Veste proastă de la Xiaomi: fără posibilitatea de a face trecerea între MIUI de China și Global ROM

29/09/2018

Cred că este cea mai proastă veste adusă de către Xiaomi pentru smartphone-urile din portofoliul său. Sunt apreciați pentru raportul preț / specificații, extinderea operațiunilor spre Europa, suport software etc. 

Vestea pică cumva pe neașteptate, dar aș spune că există și o logică financiară la mijloc. Trebuie să încep cu o mică introducere pentru cei mai puțin avizați.

În China nu există suport pentru serviciile Google (magazin de aplicații, Gmail, YouTube, Google Maps etc), iar MIUI – interfața dezvoltată de către Xiaomi pentru publicul de acasă nu conține aceste servicii. Xiaomi a găsit o soluție ca să mulțumească clientela din China, dar și din orice punct al globului.

Sunt două ediții software:

  1. MIUI de China în versiunea stabilă și developer / beta;
  2. Global ROM cu serviciile Google aduse de multe ori de către distribuitori, tot în versiunea stabilă și developer / beta.

Pe forumul MIUI se specifică că nu se va mai putea face trecerea între cele două versiuni software. Informația este destul de clară:

  1. Telefoanele Xiaomi produse pentru piața chineză nu vor putea rula MIUI în versiunea globală;
  2. Telefoanele Xiaomi fabricate pentru piața globală nu vor rula MIUI în versiunea de China. 

Implicațiile sunt mai mari față de cât ați crede la prima vedere. Să zicem că ai cumpărat un smartphone Xiaomi de la un magazin online autohton, iar telefonul a fost importat printr-un distribuitor pe care tu ca și client nu-l cunoști, ai parte de ROM-ul de China și cu el ai rămas (fără serviciile Google, cu o parte din soft în chineză etc). Poți avea MIUI în engleză, fără suport pentru limba țării în care te afli, pentru un user avizat nu este problemă, dar pentru unul ce nu știe engleză…

Au fost situații în care un utilizator primea telefonul cu Global ROM și funcționa în reluare, lag etc. Instala MIUI de China și problemele se rezolvau.

Cred că mișcarea Xiaomi a fost forțată de către partenerii săi. Ex: un distribuitor aduce telefonul pe canal oficial, îl cumpără cu un preț de la Xiaomi și instalează software localizat, oferă garanție etc. O altă sursă aduce telefonul cu import de la un țert din China, la un preț mai bun, cu MIUI de acolo etc. Primul este concurat de al doilea și nu-și scoate cheltuielile, iese în pierdere.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.