în comunicarea din social media etc.

3. Vodafone;

Supernet 4.5G a fost anunțat prin octombrie 2017. La momentul respectiv ne spuneau că poți atinge viteze de până la 500 Mbps la download pe Samsung GALAXY S8 și S8 Plus, chiar și la 800 Mbps la 2 – 3 luni din momentul respectiv. Acum nu știu ce să zic, dacă Vodafone a făcut upgrade-ul spre 800 Mbps sau nu, să nu fie ca la VoLTE (promis în 2014 / 2015, nelivrat nici astăzi).

Pe site-ul Vodafone sub tab-ul Vodafone 4G sunt valori realiste: până la 150 Mbps la download și 75 Mbps la upload. Pe Netograf, Vodafone a strâns 24.60 Mbps la download și 12.95 Mbps la upload pe al doilea semestru din 2017.

4. Telekom;

Telekom spune că maximul ar fi de 150 Mbps în download, nu oferă nicio informație legată de upload. Cine știe, îmi cer scuze dacă prin site-ul lor găsiți o secțiune cu informații clare, concrete. În Netograf, Telekom a adunat viteze de 21.72 Mbps la download și 10.81 Mbps la upload, în linie cu ceea ce primim de la Orange și Vodafone (diferențe de-a dreptul insignifiante).

Concluzia

Discuția nu ar trebui să fie despre maximul ce ar putea fi atins la nivel teoretic ci de vitezele minim garantate de către fiecare operator de telecomunicații în parte. Aici ar trebui să insiste ANCOM cu o reglementare clară, transparentă și fiecare utilizator / client să știe ce așteptări să emită pentru abonamentul plătit.

Subiectul corect – vitezele minime garantate de operator.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.