Notebook Dell XPS 15 – review

22/01/2019

Primul Dell XPS 13 cu margini înguste ale ecranului l-am descoperit la o ediție a MWC Barcelona, la un jurnalist străin și țin minte că m-a impresionat, o bijuterie de notebook. Dell XPS 15 preia designul lui XPS 13, dar pe un format al ecranului mai mare și pot să spun că după ce-l testezi îți va fi greu să revii pe laptopurile cu margini generoase.

Un laptop cu margini înguste ale ecranului punctează nu doar la design ci și la partea practică, îl ajută să ofere dimensiuni compacte și astfel să fie mai ușor de strecurat în rucsac, geantă etc.

Dell XPS 15 este un notebook convertibil de tip 2-in-1 ce punctează pe mai multe elemente-cheie: design, display, conectivitate, putere de procesare.  Trec direct la subiect și la început de drum să-i descoperim specificațiile tehnice. Denumirea completă pentru laptopul testat – Dell XPS 15 9575.

Material video:

 

Specificații

Design

De la ASBIS am primit un rucsac cu laptopul, încărcătorul de 130W / 20V și 6.5A pe USB type-C, o stație dock și un maus Dell. Stația dock pe USB type-C aduce o serie de elemente de conectivitate: HDMI, micro DisplayPort, VGA, RJ-45, 2 x USB, 1 x USB 3.0. Încărcătorul are dimensiuni pe care le-aș considera relativ compacte dacă mă raportez la alte laptopuri din această nișă.

Laptopul are 2kg și grosime între 9 – 16mm, dar când îl vezi în realitate apreciezi dimensiunile sale compacte. Aproape ai zice că ai de-a face cu un notebook de 14 inch, nu unul de 15.6 inch. Este îmbrăcat în aluminiu, cu excepția lateralelor și a îmbinării între display și tastatură ce le-au adus în negru. Fanta de aerisire este la bază, compania americană a adus două zone largi pe care laptopul stă când ajunge a fi poziționat pe o suprafață plană. Pot să spun că asta îl ajută să nu alunece, stă lipit de masa pe care l-ai poziționat.

Balamalele metalice permit rotirea display-ului la 360 de grade. Avem aluminiu argintiu la exterior și o suprafață cauciucată mată pe negru la interior (spațiul din jurul tastelor, ecranului etc), sistemul de prindere dă impresia de soliditate și rezistență la utilizarea în timp.

Dell XPS 15 este un notebook elegant, gândit să puncteze la partea practică. M-am bucurat să văd că nu s-au dus spre culori lucioase, ci s-a mers pe eleganță și simplitate, laptopul să arate bine și după câteva luni sau câțiva ani de utilizare intensă. Impresionant este când îl pornești și trezești ecranul de 15.6 inch la viață. Pe trei laturi, aproape că nu are margini și oricine îl vede pentru prima dată exclamă un wow cât se poate de natural. Mi-aș dori ca ecranele de acest fel să devină noul standard.

XPS 15 se încadrează în nișa premium printr-un design ce combină elemente tradiționale și inovative. Avem o carcasă din aluminiu ce îmbracă întreg dispozitivul, spații mate negre la interior și un ecran borderless pe trei laturi.

Ecran și sunet

Modelul testat integrează un display IPS Sharp de 15.6 inch cu rezoluție 4K / Ultra HD – 3840×2160 pixeli ce suportă input touch. Sunt adeptul ecranelor mate, de obicei acestea nu au panel touch ce livrează și glare, redare a spațiului ambiant. XPS 15 m-a făcut să-mi schimb percepția legată de ecranele tactile, cel puțin în cazul său. În primul rând nu este un display gros, așa cum sunt unele ecrane de laptop ce primesc gesturi touch. În al doilea rând, culorile sunt de-a dreptul excelente, la fel și luminozitatea (peste 400 nits), unghiul de vizualizare, fără redare a spațiului ambiant. Excelent din mai toate punctele de vedere, adaug în ecuație și faptul că este aproape borderless pe trei laturi. Se rotește la 360 de grade și permite transformarea notebook-ului în tabletă ad-hoc.

Apropo, Windows 10 Pro recomandă scalarea interfeței la 250%. Nu prea ai cum să lucrezi pe un notebook cu rezoluție 4K pe 15.6 inch la 100%, iconițele ar fi de-a dreptul liliputane. Camera web a fost mutată din poziția clasică (nu este deasupra ecranului ci sub display-ul de 15.6 inch).

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare, aflate la bază. Fiecare livrează 1W RMS, difuzoarele de pe XPS 15 combinat livrează… , 2W RMS. Nu este vreo valoare care să impresioneze, dar cine caută sunet la superlativ are jack de 3.5 mm și bluetooth. Acum fie vorba între noi, pe la 80 – 90% se descurcă bine spre foarte bine, nu ai zice că la mijloc sunt doar 2W RMS. Mi-a plăcut efectele aduse, spațialitatea sunetului dacă-mi permiteți folosirea unui astfel de termen.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Avem o combinație inedită la nivel de CPU și GPU – Intel + AMD, combinație ce până de curând părea de-a dreptul improbabilă. În cazul lui Dell XPS 15 9575 s-a mers pe procesorul Intel Core i7-8705G de tip quad-core la 3.1 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 4.1 GHz, dezvoltat pe un proces de litografiere în 14nm și placa grafică AMD Radeon RXV870 ce dispune de 4 GB memorie dedicată. Frecvența plăcii grafice AMD Radeon RX Vega M GL este la 1011 MHz, iar RAM-ul dedicat la 700 MHz.

Informații furnizate de CPU-Z;

Unitatea sosită la review dispunea de 16 GB memorie RAM de tip DDR4 la 2400 MHz + SSD SK Hynix PC401 NVMe de 512 GB.

Este o combinație hardware capabil chiar să ruleze jocuri de ultimă generație, capabil să randeze conținut 4K, dar trebuie precizat că nu avem un notebook de gaming, iar numărul de fps-uri sau rularea unui joc în 4K s-ar putea să fie prea mult pentru această configurație de la Dell. Răcirea este bine pusă la punct și intră la lucru într-un regim ușor zgomotos când ansamblul hardware ajunge a fi utilizat în aplicații sau jocuri ce necesită putere de procesare din plin.

Rulează Windows 10 Pro și nu o să insist din acest punct de vedere. Este un sistem de operare deja arhicunoscut și întors pe toate fețele. Microsoft furnizează update software în regim constant și aș spune că de-a lungul timpului au reușit să țină cont de feedback-ul primit, iar experiența de utilizare să fie din ce în ce mai bună.

Răcirea se efectuează pe la bază, dar și prin fanta aflată la îmbinarea între tastatură și ecran.

Screenshots de pe Dell XPS 15;

Performanță

L-am trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele obținute le-am compilat în tabel:

Teste de benchmark rulate pe Dell XPS 15;

Conectivitate

Am înțeles după aceea de ce mi-au pus și o stație dock în pachet. S-a mers pe USB type-C all the way. În lateral dreapta se află 2 x USB Type-C și jack-ul de 3.5 mm, iar în stânga dați de portul USB type-C folosit de încărcătorul de 130W, alt USB type-C și slotul pentru cardurile microSD + butonul de pornire, util când notebook-ul este transformat în tabletă.

Stația dock se conectează pe USB type-C și îți aduce HDMI, micro DisplayPort, USB 2.0 și USB 3.0, RJ-45 etc. Inedit aș spune, aduce chiar și bătrânul VGA.

Este clar că USB type-C este tehnologia viitorului, iar Del a pus preț pe acest aspect cu precădere, dar cred că un USB 3.0, un HDMI ar fi fost de bun augur și ar fi completat peisajul. În ce privește partea de Wi-Fi dispune de ac cu suport pentru 2×2 MU-MIMO și viteze consistente, bluetooth 4.0.

În SpeedTest atinge cu un router cu suport pentru 2×2 MU-MIMO în jur de 4 – 500 Mbps pe internetul la 1000 Mbps de la RCS-RDS. Sunt valori excelente și nu ai de ce să duci dorul unui port RJ-45, apropo, îl poți avea doar cu stația dock. Suruburile ce permit deschiderea capacului de la bază sunt la vedere, ușor de accesat.

Tastatură și touchpad

Aici este aici. Am descoperit o tastatură MagLev cu taste ce au cursă și mai mică față de ce primesc din partea Magic Keyboard de la Apple. Înțeleg că ar avea o cursă a tastelor de doar 0.7 mm. Este clar că necesită un timp de acomodare și sunt sigur că după câteva săptămâni de redactat articole pentru site aș fi devenit un as în a folosit tastatura de pe Dell XPS 15. Touchpad-ul se descurcă ok, dimensiunile le consider de nivel mediu, nu este nici prea mare, dar nici micuț. Nu agață și oferă un feedback decent în controlul laptopului.

Există suport pentru stylus Wacom Premium Active Pen ce recunoaște 4096 nivele de presiune și dispune de rată de refresh la 240Hz. Ecran touch funcționează bine, dar trebuie să spun că nu sunt fan. Prefer tastatura + touchpad pentru controlul laptopului, dar sunt sigur că destule persoane vor prefera și inputul tactil.

Autonomie

Dell promite până la 15 ore de autonomie, dar în realitate se duce spre 7 ore (luminozitate la valoarea medie, YouTube, Netflix + jocuri). Este o valoare excelentă pentru un laptop ce oferă performanțele lui XPS 15. Pot fi atinse și 10 ore, dar cu luminozitatea redusă la valoarea minimă și cu un mod de utilizare care să avantajeze economia de energie și nu performanța.

Încărcătorul de 130W alimentează pe USB type-C și are dimensiuni relativ compacte. Aștept momentul în care un singur încărcător să alimenteze și smartphone-ul și notebook-ul și orice gadget de prin casă.

Preț

Dell XPS 15 9575 cu Intel Core i7-8705G cu display de 15.6 inch și rezoluție FHD, Windows 10 Pro, 16 GB RAM și SSD de 512 GB, AMD Radeon RX Vega M GL – aprox. 10 – 11.000 de lei în funcție de magazin online. 

Concluzii

Dell XPS 15 este un notebook premium ce pune accentul pe design, portabilitate și performanțe. Este un dispozitiv gândit pentru cei ce au nevoie de putere de lucru, dar își doresc un laptop elegant, construit să reziste și să arate bine și după ani de zile de utilizare.

Ecranul borderless pe trei laturi impresionează nu doar prin marginile înguste ci și prin calitatea panelului cu rezoluție 4K. Combinația de procesor Intel quad-core de generație nouă și placă grafică AMD Radeon RX Vega M GL se dovedește de bun augur și laptopul este capabil să redea jocuri de ultimă generație, să editeze fotografii și conținut 4K, chiar dacă scopul său primordial nu este acesta. Răcirea implementată de Dell îl ajută să mențină puterea de procesare și în sesiunile prelungite în care este pus la lucru de jocuri și aplicații complexe.

PRO

  • design elegant, atenție maximă la detalii, carcasă metalică;
  • display de foarte bună calitate, luminozitate ridicată, culori plăcute aduse de panelul IPS;
  • hardware puternic ce-l transformă într-o stație ad-hoc;
  • posibilitatea de a-l transforma în tabletă ad-hoc, suport pentru stylus Wacom;
  • autonomie mare.

CONTRA

  • sunet ușor modest;
  • conectivitate ce trebuie suplimentată la nevoie cu o stație dock;
  • răcire ușor zgomotoasă.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.